De politie wil de komende jaren honderden cybercrime-experts en financieel rechercheurs werven, zo heeft minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer laten weten. Tot en met 2018 gaat het om 700 specialisten op het gebied van financieel-economische criminaliteit en cybercrime.
Er zijn inmiddels zo'n 300 vacatures opengesteld. Volgens Van der Steur blijkt uit een recent gepubliceerde analyse dat de politie op specialistische onderdelen op de goede weg is. "Het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid laat zeer goede resultaten zien bij de aanpak van cyber en kinderporno", aldus de minister. Hij stelt dat de analyse ook laat zien dat er veel 'achterstallig onderhoud' in de opsporing is. Zo is bijvoorbeeld het vakmanschap in de breedte onvoldoende. Ook klagen agenten over inefficiënte toerusting.
Om de problemen aan te pakken worden er onder andere specialisten ingebracht. Zo is gestart met de voorbereiding van een wijziging van ondermeer de Politiewet 2012. Specialisten binnen de opsporing, zoals cybercrime-medewerkers, kunnen hiermee als "beperkt" executieve politieambtenaar sneller worden ingezet. Zij volgen een kortere opleiding enkel gericht op de strafrechtelijke handhaving. Dit moet volgens Van der Steur de flexibiliteit in de instroom bij de politie vergroten.
Daarnaast zullen er verschillende pilots worden gestart waarbij burgers meehelpen met het aanpakken van cybercrime. "Door de inzet van burgers -ook in de vorm van politievrijwilligers- kan specifieke expertise worden ingezet bij de intake en opsporing van cybercrime", zo stelt de minister (pdf). Het plan is om op centraal niveau inzichtelijk te maken welke specifieke kennis bij bijvoorbeeld de huidige politievrijwilligers aanwezig is, zodat afhankelijk van de behoefte op hen een beroep kan worden gedaan.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.