Door karma4: Door Anoniem:
Weer een karma4'tje . (Zoals Gijp de Manolevjes verzamelde - wie weet wil JdM ook een IT Security Inside maken )
.....
Dat ze de impact binnen een dag, tot enkele dagen onder controle hebben laat zien dat TSMC de rest (detectie/isolatie/recovery) behoorlijk goed voor elkaar moet hebben.
Het evangelism laat ik wel aan del linux adepten over.
Bij maersk staat ibm aan het roer voor de ict. Onderbouwd met links. Dat smb gedoe is een ibm erfenis (v1) met onvoldoende bereidheid tot samenwerken (v2 support na 2008). Alles onderbouwd met links.
Je snapt het voorbeeld 'Maersk' niet ? Het voorbeeld is niet dat mensen met een dienstverband bij Maersk slechte ICTers zouden zijn maar dat het bij een groot beursgenoteerd bedrijf (ook) erg slecht geregeld kan zijn . Dat het in het geval van Maersk dan zou liggen aan de partij waaraan zaken geoutsourced waren is niet zo heel relevant. Ze hebben gekozen voor outsourcing, bij deze partij - en - neem je aan - de diensten en eisen eraan gespecificeerd en de performance van de outsourcer bewaakt.
Wie weet heeft TSMC het IT beheer ook bij IBM belegd - of niet, gezien de snelle recovery.
Het punt is dat 'outage door virus/malware' niet beperkt is tot prive personen en kleine bedrijfjes, maar ook wel eens instellingen met een grote naam en hoge beurswaarde getroffen heeft - dat TSMC daarin dus niet uniek is - en er geen state-actor als verklaring (bij) verzonnen hoeft te worden om het fenomeen 'groot bedrijf heeft ook last van malware' te duiden.
De falende security iot en linux is iets wat niet genoemd mag worden want doet pijn voor de gelovigen. Zoiets heet een vermeendje.
Maar wat IOT en Linux nu te maken met de problemen van TSMC en kanslose geopolitieke onzin ?
Natuurlijk kan er wel eens wat mis gaan. In dit geval wat er ook precies gebeurd is, de productielijnen mogen niet omvallen als er ergens een desktop aan het Internet omgevallen is.
Of er productlielijnen _omgevallen_ zijn is totaal niet duidelijk. Dat ze _gestopt_ zijn wel. Er zal zeker intern _iets_ omgevallen zijn, en wellicht meer dan een Internet aangesloten desktop.
Om 's wat simpels te verzinnen - dit is het type productie lijn waarin batches van A-Z gevolgd en gelogd worden. En die data, of verwerking ervan komt uiteindelijk (ook) terecht bij mensen die er allerhande spreadsheets van maken.
Als dat soort rapportage gegevens niet verwerkt kan worden (wegens SAN bevriezen en backup terugzetten) moet je effectief de productie stoppen totdat je de data weer kwijt kunt .
Als je over vliegveld en kritiische systemen praat roept iedereen 'verkeerstoren' . Terecht. Maar de ticket counters bleken dat ook te zijn. Niet zo technisch spannend als verkeerstorens en radarsystemen , maar ook nodig om te kunnen draaien.
TSMC zou later met meer informatie komen . Ik ben benieuwd. Maar je hoeft helemaal niet speculeren over geinfecteerde wafersteppers om toch een stilgelegde productielijn te hebben.
Foxconn blijkt ook taiwanees te zijn. Wonderlijk, well degelijk grote locaties op het vasteland China. Leg eens uit, ik dacht dat ze absoluut niets met elkaar te maken wilden hebben.
Die reply komt zo door de moderatie, neem ik aan.
Voor wat betreft de politieke relatie aanvullend daarop :
China ziet Taiwan als 'opstandige provincie' , maar is min of meer bereid te wachten totdat die hun dwaling inzien en zich weer bij de natie voegen. Geduld is een Chinese deugd. Het belangrijkste wat voor China erg onacceptabel zou zijn is als Taiwan zich formeel als zelfstandig land gaat opstellen.
Taiwan was een tijd lang een Japanse kolonie, maar is (weer) een deel van China geworden na de tweede wereldoorlog.
Bij de Chinese burgeroorlog is de Chinese regering met hun leger gevlucht naar Taiwan , in de jaren 50 - [Taiwan heet Republic of China ], en is nog een tijd lang diplomatiek gezien "China" geweest, in de VN. (koude oorlog, dus de communisten van Mao - de Peoples Republic of China - die de burgeroorlog wonnen werd weinig gegund).
Taiwan heeft lange tijd er min of meer hetzelfde over gedacht - men beschouwde zich als China, en moest alleen noodgedwongen wachten totdat die communisten uit Beijing verdwenen zouden zijn. Vrij recent is Taiwan een stuk democratischer geworden, en er is nu ook een politieke stroming die streeft naar werkelijke zelfstandigheid.
Maar ondanks dus de politieke spanning - Taiwanese bedrijven willen goedkoop(er) produceren, en in China wordt het binnenkomen van werk en geld in de economische groeiregio's verwelkomd. Je verwacht verder dat de Chinezen aan de PRC kant die betrokken zijn bij deze bedrijvigheid laten we zeggen een goede politieke antenne en korte lijntjes met Beijing hebben.
De analogie is niet geweldig, maar je kunt ook denken aan Amerikaanse bedrijven die assembleren in Mexico - ondanks enige turbulentie in de relatie -en wellicht niet in lijn met de wensen van veel Amerikaanse burgers - misschien zelfs niet in het belang van de natie - maar wel in het directe bedrijfsbelang van een laag uurloon.