Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vraag: Binnen ons bedrijf worden “clean desk-rondes” gelopen ter controle op zaken als een gelockte PC, een leeg bureau, een afgesloten kast, etcetera. Sinds kort blijkt men ook jassen en tassen van medewerkers te doorzoeken, en wel met het argument dat er mogelijk bedrijfsgeheimen of bedrijfseigendommen in zitten. En er wordt nu zelfs gezegd dat men mensen preventief wil gaan fouilleren. Kan dat zomaar?
Antwoord: Nee, dat kan niet zomaar. Vaste lezers kennen de mantra: ook op het werk heb je recht op privacy, en dat betekent onder meer dat de werkgever niet zomaar in je privéspullen mag gaan snuffelen. Ook niet als ze het "clean office policy" noemen.
Natuurlijk mag je geen bedrijfsgeheimen of eigendommen mee naar huis nemen, en als er een redelijk vermoeden is van diefstal dan mag daarop worden gecontroleerd. Een tas laten openen is in zo'n situatie waarschijnlijk wel te rechtvaardigen, maar de persoon zelf fouilleren gaat in het algemeen te ver. Dan moet er wel een héél bijzondere werkgever zijn (een diamantslijperij of bank wellicht) en een zware verdenking.
Met toestemming van de werknemer mag er meer, ook fouilleren. Dat mag de portier van een club ook, die heeft immers ook je toestemming als je daar naar binnen wilt. Een werkgever kan deze bevoegdheid dus ook claimen, maar wel duidelijk afgesproken in het arbeidscontract. Eenzijdig deze bevoegdheid claimen is lastig, want dat mag alleen als het nodig is voor de goede orde of een goede uitvoering van het werk. En dát is toch een lastige hobbel bij fouilleren.
En ik vraag me nu héél erg af bij wat voor ICT-bedrijf dit gepaste maatregelen zijn. De vraagsteller vertelde het niet, hebben jullie enig idee?
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.