Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet
en maak kans op zijn boek "De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Mijn directe leidinggevende vroeg me of ik Microsoft Office op wat extra pc's wilde installeren. Toen ik aangaf dat er dan wel licenties gekocht moeten worden, stuurde hij me een tooltje dat ie op internet had gevonden waarmee je die codes kunt genereren. "Gebruik die maar" stond erbij. Na enige discussie over het niet legaal zijn kapte hij dat af met: en nu doe je het, en dat is een dienstbevel - weigering is dus reden voor ontslag op staande voet. Kan dat zomaar?
Antwoord: Nee, dat kan niet zomaar. (Soms zijn juridische vragen makkelijk.)
Op zich kan een werkgever je een heleboel dingen vragen, en als het belangrijk is voor het werk dan kan hij daar een "dienstbevel" van maken. Dat is niet alleen een militaire term, hij bestaat ook in het arbeidsrecht.
Je bent als werknemer in beginsel verplicht zulke bevelen op te volgen. Doe je dat niet, dan kan ontslag het gevolg zijn. Ook meer algemeen kan het weigeren van werk tot sancties leiden. Je bent werknemer, en inherent daaraan is dat je baas je baas is en dus mag bepalen wat jij gaat doen. "Hardnekkig weigeren" om daaraan gehoor te geven, is reden voor ontslag op staande voet (art. 7:678 BW). Maar het werk of het opgegeven bevel moet wel redelijk zijn. En de werkgever iets laten doen dat tegen de wet is, is niet redelijk.
Natuurlijk kan er altijd discussie ontstaan over de vraag of iets echt tegen de wet is. Normaal is dat niet jouw taak, daar heb je de bedrijfsjurist voor. Bij een eerdere juridische vraag adviseerde ik om bij gevallen als deze naar de bedrijfsjurist te gaan met het verzoek om schriftelijk aan te geven wat de wettelijke grenzen zijn. Niets mis met inwinnen van advies toch? Maar hier lijkt het me zo evident dat in strijd met de wet wordt gehandeld, dat dat niet eens nodig is. Je kunt dus met een gerust hart weigeren want dit kan men niet van je eisen.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.