De stand van zaken.
In het kielzog van Jamie Bartlett's boek
The People Vs Tech (Pinguin, 2018), zijn een reeks van artikelen verschenen in de kritische international pers, waaronder The Guardian. Bartlett is bekend van zijn onderzoeken naar het dark web.
Dat werk van Bartlett gaat over hoe de high-tech industrie de democratie vermoord, onder invloed van de Californian Ideology. Het eindigd met als positieve noot wat we daar nog tegen zouden kunnen uitrichten:
"We all fell for Facebook’s utopianism, but the mask is at last being torn away"
by Jamie Bartlett
https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/dec/09/facebook-utopianism-mask-being-torn-awayHet beeld begint sindsdien in de media langzaam te kantelen. De NRC doet dat nu nog eens een schepje bij, in een artikel dat zowel erg vermakelijk als wel interessant is om te lezen:
Mythe 1: Het begon allemaal met een stel onbaatzuchtige hippies"Een van de meest hardnekkige verhalen over Facebook is dat het allemaal begon vanuit een ware hippiefilosofie. Een club pionierende boomknuffelaars wilde via internet mensen over de hele wereld met elkaar verbinden."
"Hippiemythe rond Facebook brokkelt in rap tempo af"
door Marleen Stikker en Gijs Boerwinkel
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/10/hippiemythe-rond-facebook-brokkelt-in-rap-tempo-af-a3060127Ondertussen doet men name ook in de Nederlandse entertainment industrie, nooit vies van een
remake van het roemruchte televisie programma "Big Brother", een poging om iedereen in een eigen hokje te stoppen:
"Door Talpa neer te zetten als een nieuw Google of Facebook heeft De Mol direct meer waarde gecreëerd. Hij heeft niet langer een tv-bedrijf, maar een databedrijf.
Investico:
De datahonger van Talpa door Karlijn Kuijpers en Thomas Muntz
in De Groene, 28 november 2018, nr. 48
https://www.groene.nl/artikel/allemaal-in-johns-dierentuinLaten we dat vooral niet vergeten: de praktijken van Silicon Valley vinden overal navolging, nu ook in het klein, in het bijzonder in de polder en de doorsnee doorzonwoning. De strijd is nog lang niet gestreden.
Er zijn inmiddels ook andere tegengeluiden te horen, zowaar vanuit de telecom industrie zelf. Uiteraard met de beste bedoelingen en met het eigenbelang op het oog. Desalniettemin, het zijn tegengeluiden:
Topman VodafoneZiggo: Scheur je los van je telefoondoor Isabel Baneke, in Trouw 28 november 2018
https://www.trouw.nl/samenleving/topman-vodafoneziggo-scheur-je-los-van-je-telefoon~a66d338c/Jeroen Hoencamp, CEO van VodafoneZiggo, reist zelf -- voor de gelegenheid -- als forens dagelijks met de trein. Hij maakt zich veel zorgen, omdat bijna al zijn mede-passagiers gebiologeerd en met een geknikte nek rondlopen.
Met uitzondering van nota bene de paffers (!) in de rokerszone op het NS station sluiten mensen zich af, communiceren de trein passagiers nauwelijks meer met elkaar -- vastgeklonken aan hun mobiel. Vuurtje? Nee, dank je. (Yes, contact!)
Hoogleraar Mark Deuze wordt ook uit de kast getrokken, voor het geven van adviezen voor een gezond digitaal leven. Langzamerhand begin je te begrijpen hoe de democratie de nek wordt omgedraaid. We doen het zelf.