Burgers moeten een deel van hun privacy voor veiligheid opgeven, zo heeft Europol-directeur Rob Wainwright tijdens een speech in Den Haag laten weten. Volgens Wainwright laten de recente terreuraanslagen in Europa en de juridische zaken tussen technologiebedrijven en opsporingsdiensten het dilemma van privacy versus veiligheid op internet zien.
"We erkennen de noodzaak om persoonlijke gegevens te beschermen en het fundamentele recht van privacy op internet. Het groeiende misbruik van legitieme anonimiteit en encryptiediensten en tools voor illegale doeleinden is een serieus probleem voor de opsporing, onderzoek en vervolging, waardoor het een dreiging voor de veiligheid van onze maatschappij wordt", aldus de Europol-directeur.
Hij zegt geen voorstander te zijn van het verzwakken van encryptie of andere maatregelen die de veiligheid van iedereen op internet raken. "Backdoors, frontdoors, escrow-systemen en het verbieden van encryptie. Het huidige debat hierover en andere mogelijke oplossingen missen het grotere geheel hoe concurrerende vereisten voor veiligheid, privacy en opsporingsdiensten zijn te balanceren." Wainwright stelt dat bij meer dan 75% van de cybercrime-onderzoeken een vorm van encryptie is gebruikt om bewijs in de vorm van data en communicatie te beschermen.
Niet alleen maken terroristen en criminelen volgens de Europol-directeur steeds vaker gebruik van encryptie en online anonimiteit, ze vergroten ook hun operationele veiligheid, wat het lastiger maakt om ze op te sporen. "Deze ontwikkelingen houden in dat onze samenleving zich op een kritiek moment bevindt waar een pro-actief en gebalanceerd antwoord noodzakelijk is, waar met alle meningen rekening wordt gehouden." Een lastige opgave, aldus Wainwright. Maatregelen om bijvoorbeeld encryptie te verzwakken zullen namelijk ook de beveiliging tegen criminelen verzwakken.
Vervolgens stelt hij dat privacy en anonimiteit niet als losse rechten moeten worden gezien, maar meer in de context van bredere juridische concepten zoals de vrijheid van meningsuiting. "Ze vormen een integraal onderdeel van meerdere mensenrechten." Het is de taak van opsporingsdiensten om deze en andere rechten te beschermen. "Dit is gebaseerd op een sociaal contract, wat inhoudt dat burgers een deel van hun individuele macht afstaan, en binnen duidelijk gedefinieerde en gereguleerde grenzen, een deel van hun privacy in ruil voor veiligheid afstaan."
In de 'echte wereld' komt dit volgens Wainwright erop neer dat mensen bepaalde controle accepteren op de weg waar ze op rijden, tijdens het uitvoeren van banktransacties of het reizen met een vliegtuig. Op cyberspace zouden soortgelijke regels moeten gelden gaat de Europol-directeur verder. "Hoe kunnen opsporingsdiensten omgaan met een situatie waarbij ze niet in staat zijn om het vereiste bewijs te verzamelen om misdaad en terrorisme te bestrijden?", stelde Wainwright de vraag. "Als er eenvoudige oplossing voor dit probleem was, dan was het al gevonden."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.