Vorig jaar werden tienduizenden Nederlanders de dupe van skimming, toch tast dit niet het vertrouwen in PIN aan, aldus betalingsverwerker Currence. Het bedrijf erkent in het jaarverslag dat het ondanks alle aandacht voor skimming, niet kon voorkomen dat er minder betaalautomaten geskimd werden.
"Preventie en bestrijding van fraude met betaalkaarten vergde in 2009 veel aandacht van Currence, de banken en andere betrokkenen in de betaalketen. Ondanks de genomen maatregelen wisten criminelen opnieuw forse schade toe te brengen door gegevens van betaalpassen te stelen. Naast de financiële schade die fraude met zich meebrengt, kan fraude vertrouwen van het publiek in het betalingsverkeer aantasten. Onderzoek heeft in 2009 uitgewezen dat dit vertrouwen vooralsnog hoog blijft."
Contant geld
Verder is er sprake van een vliegwieleffect, waarbij criminelen de opbrengsten van het skimmen in steeds complexere technieken investeren. Zijn die in de betaalautomaat aangebracht, dan zijn ze vaak moeilijk en pas na verloop van tijd te ontdekken. Hierdoor loopt het schadebedrag per geval op. "De fraudewedloop werd in 2009 gekenmerkt door steeds ingenieuzer wordende aanvalstechnieken."
De schade van skimming bedroeg vorig jaar 36 miljoen euro, een getal dat al eerder door de banken naar buiten was gebracht. Door andere vormen van fraude, naast het skimmen van betaalpassen, (waaronder diefstal van passen) kwam de totale schade uit op 43 miljoen euro. Hoewel steeds meer Nederlanders ook voor kleine bedragen pinnen, zal dit contant geld op korte termijn niet vervangen. Toch zijn zowel banken als Currence bezig om contant geld zo snel als mogelijk uit te faseren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.