Door Anoniem: Balans? Welke balans? Zonder privacy is je veiligheid niets waard. Ik was zo onder de indruk dat ze een hele staatssecretaris van privacy hebben daar, en ik zie wat'ie bedoelt te zeggen, maar ik vind het wel jammer dat'ie het niet voorelkaar krijgt deze neptegenstelling te ontkrachten.
Het probleem met de stelling is dat een balans suggereert dat je altijd van het ene moet opgeven om meer van het andere te krijgen. Maar is dat wel zo?:
- Na 9/11 bleek dat de diverse 3-letter organisaties in de VS elkaar het licht in de ogen niet gunden en daarom geen informatie gedeeld hadden die ze overigens wel mochten delen volgens de toen geldende wetten. Een simpel statement dat
dat niet de reden mag zijn kost niets aan privacy en levert toch meer veiligheid op.
- Ik ben een groot voorstander van meer agenten op straat, betere salarissen zodat betere mensen kunnen worden aangetrokken, betere training, meer analysten enzovoorts. Allemaal maatregelen die overigens schreeuwend duur zullen zijn, maar de veiligheid verbeteren zonder noodzakelijkerwijs aan de privacy te tornen. En ja, wat belastingvoordeeltjes heb ik voor wat meer veiligheid misschien
wel over.
- Ik ben er een groot voorstander van om terug te keren tot de rechten en plichten zoals die eind jaren '90 bestonden en die technologie neutraal te maken. Dus ja, ook bevoegdheden voor computer doorzoeken, maar gericht en na verantwoording bij de rechter. En ja, iedereen mag zijn computer beveiligen en is niet tot antwoorden verplicht om het wachtwoord te geven, net zoals iedereen zijn huis mag beveiligen en de sleutel niet af hoeft te geven. Meer privacy en vermoedelijk ook meer veiligheid.
- Een van de problemen met de terreurlijsten waar de daders van de aanslagen in Parijs op stonden is dat met name de Amerikaanse de reputatie hebben zwaar vervuild te zijn met valse alarmen. De veiligheid is er in geen enkel opzicht mee gediend onschuldigen te benadelen door ze ten onrechte op een zwarte lijst te houden (tenzij je senator bent - Ted Kennedy - of 8 jaar en $3 miljoen hebt om correctie af te dwingen zoals de Maleisische dame), te meer daar je door de bomen het bos niet meer kan zien en vast komt te zitten in inactie.
- Het middel mag niet erger zijn dan de kwaal. Als er meer mensen geen kwaliteit van leven meer hebben door het gebrek aan rechtsbescherming dan een redelijke schatting van mogelijke slachtoffers van terrorisme, dan
is privacy netto veiligheid.
- Ik ben ook groot voorstander van maatregelen die de gevolgschade beperken. Achteraf bekenen had het ontwerp van het oude WTC bepaald beter gekund op diverse punten. Wat verder weg: Moeten we vliegen waar we bijna even snelle en inherent veiliger reismethoden over de grond kunnen ontwikkelen, niet alleen tegen aanslagen, maar ook tegen doodgewone ongelukken? Wederom, meer veiligheid zonder op privacy in te leveren.
- Om het er bij te laten, heeft iemand zich afgevraagd hoe de heren in hun grotten zich voelen om toe te zien hoe een op wereldschaal verwaarloosbare vernietigingskracht de hele westerse wereld in masshysterie brengt? Zij die gewend zijn aan het regelmatig op hen los laten van oneindig veel grotere vernietigingskracht. Komen wij misschien over als een stelletje bange juffershondjes die nog niet eens een fractie kunnen hebben van zij? En is dat op zichzelf niet alleen al een aanmoediging om de afstandsbediening om met al dan niet dreigende aanslagen nog meer rechtsbescherming ondergravende maatregelen te laten afkondigen stevig vast te klemmen en er naar hartenlust mee blijven zappen? Een wat klam-assertievere houding zou mogelijk ook al een aardige hoeveelheid veiligheid kunnen opleveren met zelfs een verbetering aan privacy. Ik denk dan ook aan de aanslagen van andere groeperingen uit de jaren '80, die deels hun politieke doel gemist hebben doordat er nauwelijks paniekreacties waren. Refuse to be terrorized.
Voor de goede orde, there's no such thing as a free lunch. Veel van deze gedachten kosten een derde goed. Vaak geld, soms ongemak of moeite, soms een stuk acceptatie. Maar een balans veiligheid/privacy onder uitsluiting van al het andere komt mij toch al te kinderlijk over.