Door Anoniem: Het gaat wel ver om gebruikers die niet kunnen programmeren en compileren dom te noemen. Dat was namelijk wel de contex van de orginele reactie; open source heeft betreft veiligheid op gebruikersniveau weinig voordelen boven closed source, omdat bijna geen enkele normale (dus niet alleen domme) gebruikers alle broncode gaan doorspitten voor ze software gebruiken. Je kan wel stellen dan het tenminste kan, maar dan heeft iets dergelijks pas waarde als de mogelijkheid ook daadwerkelijk benut wordt.
Dat is waar, en een valide tegenwerping na verschillende sterk in het oog springende problemen met bijvoorbeeld openssl: Waarom wordt er zo weinig door die open source gespit en waarom kunnen gapende gaten jarenlang ongedetecteerd blijven? Het is dus niet zo dat alleen source vrijgeven automatisch alle problemen oplost (en het is dus ook niet slim net te doen of dat wel zo zou zijn).
Maar als iemand die de mogelijkheid om in de source te duiken bij gelegenheid ook werkelijk benut zie ik wel degelijk dat dit voordeel reeel en concreet is, waar uiteindelijk iedereen van profiteert.
Daarnaast is de opstap om te beginnen met (leren) schrijven van programmas zo ook kleiner, en is er meer kennis aanwezig om het hopelijk goed te doen: De ontwikkeling is veel meer diffuus. Of dit beter of slechter is, ach, het is in ieder geval anders.
Hashes (vaak slechts alleen md5) en pgp signatures op dezelfde server of van dezelfde bron als de software heeft natuurlijk niet veel zin, in een gunstig geval weet je dat het inderdaad afkomstig is van fork-clubje-xyz.
Zolang de signatuur van een sleutel komt die netjes offline bewaard wordt heeft dat prima zin. Je hebt gelijk dat het inderdaad niet meer verteld dan dat de installatieklare softwarepakketjes gesigneerd zijn door de houder van die sleutel, waarvan je maar moet hopen dat'ie dat netjes gedaan heeft. Je krijgt dus een beetje extra zekerheid dat die binaries inelkaargeknutseld zijn door dat vage clubje en niet door iemand anders.
Maar laten we wel wezen, zonder al je research zelf te doen komt het verhaal altijd neer op zo'n clubje vertrouwen, bovenop de (vele verschillende) schrijvers van de software. Wil je die intermediar elimineren dan compileer je zelf. Dat kan ook prima. Dat kan je met closed source toch wat minder: Hoevaak heb je als windowsgebruiker niet even snel een handig programmatje binnengehaald in gecompileerde vorm zonder dat je ooit de mogelijkheid had zelfs maar de source te bekijken?
Maar omdat er een enorme wildgroei is aan projecten en distributies is het lastig om het overzicht te bewaren welke betrouwbaar zijn. Dan komt het toch weer neer op alle code incl. dependancies zelf na te lopen en de zaak met een integere compiler te compileren.
Als je naar de hardware kijkt, er zijn werkelijk duizenden dozenschuivers die je allemaal min of meer hetzelfde product kunnen leveren. En toch zijn er maar een paar echt groot. Wil je "een merkcomputer", dan haal je bij een van de groten. Wil je het zo goedkoop mogelijk, dan zoek je per prijsvergelijker de goedkoopste. Dat kan makkelijk duurkoop blijken als het apparaat kapot blijkt te gaan en de garantieafhandeling zo stroef verloopt dat het goedkoper is een nieuw onderdeel te kopen. Dan hoop je dat zo'n grote tent dat beter doet (wat ook lang niet altijd het geval is).
Maar om nou het hele veld weg te wimpelen omdat het onoverzichtelijk vol staat met vele distributeurs, groot en klein, is wat al te gemakkelijk. Zo ook in de open source wereld.
OP heeft reeds voor een hem goed lijkende distributie gekozen en daarmee is dit argument ook verdampt: Pas als het nodig blijkt hoeft hij die keuze te heroverwegen.
Windows gebruikers kunnen dat overlaten aan een behoorlijk omvangrijk team specialisten in dienst bij een miljardenbedrijf
Nou, nee. We hebben het niet alleen over het systeem zelf, maar ook over allerlei programmas die ook nog eens geinstalleerd worden. Daarnaast heeft dat miljardenbedrijf nou niet echt een geweldige naam op dit gebied. Sterker, ze hebben er jarenlang moetwillig met de pet naar gegooid. Ook nu nog zie je dat nogal veel van hun moeite vooral voor de fanfare genomen wordt, en voor de inhoud toch wat minder.
