Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vraag: Mag een potentiële werkgever je bij een sollicitatiegesprek vragen om je Facebookinloggegevens af te staan, zodat men kan kijken wat je zoal uitspookt op dat netwerk? En wat kun je doen als het niet mag maar ze het toch proberen?
Antwoord: Nee, er is geen enkele legitieme reden voor een potentiële werkgever om te vragen om dat wachtwoord. Men mag natuurlijk wel vragen wat je zoal doet in je vrije tijd, maar zaken die niet werkgerelateerd zijn, kun je rustig voor je houden of als "dat is privé" afdoen.
Als iets wél werkgerelateerd kan zijn, dan word je eigenlijk wel geacht dit te melden bij het gesprek. Denk dan aan zaken die negatief op je werkgever af kunnen stralen, of die je kunnen hinderen bij het goed doen van je werk. Een kennis van me werd bijvoorbeeld voor een promotie bij de bank gepasseerd omdat hij in zijn vrije tijd aan krav maga deed en daardoor regelmatig met grote blauwe plekken en striemen in z'n gezicht hypotheekgesprekken deed. Dat is niet echt bevorderlijk voor de verkoop. En schelden op je baas op Facebook kan leiden tot ontslag.
Juridisch is het vrij simpel, deze vraag. Facebook verbiedt je je wachtwoord af te geven aan een derde, en heeft recent aangegeven dat (potentiële of daadwerkelijke) werkgevers ook onder dit verbod vallen. Het bedrijf onderzoekt of men een rechtszaak tegen zulke werkgevers kan beginnen.
Of het ook computervredebreuk is, en dus een misdrijf, betwijfel ik. Het is inderdaad computervredebreuk om met een "valse sleutel" in te loggen, en gebruik van andermans wachtwoord valt daaronder - mits het gaat om een wederrechtelijk verkregen wachtwoord. Als ik vrijwillig mijn wachtwoord aan iemand vertel, sta ik hem toe in te loggen. En toestemming is het tegenovergestelde van wederrechtelijk. Je zou dan moeten betogen dat in deze situatie geen sprake is van eerlijk verkregen toestemming maar in feite van een soort afpersing. Ik twijfel of Justitie daar heil in ziet in een strafzaak.
Je zou met enige fantasie kunnen zeggen dat het opvragen van dat wachtwoord gaat leiden tot het achterhalen van "verboden" informatie, zoals of de sollicitant zwanger is of dat hij lid is van een bepaald kerkgenootschap. Dergelijke zaken mag de werkgever niet vragen, dat is verboden discriminatie.
Praktisch gezien is "sorry, dat is tegen de regels van Facebook en bovendien vind ik dat een ernstige schending van mijn privacy" het beste antwoord. Hoewel de kans dan weer wel groot is dat je afvalt bij de sollicitatie.
Persoonlijk zou ik een sollicitant die me zijn Facebookwachtwoord vertelt, direct ontslaan. Zo iemand kan ik immers niet vertrouwen met mijn bedrijfsaccounts.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.