Dagelijks maken miljoenen mensen gebruik van een vingerafdruk om hun smartphone te ontgrendelen, maar welke impact heeft deze technologie op mensenrechten, racisme en veiligheid? Vragen die Leandro Ucciferri probeert te beantwoorden. "Zonder het te beseffen is onze biometrische persoonlijke identiteit samengesmolten met het persoonlijkste elektronische apparaat", zo laat hij weten.
Het ontwikkelen van biometrische oplossingen is een groeimarkt en vaak wordt er voorgedaan alsof de technologie onfeilbaar is, maar biometrie is niet vrij van zwakheden en beveiligingslekken, aldus Ucciferri. Hij schreef het rapport "The Identity We Can't Change" waarin hij kijkt naar de rol van deze technologie en hoe het een middel kan worden om mensenrechten te beïnvloeden.
Volgens de onderzoeker komen er bij biometrie verschillende problemen kijken. "Ten eerste is onze biometrische informatie, behalve ons dna, niet geheim. Ten tweede is biometrische data bijna onmogelijk te veranderen. Hoe kunnen we een nieuwe verzameling vingerafdrukken krijgen? Een nieuw gezicht? Een nieuwe stem?", merkt Ucciferri op. Ook kijkt hij naar het gebruik van biometrische data. Het zijn namelijk niet alleen bedrijven die van biometrische data gebruikmaken om er geld mee te verdienen.
Staten zijn één van de grootste spelers als het om biometrie gaat, met grootschalige biometrische databases van hun burgers. "Welke beschermingsmaatregelen zijn er om manipulatie en vervalsing van dergelijke data tegen te gaan? Wat voor garanties moeten er worden vastgesteld om de integriteit van de data te verzekeren?", gaat de onderzoeker verder. Hij pleit dan ook voor transparantie door overheden bij de opslag en het gebruik van biometrische gegevens en dat er rekening met internationale mensenrechten wordt gehouden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.