De Europese Commissie wil dat er technologische oplossingen komen om opsporingsdiensten rechtmatige toegang tot versleutelde data te geven en de Europese regels voor een bewaarplicht worden herzien. Daarnaast zal er dit jaar een "privacybeschermende" oplossing voor online leeftijdsverificatie worden geïntroduceerd. Deze oplossing moet volgens Brussel een essentiële waarborg bieden totdat de Europese Digitale Identiteits-wallet in 2026 beschikbaar komt.
De plannen zijn onderdeel van de nieuwe Europese interne veiligheidsstrategie. Als onderdeel van de strategie wordt gesproken over een "Roadmap voor rechtmatige en effectieve toegang tot data voor opsporingsdiensten". Daarnaast staat ook een Technologie Roadmap voor encryptie op de agenda, alsmede een "impact assessment" om de Europese bewaarplichtregels te herzien.
In een 'vragen en antwoorden' document over de strategie wordt de vraag gesteld wat de Commissie van plan is op het gebied van encryptie en bewaarplicht. Als antwoord wordt gegeven dat Brussel met een roadmap komt die voor rechtmatige en effectieve toegang tot data moet zorgen. Hierna zal er een assessment plaatsvinden waarbij wordt gekeken naar de impact van bewaarplichtregels op Europees niveau en het opstellen van een Technologie Roadmap over encryptie, om zo technologische oplossingen te vinden en beoordelen waardoor opsporingsdiensten toegang tot versleutelde data kunnen krijgen.
Verder is de Europese Commissie van plan om dit jaar een "privacy-protective" oplossing voor online leeftijdsverificatie te introduceren. Deze oplossing wordt omschreven als een "essentiële waarborg" totdat de Europese Digitale Identiteits-wallet in 2026 beschikbaar komt. Verder pleit Brussel voor het omvormen van Europol naar een 'volledig operationeel agentschap' dat zich met grensoverschrijdende, complexe zaken kan gaan bezighouden die een serieuze bedreiging voor de interne veiligheid van de EU vormen. Dit zou van Europol een soort FBI maken, aldus sommige analisten.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.