Al jaren krijgen internetgebruikers het advies om tijdig beveiligingsupdates te installeren en geen berichten en bijlagen van onbekende afzenders te openen, maar beveiligingsbedrijf Webroot vindt ook dat gratis software moet worden vermeden. Volgens het Amerikaanse bedrijf is het dreigingslandschap de afgelopen jaren sterk veranderd, maar geldt dat niet voor de manieren waarop malware zich verspreidt.
Die zijn sinds de vorige eeuw nagenoeg niet veranderd. De meeste infecties zijn nog steeds het gevolg van exploits en social engineering. Zo worden systemen nog steeds besmet via beveiligingslekken waar al jaren updates voor beschikbaar zijn, maar die niet door gebruikers en beheerders zijn geïnstalleerd. En via social engineering slagen criminelen er nog steeds in om gebruikers bijlagen en linkjes te laten openen. Daarom heeft Webroot het advies dat het in 2005 al een keer gaf om virussen te voorkomen opnieuw afgestoft.
Zo krijgen internetgebruikers het advies om een virusscanner en firewall te gebruiken, updates te installeren, maar ook om dubieuze websites niet te bezoeken, alleen software van bekende websites te downloaden en gratis software en bestandsuitwisselingsapplicaties te vermijden. Verschillende van de adviezen spreken voor zich, maar in het geval van gratis software wordt dit niet nader toegelicht. Er zijn tenslotte ook gratis programma's die helpen om computers te beveiligen. Wel waarschuwen experts regelmatig voor het gebruik van illegale software, omdat dit beveiligingsrisico's met zich mee kan brengen. We hebben Webroot dan ook om een reactie gevraagd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.