Als beveiligingsexpert Konstantinos Karagiannis consumenten één tip mag geven om zichzelf en hun computer op internet te beschermen dan is het om een betaalde virusscanner met zoveel mogelijk toeters en bellen te nemen en gratis anti-viruspakketten te vermijden. Dat laat het hoofd ethisch hacken bij BT Security in een interview met Security.NL weten.
"Als je niet zo technisch bent is het eerste dat gebruikers moeten doen het investeren in goede beveiligingssoftware. Koop de meest uitgebreide suite die je je kunt veroorloven. Eén die zoveel mogelijk features bevat." Karagiannis wijst naar verschillende tests met anti-virusprogramma's, waarbij de duurdere pakketten met allerlei mogelijkheden meestal beter presteren. "Als je op een gratis scanner vertrouwt, zoals Microsoft Security Essentials, is dat gewoon niet goed genoeg."
De beveiligingsexpert put naast de tests van allerlei testorganen ook uit eigen ervaring, waarbij hij zelf allerlei tests met virusscanners uitvoerde en zag dat Microsoft Security Essentials niet eens in de buurt van andere pakketten kwam. "Het is grappig want je zou verwachten dat als iemand weet hoe Windows werkt het Microsoft is. Maar dit programma is zo verschrikkelijk, het houdt niets tegen", merkt de expert op.
"Ik kan je niet vertellen hoe vaak ik rechtsonder een groen icoon (van Security Essentials - red.) zag dat alles oké was, terwijl allerlei malware op de computer actief was." Ook bij verschillende recente tests van testorganen zoals AV-Test en AV-Comparatives eindigde Security Essentials regelmatig onderaan. Toch is het een van de meestgebruikte virusscanners.
"Het is zo populair vanwege het prijskaartje", merkt Karagiannis op. "Gratis zal altijd de populairste oplossing zijn." Zolang mensen het kunnen veroorloven is het betalen voor een anti-virusoplossing die bijvoorbeeld ook e-mail filtert, op spyware scant en andere functies aanbiedt een betere investering dan het kiezen voor een gratis product of een scanner die maar één ding doet. "Als je niet in anti-virus investeert dan zul je veel problemen krijgen", waarschuwt de expert.
Karagiannis noemt als het schoolvoorbeeld van een niet-technische gebruiker zijn eigen zus. "Ze klikt werkelijk op alles en elke keer dat ik ernaar toe ging moest ik malware van haar computer verwijderen omdat die weer helemaal onder zat. Soms leek het scherm één centimeter groot vanwege alle toolbars en pop-ups." Uiteindelijk kreeg hij zijn zus zover om een betaald pakket te nemen. "En als resultaat hoef ik daar niet meer zo vaak malware te verwijderen als ik op de koffie kom."
BT houdt zich niet met de verkoop van anti-virusproducten bezig. Toch vindt Karagiannis het belangrijk dat dit onderwerp op de agenda komt. Uit recent onderzoek van OPSWAT blijkt namelijk dat een zeer groot aantal internetgebruikers een gratis oplossing gebruikt en dat is gewoon niet goed genoeg herhaalt de expert.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.