Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Mag werkgever e-mailadres verstrekken?

11-07-2011, 15:19 door Anoniem, 15 reacties
Hallo allemaal,

Ik had een vraagje. het gaat over het verstrekken van mijn email adres door mijn werkgever.

de vraag: mag mijn werkgever zonder mijn toestemming mijn email adres verstrekken aan collega's?

m.v.g.
Jorg
Reacties (15)
11-07-2011, 15:36 door Anoniem
Privé of werkmail adres?
11-07-2011, 15:42 door Anoniem
Je zakelijke of prive e-mail adres?
De eerste; vast wel
De tweede: geen idee. Ik denk dat het meer te maken heeft met waarvoor het gegeven is/wordt.

Ik geef ook regelmatig adressen door, maar het verschilt wel per persoon en het is afhankelijk waar het voor is. Mail adres vind ik minder erg dan 06-nummers extra-gratis verstrekken.
Niet dat het veel uitmaakt qua mail, want iedereen gooit nog steeds alles in het TO: veld ipv het BCC veld.
11-07-2011, 15:54 door spatieman
als het een bedrijfs email adres is wel.
maar prive lijkt me niet.
11-07-2011, 15:59 door Anoniem
Je prive-email of je werk-email? Werkemail lijkt me logisch dat alle medewerkers die weten of kunnen opzoeken. Prive-email lijkt mij onder dezelfde regels te vallen als je prive-adres+telefoon, en dat mag een werkgever niet zomaar onder alle collega's verspreiden, zie bijvoorbeeld:
http://www.intermediair.nl/artikel/werkmanieren/236510/florentine-antwoordt-privgegevens-verspreiden-onder-collegas-mag-dat.html
11-07-2011, 17:27 door Anoniem
Ik denk het niet,je hebt zelf het recht om je eigen prive emailaddres te geven aan die genen die je zelf wil.
Hetzelfde is toch ook dat ik mijn baas niet zomaar mijn mobiele telefoonnummer aan collega's mag verstrekken.
Dat bepaal ik ook zelf wie mijn nummer krijgt en wie niet.
11-07-2011, 18:15 door Anoniem
het is hier heel simpel:
Indien het om bedrijfsgegevens gaat ( telefoon, e-mail) dan mag de werkgever dit verstrekken aan 1 ieder binnen de organisatie. ( overigens ik zie het probleem hier ook niet)

Indien het om een prive mail adres gaat of een prive (mobiel) nummer dan mag dit niet.
12-07-2011, 07:17 door Anoniem
"Ik had een vraagje. het gaat over het verstrekken van mijn email adres door mijn werkgever."

Zou je niet vertellen om wat voor email adres het gaat, en wat de verdere context is van jouw vraag ? Gaat het om het email adres van je werk, of prive ? Waarom is jouw werkgever in het bezit van dat adres, en met welke reden heeft hij dit adres aan derden verstrekt ?
12-07-2011, 08:54 door Anoniem
Dat is nu precies de reden dat ik mijn privégegevens zoveel mogelijk bescherm. Werkgever weet (wegens wettelijke regelingen) alleen mijn huisadres, maar geen geen e-mailadres en geen telefoonnummers. Al is het alleen maar om niet continu bereikbaar te zijn.
12-07-2011, 09:21 door musiman
Wanneer de privé gegevens (NAW en privé telefoon) van medewerkers in een database staan die door iedereen te benaderen is, mag dat dan ook niet?

Ik heb er zelf eerlijk gezegd niet zo'n moeite mee, vind het zelfs handig :P
Heel incidenteel heb ik er zelfs gebruik van gemaakt omdat ik zeer dringend een collega nodig had. Mijn collega's (eigenlijk iedereen binnen ons bedrijf) hebben hier verder denk ik ook geen moeite mee. En het is zelfs zo dat wanneer mijn werkgever me nu om toestemming zou vragen of mijn NAW info daar mag (blijven) staan dat ik zeker "ja" zal zeggen. Maar het is wel interessant om te weten of dit conform de WBP is toegestaan.
12-07-2011, 16:51 door ej__
Door musiman: Wanneer de privé gegevens (NAW en privé telefoon) van medewerkers in een database staan die door iedereen te benaderen is, mag dat dan ook niet?

Ik heb er zelf eerlijk gezegd niet zo'n moeite mee, vind het zelfs handig :P
Heel incidenteel heb ik er zelfs gebruik van gemaakt omdat ik zeer dringend een collega nodig had. Mijn collega's (eigenlijk iedereen binnen ons bedrijf) hebben hier verder denk ik ook geen moeite mee. En het is zelfs zo dat wanneer mijn werkgever me nu om toestemming zou vragen of mijn NAW info daar mag (blijven) staan dat ik zeker "ja" zal zeggen. Maar het is wel interessant om te weten of dit conform de WBP is toegestaan.

Het antwoord ligt nogal voor de hand, vind je zelf ook niet? Nee, het mag niet, althans niet zonder toestemming. Het zijn niet voor niets prive gegevens. Het woordje prive is een dead-give-away.
12-07-2011, 19:15 door Patio
Je collega's kunnen je werkadres gemakkelijk raden. Heeft een vast vorm. Bovendien staan ze vaak in een lijst die voor alle collega's te raadplegen is. Zoals de meesten al zeiden: Als het een werkadres betreft: Vast wel, is meestal noodzakelijk voor bereikbaarheid. Je bent, tenzij je CAO anders vermeldt, 24u*7d in dienst en moeten ze je op z'n minst via deze weg kunnen bereiken, tenzij je ziek bent of op vakantie. Alleen dan zou je werkgever kunnen zeggen: Nood (bij voorbeeld verlies van een of meer belangrijke klanten) breekt wet ik stuur (of laat dit doen door je naaste colega) toch een mail. Die lees je dan niet, maar het gaat hier om het principe.

