82% van alle malware die vorig jaar verscheen was binnen één uur alweer verdwenen en 70% van de malware wordt slechts één keer aangetroffen, wat aangeeft dat traditionele virusscanners niet meer in staat zijn om computers voldoende te beschermen. Dat beweert beveiligingsbedrijf FireEye.
Het bedrijf analyseerde in 2012 en 2013 bijna 500.000 malware-exemplaren en ontdekte dat de gemiddelde levensduur van malware zeer kort is. Een ontwikkeling die gevolgen voor de effectiviteit van virusscanners heeft, stelt FireEye. Veel virusscanners moeten de malware eerst detecteren voordat ze er tegen kunnen beschermen. Voordat de malware is ontdekt en er signatures voor de detectie zijn ontwikkeld, getest en onder klanten uitgerold, zijn er uren of zelfs soms dagen verstreken.
"Het huidige anti-virusmodel maakt van iedereen een offerlam", zegt Zheng Bu. Hij merkt op dat virusscanners achter de feiten aanlopen en daardoor eigenlijk niets anders doen dan het najagen van spoken. Volgens Bu hebben anti-virusleveranciers de afgelopen jaren het aantal signature-updates vergroot om zo de detectie te helpen. In veel organisaties is het echter al lastig om beveiligingsupdates op systemen uit te rollen, zeker als het om bijvoorbeeld laptops gaat. Al met al stelt Bu dat traditionele anti-virus dan ook niet meer volstaat.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.