image

'Facebook ongeschikt om sollicitanten te beoordelen'

woensdag 8 januari 2014, 17:15 door Redactie, 13 reacties

Facebook is ongeschikt voor bedrijven en organisaties om sollicitanten te beoordelen, zo blijkt uit onderzoek van een Amerikaanse universiteit. Recruiters kijken bij het beoordelen van potentiële werknemers vaak ook naar het Facebookprofiel van iemand.

In 2012 ontstond er in de VS nog grote ophef toen bekend werd dat sommige bedrijven aan sollicitanten hun Facebookwachtwoord vroegen, zodat ze op het account van de potentiële werknemer konden inloggen om te kijken hoe iemand zich privé gedraagt. Facebook stelde vervolgens dat het vragen van andermans wachtwoorden in strijd met de voorwaarden is.

Onderzoek

Het bekijken van iemands Facebookprofiel zegt echter niets over de werkprestaties van iemand, zo hebben onderzoekers van de Florida State University nu vastgesteld. Voor het onderzoek werd naar de Facebookprofielen van 416 studenten gekeken die naar een baan zochten. De studenten gaven de onderzoekers toestemming om screenshots van hun Facebookprofiel te maken, zoals informatiepagina's, foto's, interesse en Facebook wall.

Aan 86 recruiters werd hierna gevraagd om de personen alleen aan de hand van de gemaakte screenshots en pagina's te beoordelen. Meer dan een jaar later volgde het tweede deel van het onderzoek, waar 292 van de oorspronkelijk 416 deelnemers aan deelnamen. De deelnemers werd gevraagd hoeveel sollicitatiegesprekken ze hadden gehad, op hoeveel sollicitaties ze hadden gereageerd en of ze ook een baan hadden.

Vervolgens werd aan de supervisor van 142 deelnemers gevraagd hoe de inmiddels voormalige studenten op de werkvloer presteerden. Daaruit bleek dat er geen correlatie was tussen de beoordeling van het Facebookprofiel en de werkprestaties. De recruiters hadden mensen op feestjes of met alcohol, vreemde profielfoto's, seksuele opmerkingen of religieuze quotes een lagere beoordeling gegeven.

Die beoordeling kwam echter niet overeen met hoe de deelnemers in de praktijk presteerden. De onderzoekers waarschuwen recruiters dan ook om geen social media zoals Facebook te gebruiken voor het beoordelen van sollicitanten, totdat er methodes zijn waarbij informatie van bijvoorbeeld een Facebookprofiel wel tot een betrouwbare en geldige beslissing kan leiden.

Reacties (13)
08-01-2014, 17:37 door Anoniem
Zolang de HR (Human Remains) managers het verdommen cv's te lezen (onkunde met welke taal dan ook?) en alleenmaar naar Facebook, LinkedIn en meer van dat soor meuk kijken, blijven de mensen waar je echt iets aan zou hebben aan de zijlijn staan. En de detacheerders? Die leveren liever 10 geschiedenisstudenten in 3 maanden omgeschoolde ICT-onbenullen-consultants met Drs. op hun visitekaartje en verdienen er nog een keer aan door een echte ICT'er te verhoeren om de shit op te ruimen... Ondertussen: Geen Facebook, geen baan, onder het motto "ben je niet aktief op sociale media, dan ben je DUS een aso en kan niet met mensen communiceren". Klopt! Met de meeste zombies heden ten dage kan je alleen nog maar vie Facebook communiceren, weleens opgevallen dat al die "social media zombies" oogcontact vermijden...?
08-01-2014, 19:34 door Anoniem
Sociale media zeggen maar één ding: ik wil erbij horen!! Waarbij, dat is dan de vraag. Bij de kudde waarschijnlijk.
08-01-2014, 21:44 door Anoniem
Geen Facebook, geen baan
Dat heb ik ook al eens om mij heen gehoord, triest als dat inderdaad het geval is.
De onderzoekers waarschuwen recruiters dan ook om geen social media zoals Facebook te gebruiken voor het beoordelen van sollicitanten, totdat er methodes zijn waarbij informatie van bijvoorbeeld een Facebookprofiel wel tot een betrouwbare en geldige beslissing kan leiden.
Een pasfoto in een c.v. is niet verplicht, al wordt het wel hier en daar gevraagd. Je hebt tegenwoordig ook al verplichte video sollicitaties (basgroep ict winkelketen).
Sociale media zijn natuurlijk altijd een uitkomst om stiekem op leuke smoeltjes te selecteren. Of het waar is en een trend weet je niet, het gerucht komt in ieder geval af en toe voorbij. Rijksmuseum zit tjokvol leuke frisse meisjes. http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/05/rijksmuseum_tjokvol_lekkere_he.html)
08-01-2014, 22:57 door schele
Iedereen die op verzoek z'n facebook profiel opengooit bij een sollicitatiegesprek zou bij mij al niet aangenomen worden wegens geen ruggegraat. Goeie test dus.
09-01-2014, 08:58 door Anoniem
Door schele: Iedereen die op verzoek z'n facebook profiel opengooit bij een sollicitatiegesprek zou bij mij al niet aangenomen worden wegens geen ruggegraat. Goeie test dus.

