Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet
en maak kans op zijn boek "De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Wij zijn een klein hostingbedrijf en wilden onderzoek doen om de performance van de shared servers te verbeteren. De makkelijkste manier leek ons om simpelweg een top10 te maken met de grootste logfiles van de webserver logs, waaronder ook de error_logs met foutmeldingen. Bij één klant bleek die log wel erg groot (enkele gigabytes), en we hebben die doorgekeken om te zien waar dat door kwam. Het bleek een groot aantal (onschuldige) PHP foutmeldingen te zijn. We hebben de klant geinformeerd, met het verzoek om dit recht te zetten. De klant reageerde erg boos: die logfiles zouden bedrijfsgeheim zijn en wij hadden daar nooit in mogen kijken!
Antwoord: Een bedrijf kan claimen dat bepaalde gegevens bedrijfsgeheim zijn, maar essentieel is dan wel dat zij kan bewijzen dat daarvoor geheimhouding wordt betracht. Er moet zeg maar een stempel "GEHEIM" op staan. Ook moeten mensen die met de informatie in contact komen, expliciet op geheimhouding zijn gewezen. Het is dan strafbaar (art. 273 Strafrecht) om die gegevens te verspreiden of publiceren.
Logfiles met foutmeldingen kunnen hier onder vallen, want de wet kent geen beperking op het soort gegevens dat geheim zou kunnen zijn. Maar je hebt wel iets uit te leggen denk ik, zeker als je je beroept op een argument dat in feite neerkomt op security by obscurity. Daar willen rechters nog wel eens doorheen prikken. Maar het zou kunnen dat een lijst met foutmeldingen als bedrijfsgeheim wordt aangemerkt, zodat je die lijst niet zomaar op Geenstijl mag zetten. (Vroeger zei ik altijd "in de krant mag zetten" maar dat lijkt een verouderde uitdrukking.)
De systeembeheerder heeft echter een bijzondere positie. Vanuit zijn werk komt hij in aanraking met allerlei gegevens, en het kan goed gebeuren dat hij bestanden opent waarin bedrijfsgeheimen van klant en staan. Dat mag: art. 273d Strafrecht regelt dat je die mag inzien als het nodig is voor je werk als systeembeheerder. Wel heb je dan een zwijgplicht naar anderen toe. Je mag die lijst nog steeds niet op Geenstijl zetten dus.
Ik zie niet wat dit hostingbedrijf fout heeft gedaan. Onderdeel van hun dienstverlening is te zorgen dat de diensten optimaal werken, en als je daarbij logfiles moet doorzoeken dan kan dat gewoon. Zolang je dus maar je mond houdt naar derden toe over de foutmeldingen. Of je je druk moet maken om een paar gigabytes aan logfiles is een andere vraag, maar die laat ik graag aan jullie over.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.