Foutje :
- Dr. web spreekt over "administrator privileges" en niet over "root privileges".
Met een mac voor mijn neus :
Root wachtwoord - De mac vraagt nooit om een root wachtwoord (controleer het eens op de 'redactie-mac') , behalve als je een root account hebt aangemaakt en inlogt als root, wat denk ik zeker geen 12 % van de mac gebruikers doet (of zelfs maar weet). Wat bij het installeren van 'systeem beïnvloedende software' wel kan worden gevraagd als in het geval van de Apple software update en bijbehorende verplichte autorisatie, is het invullen van het beheerders wachtwoord (Beheerder / Admin).
Het autorisatiescherm vraagt om de Beheerders / Admin naam en wachtwoord (geen root-wachtwoord) maar wel onder de volgende vermeldingen ; "programma : installatieprogramma" , "bevoegdheid : system.install.root.user" . De installer krijgt op dat moment root rechten, vraag is wel wat de reikwijdte van de installer met die root rechten is binnen het systeem als je het bijvoorbeeld vergelijkt met wat je kan wijzigen met bijv. de terminal (dat weet ik weer niet).
- De kunst van het weglaten, de suggestieve kracht van het verkeerde synoniem :
Malware pop up window - Niet zomaar een window, maar een kopie van het autorisatie window dat je kent van het installeren van software, bijvoorbeeld uit het proces van de apple software update. In het window wordt gevraagd een update installatie toe te staan en daarvoor dus het wachtwoord van de Beheerder / Admin in te voeren.
Als je de automatische update functie van de mac aan hebt staan wekt dus een dergelijke plotselinge pop-up daarom bij veel mensen geen argwaan, want die beschikbare software update is er soms ineens.
Wanneer je systeem dus nog geen java update had (wat een 'tijdje' niet kon), je wel besmet raakte en dat zelf nog eens onbedoeld verergerde omdat je juist wat alerter bent op veiligheid en updates (een nadeel in dit geval) en daarom autoriseerde, maar niet de exacte parate kennis had van het verloop van de diverse update en autorisatieprocessen en bijbehorende windows en nuances, trap je makkelijker in de val.
En is dat zo gek, wat kan je verwachten in deze : "Héé, de bevoegdheid voor het installeren van deze browser moet toch niet "system.install.root.user" zijn want ik verwachtte hier eigenlijk "com.apple.desktopservices" ? Zie je het voor je?
Als bovenstaand voorbeeld je inderdaad ook wat onrealistisch overkomt, hoe stom of verwijtbaar handelt een gebruiker nou eigenlijk? Ook nog eens als bijvoorbeeld nog steeds niet bekend is of je bijvoorbeeld het window uit de apple software update zelf - dat er hetzelfde uitziet - dan zeker weten nu Wèl kunt vertrouwen (o.a. het ingevoegde icns programma icoon was toch de trigger, en waar zijn die besmette iconen dan, daar hoor ik weer niemand over).
De term weggeven doet geen recht aan mac gebruikers die in een dergelijk listig opgezette val trappen.
Zoals wanneer je geld gestolen wordt bij een listige wisseltruuk ook geen geld weggeven heet.
Een betere kop had iets kunnen aanstippen over terechte verwijtbaarheid, namelijk dat er een categorie gebruikers is die meer dan alleen een enkele update heeft gemist en dat structureel niet doet terwijl ze dat wel zouden kunnen.
- De Updates en Upgrades
Ik pak het meest simpele voorbeeld even aangaande het niet updaten (de cijfers van dr. web schieten soms tekort, een tabel met x86 en x64 ? Dat zijn alleen de intel machines toch (?) en niet alle macs, waarom dan wel al die kernels, ik mis nog info over systemen, dat moet te analyseren zijn met al die uuid's. ).
De in èèn moeite door meegenomen suggestie dat 25% Leopard gebruikers "hun systeem niet updaten en beveiligingsupdates negeren" is toch te bar voor woorden, dat kunnen ze namelijk ook niet meer, al is er op procentpunten te zien dat niet iedereen elke update heeft ( en eigenlijk is dat een vèèl betere score dan de nog wel ondersteunde osx en!).
Opmerkelijker is dan ook te zien dat onder gebruikers met ondersteunde OSX-en toch hun updates niet binnen halen , namelijk zo'n 24 en 28 %, op zich interessant maar eigenlijk ook niet relevant binnen het hele flashback verhaal.
Want het echte punt is natuurlijk dat er honderdduizenden mac's besmet zijn omdat de meest belangrijke update niet beschikbaar was, voor niemand, omdat simpelweg de java patch er voor de Mac er niet was en daarmee elke verwijtbaarheid van gemiste updates weg is.
Blijft over gewoon direct de pagina van dr. web te bezoeken en de originele analyse te lezen (beste kost trouwens en leg deze nog eens naast de analyse van symantec; waarom wordt er zo weinig geschreven over Python? Die doet het vuile werk, Java is de trigger).