Als je je privé-adres (en zelfs telefoonnummer) al aan iemand vertelt loop je het risico dat de ontvanger (in dit geval dus je manager) er dingen mee doet die je niet wilt. Of zij/hij dit "mag" is een lastig te beantwoorden etische vraag. Hoe dat juridisch zit kun je hier best aan Arnoud Engelfriet vragen. Moreel zeg ik: Je manager (of wie dan ook) zou er goed aan doen dit voorrecht voor zichzelf en alle anderen die dit van je weten, te houden. Nogmaals wellicht ten overvloede: Ik ben geen jurist. Wel een ervaringsdeskundige.

Ik sta niet in het telefoonboek dat mijn werkgever ooit raadpleegde om mij te bereiken toen ik vrij was en mijn werkmobieltje "dus" uit stond. Natuurlijk is dat niet gelukt. Alleen de politie kan dat en de mensen die ik dat geheime nummer heb verteld. Voor wacht- en waakdiensten hadden we een speciaal nummer dat het hele bedrijf wist en men naar doorverbonden werd bij calamiteiten.

Ik wist het privé-adres van een van mijn collegae die van hetzelfde bedrijf 'overgenomen' is door een ander bedrijf. Je begrijpt wel dat niet buiten ons twee (of misschien hooguit drie, vier) gekomen is en dat alleen wanneer het niet anders kon, bij voorbeeld wanneer bedrijfsregels bepaalde transacties niet toelieten, we van deze extra facliteit een dankbaar gebruik maakten en dat is zelfs zo geschied.
12-07-2011, 22:49 door ej__
@patio: hoe kom je er bij dat je 24*7 uur in dienst bent? Je eigen verhaal ontkracht dat zelfs.
13-07-2011, 10:36 door Anoniem
" Je bent, tenzij je CAO anders vermeldt, 24u*7d in dienst en moeten ze je op z'n minst via deze weg kunnen bereiken, tenzij je ziek bent of op vakantie."

Volledige onzin, de meeste werknemers hebben een contract voor (circa) 40 uur per week. Tenzij er een speciale regeling is (i.e. standby regeling) waarvoor je vergoeding krijgt, dan is er geen enkele rechtvaardiging om te veronderstellen dat je werk je 24/7 mag storen.

Bij standby regelingen is het verder over het algemeen niet zo dat 1 persoon het gehele jaar 24/7 standby is; al is dit misschien afhankelijk van de vraag hoe vaak je daadwerkelijk tijdens een standby regeling een telefoontje ofzo krijgt. Indien dit vaak is, dan behoort een werkgever dat af te wisselen.

Hoe kom jij erbij dat iedere werknemer 24/7 beschikbaar zou moeten zijn ?

"Je manager (of wie dan ook) zou er goed aan doen dit voorrecht voor zichzelf en alle anderen die dit van je weten, te houden."

Je kan daar beter gewoon afspraken over maken. Mijn manager weet ook mijn prive tel en email, maar zoals afgesproken verstrekt hij dat niet aan anderen.
13-07-2011, 11:19 door Mysterio
De vraag suggereert dat het een privé e-mailadres betreft.

In principe is het voor bedrijven niet toegestaan om jouw op je privé adres te mailen tenzij je ingeschreven staat op een nieuwsbrief of wanneer het relevante informatie over een bestelling of contract betreft. Mocht jouw werkgever eisen dat jij ten alle tijden bereikbaar moet zijn, dan moet de werkgever het mogelijk maken dat jouw bedrijfs e-mail thuis benaderd kan worden en dat je een telefoonnummer van de zaak krijgt.

Jouw privé e-mail en telefoonnummer mogen wel gebruikt worden, maar dan moet jij dat aangeven. Jouw werkgever mag niet bepalen dat jouw privé adres ook voor werkgerelateerde zaken gebruikt kan worden.

Zonder jouw toestemming mogen jouw privé gegevens niet gedeeld worden.
13-07-2011, 11:53 door SirDice
Door Mysterio: Mocht jouw werkgever eisen dat jij ten alle tijden bereikbaar moet zijn, dan moet de werkgever het mogelijk maken dat jouw bedrijfs e-mail thuis benaderd kan worden en dat je een telefoonnummer van de zaak krijgt.
Helemaal mee eens. Overigens dient het salaris dan ook navenant te zijn. Altijd bereikbaar moeten zijn betekent dat ik mijn privé leven aan moet passen en daar moet dan wel wat tegenover staan.

Jouw privé e-mail en telefoonnummer mogen wel gebruikt worden, maar dan moet jij dat aangeven. Jouw werkgever mag niet bepalen dat jouw privé adres ook voor werkgerelateerde zaken gebruikt kan worden.
Mijn teamlead en directe collega's hebben mijn prive telefoonnummer. Met de nadrukkelijke eis dat die alleen in uiterste noodgevallen gebruikt mag worden. Dat is tot nog toe nog nooit voorgekomen. Nu is het echter wel zo dat het bedrijf zelf er wel al een aantal keren om gevraagd heeft. Maar dan weet ik precies wat er gaat gebeuren, wordt ik midden in de nacht m'n mandje uitgebeld omdat een of andere Maleisiër niet kan inloggen en geen reactie krijgt op de groeps-mailbox/telefoonnummer (omdat die alleen tijdens Nederlandse kantooruren wordt bemand). No fucking way.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.