Dus nee. Daarnaast is van dit miljardenbedrijf bekend dat je alleen op redelijke ondersteuning kan rekenen als je zelf een miljardenbedrijf bent, specifieker in de fortune 500 staat. Voor die tijd interesseert het ze nog steeds maar heel matig wat jij aan problemen tegenkomt, wat ze publiekelijk ook zullen roepen als je een blogstorm weet op te zwiepen.
En het zijn (nog steeds) monopolisten dus heb je maar een optie. Voordeel: Heel duidelijk. Nadeel: Geen uitweg.
En dan nog een stukje ideologie; je gebruikt dus ook geen FreeBSD omdat Apple hier flink in geïnvesteerd heeft maar wel bepaalde code closed source wil houden (iets wat het BSD licence toestaat). Vreemd dat iemand BSD en een afkeer voor closed sources in een bericht noemt.
Ik denk dat je hier even compleet van de rails gaat met verschillende aannames die allemaal incorrect zijn.
De simpelst aan te wijzen aanname is dat er zoiets bestaat als de ene ware open source ideologie. Die bestaat niet. Kijk maar eens hoeveel "open source" licenties er bestaan en wat die allemaal betekenen en voorstaan. Daar zit redelijk veel verschil tussen.
Jouw vervreemding komt wat mij betreft voort uit die conflatie, en is daarmee iets wat je zelf verzonnen hebt.
En is het volgende misschien ook niet iets om over na te denken; hoe meer mensen Linux ipv Windows gebruiken, hoe minder goed Windows als bliksemafleider voor mallware en geavanceerde aanvallen zal werken. Dus ook buiten dat Windows voor domme gebruikers veiliger is, spelen er meer redenen waarom er een gezonde balans moet zijn.
Ik heb al vaker gezegd dat we van de huidige monocultuur af moeten. Een drie of vier verschillende systemen die niet zondermeer elkaars binaries kunnen uitvoeren zou wel aardig zijn. Waarmee "linux", ongeacht distributie, ruwweg als een, en windows als een ander kan tellen. "Balans" betekent dan dat windows niet meer dan zeg een derde van de hele markt dient te hebben. Daar zijn we nog lang niet.
De idiologie waar je het over hebt moet wel realistisch zijn; we leven nu eenmaal in een wereld gedreven door kapitaal, en dat gaat alleen maar erger worden. Wil je uit ideaal daartegen verzet bieden dan moet je eigenlijk ook alle projecten mijden waar grote multinationals zich in mengen. Geen Virtualbox, Chrome, FreeBSD en zeker geen Android telefoon meer...
Dat zie ik niet zo. Je mag hier best een casus maken maar dan graag op iets wat niet puur op jouw eigen conflaties stoelt.
Door _kraai__: Als beginende linux gebruiker brengt mij dit helaas wel weer aan het twijfelen :-(
Ik denk dat je je beter druk maakt met het leren kennen van het systeem en ook hoe de "community" (eigenlijk meerdere) eromheen werkt. Het is niet zo dat het allemaal superzeker veilig is, maar wel dat je met enig begrip van de materie jezelf redelijk kan indekken, en daarmee meer tractie op het probleem hebt dan je voorheen had -- of zelfs ooit zal hebben in een closed source "software-ecosysteem".
Uiteindelijk is het doel van een closed source bedrijf "winst maken" terwijl een groep vrijetijdsontwikkelaars veel meer focussen op schrijven van "software die doet wat wij willen dat ze doet". In beide gevallen heb je als eindgebruiker geen enkele garantie dat de software ook goed gaat zijn voor jouw doelen.
Beiden zijn ook niet puur op "veiligheid" van de software gericht, overigens. Dat we met z'n allen onderhand doorhebben dat die veiligheid wel belangrijk is, ach, we roepen het allemaal elkaar na maar echt serieus zijn we nog niet bezig. Dat zal ook nog wel even duren. In de tussentijd is niet precies hetzelfde doen wat alle anderen ook al doen een prima eerste stap. Wat dat betreft heb je door alleen al maar met "linux" te beginnen jezelf al heel waardevolle opties gegeven.