In 1995 eiste de Amerikaanse regering een verbod op sterke encryptie en wilde het een backdoor aan bestaande communicatieproducten toevoegen, een situatie die weer helemaal terug is. De afgelopen tijd zijn er verschillende landen in het Midden-Oosten geweest die de BlackBerry vanwege de gebruikte encryptie willen verbieden, omdat ze daardoor de communicatie niet kunnen afluisteren.
Het is echter onduidelijk wat voor afspraken BlackBerry-fabrikant RIM met regeringen heeft gesloten over dit onderwerp. "We zien slechts een klein gedeelte van de onderhandelingen tussen bedrijven en overheid, het publieke gedeelte, dus wat er precies gevraagd wordt blijft geheim, en zowel de overheid als RIM hebben weinig aanleiding om meer te vertellen", zegt professor Jonathan Zittrain.
BlackBerry
Hij wijst erop dat de communicatie van BlackBerry-gebruikers helemaal niet zo goed beveiligd is als veel mensen denken. Slechts een klein aantal van de berichten is wel goed versleuteld, en dat zijn de e-mails en chatberichten die via de BlackBerry Enterprise Service (BES) voor bedrijven worden verstuurd. Zittrain heeft in de normale BlackBerry Internet Service (BIS) die de meeste consumenten gebruiken veel minder vertrouwen.
"Het subtiele verschil tussen BES en BIS is een waarschuwing dat gebruikers sceptisch moeten zijn over wat voor bescherming ze krijgen", aldus de Electronic Frontier Foundation (EFF). De Amerikaanse burgerrechtenbeweging vindt dat recente verklaringen van RIM het verschil tussen beide producten niet goed duidelijk maken, waardoor een groot aantal klanten wordt misleid. "Wij vinden dat BlackBerry dit meteen moet ophelderen."
Crypto-oorlog
Wat betreft de recente ophef over de versleuteling van berichten doet dit de EFF aan de "crypto-oorlog" van de jaren 1990 denken. Toen probeerde de Amerikaanse overheid sterke encryptie uit de handen van het publiek te houden. Burgerrechtenbewegingen, waaronder de EFF, streden toen om Amerikaanse burgers hun communicatie te laten beschermen.
Uiteindelijk liet de Amerikaanse regering het plan voor de Clipper Chip vallen, volgens de EFF een 'backdoor' in de communicatie van Amerikanen. Daardoor verviel ook de regelgeving die het gebruik van sterke cryptografie tegenhield. Tegenwoordig is het gebruik van encryptie normaal. "Maar de houding van de Verenigde Arabisch Emiraten lijkt op een herhaling van 1995, waarbij regeringsfunctionarissen vinden dat sommige privacytools te veilig zijn om het publiek te laten gebruiken."
VPN
De aankondigingen van de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië vindt de EFF dan ook eng, omdat dezelfde houding ervoor zorgt dat de overheid straks ook andere vormen van communicatie gaat verbieden, zoals webmail en virtual private networks (VPN), die waarschijnlijk ook als te veilig en privaat worden beschouwd. "Ze laten ook zien dat het recht op encryptie om de privacy te beschermen wereldwijd verdedigd moet worden. Het is goed mogelijk dat de crypto-oorlog nooit is afgelopen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.