Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Bij ons binnen het bedrijf is gebleken dat ons bedrijf zonder enige vorm van overleg of aankondiging een bedrijfsrecherchebureau heeft ingeschakeld om declaraties van medewerkers te controleren. Bij hotels en pensions is men het declaratiegedrag van collega’s nagegaan. Kan dat zomaar?
Antwoord: Ook op je werk heb je recht op privacy. De werkgever moet een zwaarwegende reden hebben om die opzij te zetten en te gaan snuffelen in de zaken die jij voor je werk gebruikt.
Als er concrete aanleidingen zijn om fraude met declaraties te vermoeden, dan mag het bedrijf de declaraties laten controleren. Dat hoeven ze niet vooraf aan te kondigen, hoewel het wel in het bedrijfsreglement moet staan dat dit kan gebeuren.
In een uitspraak van de hoogste ambtenarenrechtbank werd geoordeeld dat het doorzoeken van mailboxen van alle medewerkers geen probleem was nadat een anonieme dreigbrief via de interne post was ontvangen: Het bestuur had voldoende grond om één van zijn mede-werkers te verdenken van het schrijven van de anonieme brief en heeft in redelijkheid kunnen besluiten hiernaar een onderzoek in te stellen. De wijze waarop dit onderzoek heeft plaatsgevonden acht de Raad niet disproportioneel, nu dit werd uitgevoerd door een extern bureau en zich in eerste instantie uitstrekte tot het anoniem doorzoeken van alle e-mailboxen op de aanwezigheid van (twee) zoektermen, ontleend aan de inhoud van de anonieme brief.
De rechtbank lijkt hier het inschakelen van een extern bureau (het onvermijdelijke Hoffman) juist beter te vinden dan zelf te gaan snuffelen. Op zich zie ik daar wel wat in: zo worden irrelevante bevindingen geheim gehouden voor het management.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.