Regelmatig krijgen we op de redactie van Security.nl vragen over ICT en recht, vandaar dat we in samenwerking met ICT-jurist Arnoud Engelfriet een nieuwe rubriek zijn begonnen waar de vragen van lezers centraal staan. Heb je dus een vraag over je privacy op het web, je aankoop bij een webshop, het downloaden van materiaal of het feit dat je baas je e-mail leest? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek "De wet op internet" zal ontvangen.
Mag je meeliften op een ander zijn WiFi-netwerk?
Een van de meest gestelde vragen is wel die of het meeliften op het draadloze netwerk van iemand anders strafbaar is en wat de politie in dit soort gevallen mag doen. Eind vorig jaar arresteerde de Belgische politie een man die met een laptop op schoot in zijn auto zat te internetten. Na een tip van een getuige werd de man aangehouden en zijn laptop in beslag genomen. Op het politiebureau bekende de man een onbeveiligde internetverbinding gebruikt te hebben.
Arnoud Engelfriet: Nee, je mag niet op andermans draadloos netwerk surfen zonder toestemming. Ook niet als het netwerk onbeveiligd is. Dit is computervredebreuk, en daarop staat maximaal zes maanden cel. Vroeger (tot 2006) was het zo dat je alleen strafbaar was als je een beveiliging doorbrak of een valse sleutel gebruikte (bijvoorbeeld een geraden wachtwoord), maar die eis is op grond van het Cybercrime-verdrag afgeschaft.
Surf je een keertje per ongeluk op andermans netwerk dat bijvoorbeeld dezelfde naam heeft als je eigen netwerk, dan is er niets aan de hand: je moet wel hebben geweten dat je niet op dat netwerk mocht. En FON-gebruikers hoeven nergens bang voor te zijn. FON-aanbieders geven namelijk expliciet toestemming voor gebruik. De vraag is natuurlijk wel hoe de politie dit kan bewijzen. Het feit dat je ergens zit te computeren, lijkt me volstrekt onvoldoende daarvoor. Ten eerste: hoe ziet men dat ik op internet bezig ben? Ten tweede: hoe ziet men dat ik daarbij andermans draadloos netwerk gebruik?
De politie kan in ieder geval niet overgaan tot arrestatie vanwege het enkele feit dat iemand met een laptop op schoot in een auto zit. Maar men kan natuurlijk wel op het raampje kloppen en vragen wat de inzittende aan het doen is. Als die dan zegt "ik check even mijn mail via een openstaand netwerk hier" dan is dat genoeg voor een aanhouding. In december deed precies dit geval zich voor. Deze aanhouding heeft echter (nog?) niet tot een zaak geleid, waardoor het niet mogelijk is om na te gaan wat het bewijs was dat de politie heeft gebruikt.
Heb jij ook een vraag voor Arnoud en wil jij kans op zijn boek maken? Stuur dan je vraag naar juridischevraag@security.nl
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.