Er is een groot gebrek aan toezicht op de data-uitwisseling die tussen geheime diensten wereldwijd plaatsvindt. Dat stelt Privacy International in een vandaag gepresenteerd onderzoek (pdf). Geheime diensten delen inlichtingen op verschillende manieren met elkaar.
Het gaat dan bijvoorbeeld om onbewerkte informatie, zoals onderschept internetverkeer van glasvezelkabels. Ook noemt Privacy International de toegang tot informatie die in databases van een ander land is opgeslagen of analyses van andere overheden die middels inlichtingenrapporten worden verstrekt. Voor het delen van deze informatie maken landen afspraken, maar het toezicht hierop schiet ernstig tekort, aldus Privacy International.
De organisatie wil meer transparantie rond de data-uitwisseling tussen geheime diensten en benaderde eind vorig jaar toezichthouders op inlichtingen- en veiligheidsdiensten in 42 landen. De afgelopen maanden werden de reacties van toezichthouders uit 21 landen ontvangen. Daaruit blijkt dat de meeste landen geen wetgeving hebben om de data-uitwisselingen tussen geheime diensten te reguleren.
Toezichthouders in 9 van de 21 landen rapporteerden dat geheime diensten geen duidelijke juridische verplichting hebben om hen te informeren over gemaakte afspraken met betrekking tot het uitwisselen van data. Slechts één toezichthouder liet weten dat de inlichtingendiensten in het land wettelijk verplicht zijn om informatie over deze overeenkomsten te delen.
Geen van de toezichthouders gaf aan dat ze de bevoegdheid hebben om beslissingen met betrekking tot de data-uitwisseling goed te keuren. Zowel niet op een algemeen niveau als in bepaalde omstandigheden. In veel van deze landen lijkt het proces om data-uitwisseling toe te staan aan elke onafhankelijke autoriteit voorbij te gaan, zo laat het onderzoeksrapport weten.
"De onderzoeksresultaten hebben grote gevolgen voor de mensenrechten. Zoals besproken in het rapport heeft het uitwisselen van inlichtingen invloed op het recht op privacy en moet daarom onderworpen zijn aan waarborgen die in internationale mensenrechtenwetgeving zijn vastgesteld, waaronder adequaat toezicht", aldus Privacy International. De organisatie doet in het rapport verschillende aanbevelingen en roept op tot wetgeving om de data-uitwisseling tussen geheime diensten te reguleren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.