Sterker nog: zodra er om mijn wachtwoord of Facebook-profiel wordt gevraagd, betekent het wat mij betreft einde sollicitatiegesprek.
Ik krijg er namelijk een zeer onprettig gevoel bij dat je (toekomstige) werkgever je op dat moment al niet vertrouwt en hardop bekent dat hij je wil natrekken. Bovendien ben ik er principieel op tegen om wachtwoorden af te staan.
Het betekent overigens niet, dat ze niet op mijn Facebook-profiel mogen kijken. Onder het mom van "what you see is what you get", moeten ze het maar doen met de informatie die openbaar gedeeld is.
Verder ben ik zeer weinig actief op Facebook, en ik gebruik het al helemaal niet als dagboek of om privacygevoelige informatie te sharen. Met andere woorden: ze hebben er gewoon niets aan.
Wel heb wel een uitgebreid LinkedIn-profiel (die vermeld ik ook in mijn cv / portfolio). Gaan ze daar maar op kijken...
09-01-2014, 09:07 door potshot
als je er niet op bent denkt men dat je een buitenbeentje bent en sociaal onaangepast..en nemen ze je ook niet aan.
is echt gebeurd in de us.
09-01-2014, 11:16 door Anoniem
"Ondertussen: Geen Facebook, geen baan, onder het motto "ben je niet aktief op sociale media, dan ben je DUS een aso en kan niet met mensen communiceren".

Ik heb nog nooit een probleem gehad met het vinden van een baan, ook al is mijn Facebook profiel afgeschermd. Vrienden van mij die niet op Facebook zitten hebben daar evenmin last van.

Overigens kan een recruiter helemaal niet zien of je wel/niet aktief bent op sociale media, tenzij je een publiek profiel hebt wat openstaat voor de gehele wereld.

Hoe moet de recruiter immers weten of jij geen Facebook hebt, of dat jij je privacy instellingen gewoon zo hebt staan dat je enkel zichtbaar bent voor vrienden ?

Hoe moet de recruiter weten als hij geen connectie heeft met jou of een profiel dat hij vindt, waar enkel de naam zichtbaar is en de overige informatie incl foto is afgeschermd, van jou is, of van een naamgenoot ?
09-01-2014, 11:19 door Anoniem
"Sterker nog: zodra er om mijn wachtwoord of Facebook-profiel wordt gevraagd, betekent het wat mij betreft einde sollicitatiegesprek. "

Mwa, ik wil het best geven. Maar dan wil ik ook het Facebook wachtwoord van de werkgever/manager, zodat ik kan kijken hoe deze zich gedraagt.

Het is net zo als vragen om je laatste loonstrookjes; die informatie krijg je van mij wel, maar alleen indien je mij ook inzage geeft in de salarissen van leden van het team waar ik dan mogelijk in kom te werken.

Wel zo gemakkelijk voor het onderhandelen ;)
09-01-2014, 11:20 door Anoniem
"Een pasfoto in een c.v. is niet verplicht, al wordt het wel hier en daar gevraagd. "

Dat lijkt mij ongepast, je gezicht ziet men wel tijdens de sollicitatie. Op dergelijke vragen zou ik niet in gaan. Kijk maar op mijn LinkedIn profiel ;)
09-01-2014, 13:09 door Anoniem
Door potshot: als je er niet op bent denkt men dat je een buitenbeentje bent en sociaal onaangepast..en nemen ze je ook niet aan.
is echt gebeurd in de us.

Het lijkt de chantage van de postcodeloterij wel, doe mee of sterf van spijt. Weet je zeker dat dat verhaal over die persoon in de US (waar alles echt gebeurt) niet door Facebok zelf in omloop is gebracht?

Trouwens, er worden altijd wel ergens sollicitanten om rare redenen afgewezen (een kennis van mij werd ooit ergens afgewezen bij een heel christelijk bedrijf omdat ze bang waren dat hij te uitbundig zou zijn om in het team te passen. En het ging hier om een hele rustige bijna saaie brave vent. Misschien durfden ze niet te zeggen dat ze als gereformeerd bedrijf geen praktizerend katholiek wilden hebben. Of misschien verdachten ze hem juist daarom wel van uitbundigheid. Zoals gezegd, er zijn zat sollicitanten die om de meest vreemde redenen geweigerd worden, dat maakt het nog geen trend.
09-01-2014, 13:35 door VriendP
Hebt u een facebook account en gebruikt u dat actief? Ja? Bedankt voor uw tijd, we nemen nog contact met u op.
10-01-2014, 11:48 door Anoniem
Facebook is zoooo 2013....
18-01-2014, 10:50 door Anoniem
Je kan ook andersom denken. Wanneer je een baan wilt en je weet dat bedrijven naar social media kijken, zoals twitter, linkedin en facebook, kun je natuurlijk deze media ook zelf gebruiken om een baan te vinden. Zorg dat je deze accounts dusdanig aanpast dat het "goed" lijkt.

Jij bent degene die in control is betreffende social media en niet de recruiter. Jij bepaald dus wat erop komt te staan en jij geeft door aan de recruiter (direct al in de cv en sollicitatiebrief) de "juiste" accounts aan. Zie het dus als een marketing tool voor jezelf.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.