Internetproviders zijn vanaf vandaag verplicht om hun abonnees voor te lichten over de gevaren die zich op het internet schuilhouden. De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) heeft beleidsregels gepubliceerd die ISPs moeten naleven. Volgens de telecomwaakhond is internetveiligheid een onderwerp waarover consumenten goed voorgelicht moeten worden, zodat zij hun gedrag daaraan kunnen aanpassen. "De wetgever heeft in dat kader een verplichting opgelegd aan aanbieders van onder andere internetdiensten om hun abonnees voor te lichten over veiligheidsrisico’s." Op dit moment beschikt nog niet elke consument over voldoende deskundigheid of informatie om zich tegen online risico's te wapenen.
Belangrijkste punten
De telecomwaakhond heeft een aantal punten opgesteld die aanbieders minimaal moeten adresseren. Het gaat dan om: spam, botnets, phishing, spyware, malware, beveiliging van draadloze router, identiteitsdiefstal en ongewenste websites. Het geeft al toe dat de onderwerpen nooit volledig kunnen zijn en verwacht dan ook dat providers de onderwerpen aanvullen.
Muisklik
Op T-Mobile na kunnen alle providers zich in de regels vinden. In het kader van de zorgplicht vroeg de OPTA providers ook om input. T-Mobile vindt dat de OPTA de vrijheid van aanbieders om op het gebied van informatiebeveiliging te concurreren beperkt. Een ander punt waar T-Mobile het niet eens mee is, is de wens van de OPTA om de informatie webpagina "één muisklik" van de homepage verwijderd te laten zijn. De provider vindt dat het zelf moet kunnen bepalen hoe en wanneer het over dergelijke zaken met abonnees communiceert.
Nul-meting
Eind december heeft OPTA in een nul-meting bij websites van zo’n 35 aanbieders gekeken in hoeverre deze aan de minimum voorlichtingseisen voldoen. Op zes positieve uitzonderingen na, constateerde het dat bij de meerderheid de voorlichting aanzienlijk beter moet. Met name bij de aanbieders van mobiel internet is de voorlichting onder de maat. In maart 2009 wordt gekeken de voorlichting aan consumenten verbeterd is.
Illegale software
Naast het waarschuwen voor de gevaren, moeten providers ook duidelijk maken hoe abonnees zich kunnen wapenen. De OPTA denkt in dit geval aan het gebruik van een firewall, e-mailfilter en virussanner. Het niet gebruiken van illegale software en het instellen van automatische updates. "Bij zijn toezicht zal het college nagaan of de informatie daadwerkelijk beschrijft hoe deze middelen de betreffende bijzondere risico's kunnen verkleinen." In het geval internetproviders niet voldoende informatie op hun website plaatsen, heeft de OPTA de mogelijkheid om die zelf aan te passen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.