De Amerikaanse autoriteiten hebben Apple deze zomer tevergeefs gevraagd om de real-time data van iMessage-gebruikers te overhandigen. Het ministerie van Justitie had een gerechtelijk bevel verkregen waarin Apple werd opgedragen om in real-time de berichten van iMessage-gebruikers te verstrekken.
Apple stelde dat iMessage van versleutelde communicatie gebruik maakt en alleen gebruikers over de sleutels beschikken. Het kon dan ook niet aan het gerechtelijk bevel voldoen, zo meldt de New York Times. Uiteindelijk werden er wel gesprekken verstrekt die de verdachten in het onderzoek zelf in iCloud hadden opgeslagen. Apple bewaart standaard geen berichten. Gebruikers kunnen hiervoor kiezen, waarbij het bericht vervolgens onversleuteld wordt opgeslagen.
Hoewel de opgeslagen berichten uiteindelijk niet in real-time werden doorgegeven, was het wel de informatie waar justitie naar zocht. Hoewel er nog weinig over de confrontatie tussen Apple en het ministerie van Justitie bekend is, prijst de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF de houding van Apple. "Omdat iMessage end-to-end-encryptie gebruikt, waar alleen gebruikers de sleutels van hebben, kan Apple niet aan dit soort bevelen voldoen, tenzij het een backdoor voor de Amerikaanse overheid toevoegt", zegt Bill Budington van de EFF.
Volgens Buddington zou het implementeren van een backdoor de veiligheid van elke iMessage-gebruiker in gevaar brengen. Iets dat Apple weigert om te doen. Ondanks dat Apple het verzoek weigerde, besloot de Amerikaanse overheid geen sancties tegen het softwarebedrijf te nemen. De afgelopen maanden hebben overheidsfunctionarissen en de directeur van de FBI regelmatig over de aanwezigheid van encryptie geklaagd en gesteld dat er een oplossing moet worden gevonden zodat de data toch te benaderen zijn. De EFF stelt dat dit soort debatten in het publieke domein thuishoren en er een openbare discussie moet volgen voordat er dergelijke systemen worden doorgevoerd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.