Door Anonl3m op 06 januari 2007 20:53Door Anoniem op 06 januari 2007 09:58
Software moet gewoon veilig zijn net als je auto.
Software zit anders in elkaar, werkt volgens andere principes, whatever.
Is dat echt zo? Het analyseren van botsproeven en zeker het simuleren daarvan is ook heus geen peuleschil. Het verschil is dat de markt
eist dat auto's veiliger worden en kennelijk bereid is daarvoor te betalen. Waarom geldt dit niet voor software, stemcomputers en eenvoudig te kopieeren giropassen?
Wat een rol
zou kunnen spelen is dat iedereen zich wel TV-beelden kan herinneren van uitgebrande auto's die in de mist op elkaar zijn geklapt en zich realiseert dat men daar zelf in had kunnen zitten. En als ons kroost naar school gaat maken we ons serieus zorgen over hun fietstocht. Maar als je gaat pinnen is er niemand die je
gemeend toeroept "kijk uit dat ze je pas niet kopieeren!". En zodra ik de firewall heb aangezet en een virusscanner heb geinstalleerd, houden de irritante MS popups op en is mijn computer "veilig" (alsof zo'n setup verse malware tegenhoudt). Hoewel virussen, phishing en bankpasfraude ook wel eens het nieuws halen hebben we kennelijk veel minder het gevoel dat het onszelf zal treffen, en zo ja, dan is er vast wel een vangnet (en een security.nl lezer die de PC helpt schoonmaken). Oftewel er is nauwelijks enig financieel risico en voor onze ledematen hoeven we al helemaal niet te vrezen.
Een ander punt zou kunnen zijn dat we het niet zo erg vinden om bij de
aanschaf exta voor een veilige auto te betalen, maar wel dat we vaak een hekel hebben aan dagelijkse ergernissen zoals autogordels en valhelmen; computer security is bijna altijd omgekeerd evenredig met gebruiksgemak (waarom moet er zonodig een PDF plugin in webbrowsers zitten? Wat heeft het -eveneens cross-platform- securitygat Flash met open web standaarden als html en javascript te maken?)
Voor de bekende fouten of problemen worden tegenmaatregelen genomen, maar er zijn (ontwikkelaars/programmeurs opgelet!) geen tegenmaatregelen te nemen voor onbekende situaties, ofwel voor fouten in de software die op het moment van uitbrengen nog niet bekend zijn.
Oneens. Software wordt nog steeds op dezelfde manier gemaakt als auto's 25 jaar geleden: ontwerpen en testen gaat niet verder dan zorgen dat je ermee van A naar B kunt komen. Anticiperen op onverwachte situaties (o.a. grondige input validation) en verdergaande tests, vergelijkbaar met botsproeven (penetration tests en bufferoverflows forceren door random/onverwachte data in netwerkpakketjes en gemanipuleerde PDF's, Office files en plaatjes aanbieden), gebeuren niet of nauwelijks omdat de softwareindustrie er geen geld voor over heeft, en dichttimmeren tot compatibiliteitsproblemen kan leiden met bestanden die gemaakt zijn met oudere, minder accurate software, en/of software van de concurrent. Bovendien wordt de code er door allerlei checks niet overzichtelijker op en die extra code kan natuurlijk ook weer fouten bevatten (security fouten, maar ook fouten die kunnen optreden bij de verwerking van legitieme documenten).
Full-disclosure laat het topje van de ijsberg zien. Het barst van de lekken die door amateurs thuis gevonden (kunnen) worden, maar ook door mensen die helemaal geen disclosure willen (en hun ontdekkingen te gelde maken). Er is 1 probleem: het lijkt de markt geen ruk te interesseren. In de praktijk stapt bijna niemand over op Linux/BSD etc. omdat dit (discutabel) veiliger zou zijn (eerder als men een hekel heeft aan Microsoft); de rest blijft Windows gebruiken omdat iedereen dat doet, de meeste hardware ermee compatible is, en iedereen (waaronder scholen) ervan uit gaat dat je Word, Excel en Powerpoint op je PC hebt.
Auto's worden regelmatig APK-gekeurd, verkeersdrempels schieten als paddestoelen uit de grond, er komen waarschijnlijk kamervragen over verdwenen toegangspasjes bij ministeries, op Schiphol word je nog net niet helemaal uitgekleed; maar "veilig" gemaakte stemcomputers (met een beetje aluminiumfolie) en Emmentaler software op PC's van comsumenten, overheid en bedrijfsleven slikken we als zoete koek.
Edit 17:27: enkele harde returns verwijderd