Vorig jaar is een recordaantal Belgen slachtoffer van fraude met internetbankieren geworden. Het aantal slachtoffers in 2017 was groter dan de vier voorgaande jaren bij elkaar opgeteld. Dat blijkt uit cijfers van Febelfin, de overkoepelende federatie voor de Belgische financiële sector.
In totaal werden er 3200 Belgen gedupeerd, met name via phishing. Van 2013 tot en met 2016 ging het in totaal om 2800 slachtoffers. De schade die slachtoffers vorig jaar leden bedroeg 2,5 miljoen euro, wat neerkomt op een gemiddelde van 780 euro per geval. Ook dit bedrag is hoger dan voorgaande jaren. Van 2014 tot en met 2016 bedroeg het schadebedrag in totaal 2,1 miljoen euro. Alleen in 2013 wisten criminelen met een bedrag van bijna 5,2 miljoen euro meer geld te stelen.
"Deze fraudegevallen blijven hoofdzakelijk toe te schrijven aan phishing. Hoewel het principe van phishing steeds hetzelfde blijft, passen de fraudeurs voortdurend hun werkwijze aan", aldus Febelfin. Volgens de organisatie maken fraudeurs ook gebruik van nieuwe communicatiekanalen zoals Facebook of WhatsApp om potentiële slachtoffers te benaderen. Zo worden links in socialmediaberichten gebruikt die naar phishingsites wijzen. Febelfin waarschuwt gebruikers dan ook om alert te zijn op phishing.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.