Beveiligingsonderzoeker Tavis Ormandy heeft de virusscanner van het Britse Sophos uit elkaar gehaald en ontdekt dat de beveiliging van het product ernstig tekort schiet. Tijdens zijn presentatie op de Black Hat conferentie haalde Ormandy, tevens werknemer van Google, uit naar de anti-virusbedrijven die vinden dat ze niet gecontroleerd moeten worden, omdat dit cybercriminelen zou kunnen helpen.
Ormandy is het hier niet mee eens. Hij stelt dat het Kerckhoffs principe niet alleen voor cryptografische systemen geldt, maar voor alle beveiligingssystemen. Het principe stelt dat als alles over een systeem bekend is, het nog steeds veilig hoort te zijn. "Als onderzoek naar een beveiligingsproduct het verzwakt, dan is het product niet goed", aldus de onderzoeker.
Ook zou deze geheimzinnigheid alle prikkels om het product te innoveren tegengaan, waardoor men aan oude ideeën en principes blijft vasthouden. Tijdens zijn onderzoek ontdekte Ormandy dat de anti-virus signatures automatisch worden gegenereerd, ook al wordt er vaak gezegd dat virus-experts die nog controleren. Tevens bevatten ze allerlei irrelevante data.
Encryptie
Eén van de beveiligingsmaatregelen in de Sophos virusscanner zou gebruikers tegen buffer overflows moeten beschermen. De beveiliging werkt echter alleen op versies voor Windows Vista. Daarnaast zou één van de maatregelen eenvoudig door aanvallers zijn te omzeilen. Dat doet Ormandy concluderen dat de ontwikkelaar die dit onderdeel ontwikkelde, bepaalde aspecten niet goed heeft begrepen.
Verder wist Ormandy ook het zelf gemaakte 64-bit encryptiesysteem van Sophos te reverse engineeren. Hij ontdekte dat het systeem vereist dat de decryptie-sleutel in het bestand zelf aanwezig moet zijn, waardoor het geen echte encryptie is, maar eerder een extra obfuscatielaag om aanvallers te vertragen.
Belofte
"De belofte van anti-virus is dat de gebruikers minder afhankelijk zijn om een goede vertrouwensbeslissing te maken. Hoewel dit zeker wenselijk is, is Sophos onvoldoende toegerust om deze belofte met hun huidige technologie waar te maken. De pseudo-wetenschappelijke terminologie die Sophos gebruikt om hun software te promoten maskeert elementaire patroonherkenningstechnieken", aldus Ormandy.
Hij geeft de Britse virusbestrijder een pluim omdat het probeert exploit-aanvallen te voorkomen, maar concludeert dat het bedrijf het onderwerp niet begrijpt, wat tot een ongeschikt product leidt dat door bestaande oplossingen ver wordt voorbijgestreefd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.