Door Bartbartbart: Wat ik echter zorgelijk vind en de reden dat ik Alex Jones erbij haalde, is dat vaag bewoorde voorwaarden zoals een dergelijjke CoC gebruikt kunnen en zullen worden om mensen monddood te maken/te censureren.
Ga je weer. Kunnen betekent
niet automatisch zullen.
Al kan Alex Jones zich idd nu lastig nog op censuur beroepen; het lijkt mij echter als een paal boven water staan dat dit het wel is geweest en op zeer extreme wijze (feitelijk van alle relevante delen van internet afgeknikkerd).
Ten eerste hoeft het helemaal niet de georkestreerde actie te zijn die je denkt dat het is. Alle data die je noemde vielen vrij kort na de open brief die ik noemde. Het is simpelweg mogelijk dat men zo'n beetje overal schrok van wat er gaande was. Het is ook heel goed mogelijk dat er wel ruggespraak is geweest, maar als onafhankelijk van elkaar op dezelfde manier reageren al een mogelijkheid is dan hoeft dat helemaal niet zo ver te gaan dat termen als orkestratie van toepassing zijn.
Ten tweede gaan het verbod op censuur en het recht op vrije meningsuiting primair over de relatie tussen overheden en burgers. Het zijn
overheden die geen meningen die ze niet aanstaan mogen onderdrukken. De sociale media zijn private bedrijven, geen overheden. Omdat erg veel mensen zich voor hun hele informatievoorziening afhankelijk hebben gemaakt van dat soort parijen is er wel degelijk iets aan de hand, maar ik hoop dat je doorhebt dat die partijen nooit neutraal zijn geweest. Niet omdat ze links of rechts voortrekken, maar omdat ze voortrekken wat de meeste aandacht trekt, de meest opzwepende dingen worden verder versterkt en de veel saaiere nuchtere realiteitszin komt nauwelijks meer door. Dat is ook een vorm van censuur, als je het zo wilt noemen, die gevaarlijk is. In onder andere India en Sri Lanka zijn mensen vermoord en huizen in brand gestoken op basis van geruchten waar niets van klopt, om maar met een ander voorbeeld tekomen dan het gemak waarmee buitenlandse mogendheden verkiezingsuitslagen kunnen beïnvloeden. Sociale media zijn effectief versterkers voor turbulentie in de sociale dynamiek van samenlevingen. Wat je nu ziet gebeuren is dat dat besef aan het doordringen is en dat de sociale mediabedrijven worstelen met hoe ze om moeten gaan met de gevolgen van wat ze zelf gecreëerd hebben.
en dit zou een voorbeeld kunnen zijn van een soortgelijke strategie http://archive.is/6nhps
De strategie van een typische actievoerder. Dat is een lastig slag mensen dat graag de regie overneemt en daar soms ook in slaagt. Ik heb het een paar keer zien gebeuren en het lukte ze in die gevallen slechts tijdelijk. De mensen die zich door zo'n actievoerder lieten overvallen en meeslepen leerden ermee omgaan en uiteindelijk droop de actievoerder weer af. Dat laat sporen na en daar zit ook wel eens iets goeds in. Soms zit er wel degelijk een redelijk punt verborgen in die extreem gebrachte boodschappen en is de gemeenschap waar het zich afspeelde zich een stuk bewuster geworden van dat punt.
Die actievoerders heb je links en rechts. Milo Yiannopoulos (voormalig Breitbart-editor) lijkt dat ook heel sterk te hebben en onze eigen Geert Wilders kan er ook wat van. Maar kijk eens onderaan die pagina die je linkt, daar staat een hele trits mensen die tegenwerpt dat Sage Sharp zelf de CoC overtreedt met die aantijgingen tegen Ted Tso. Dat geeft me niet de indruk dat de kernelontwikkelaars zich massaal omver laten schoffelen door zo iemand.
"Several users on 4chan’s technology board speculate that Theo is targeted first because he famously resisted an Intel backdoor."
http://archive.is/G9Ic1
Tsja, je kan niet bewijzen dat het niet zo is en ook niet dat het wel zo is. "Famously resisted an Intel backdoor" vind ik te sterk uitgedrukt, hij verzette zich tegen het vertrouwen op een enkele bron voor random data, wat niet alleen een verdediging tegen backdoors is maar ook tegen niet opzettelijke ontwerpfouten en bugs in zo'n bron die de resultaten kunnen verzwakken. Hij maakte de keuze die elke verstandige cryptograaf ook zou maken. Dat vanuit Intel druk werd uitgeoefend om dat niet te doen is inderdaad verdacht, en de latere onthullingen van Snowden maken die verdenking beslist sterker, maar "famously risisted an Intel backdoor" suggereert dat Tso
wist dat er een backdoor was, en dat lees ik niet in hoe Tso het zelf formuleert.
Waar ik het niet zo op heb is dat allerlei dingen die zich op een schaal met vele mogelijkheden en gradaties kunnen bevinden maar al te vaak worden geïnterpreteerd alsof de variant die men het schokkendst vindt meteen de werkelijkheid weergeeft. Ja, mensen hebben die sensatiezucht in zich, daarom kijken we zo graag naar actiefilms, maar je moet als het om de echte wereld gaat wel in de gaten houden dat er meer mogelijkheden zijn, dat de meest schokkende lang niet altijd de juiste is of het hele verhaal vormt, en dat je heel vaak domweg niet over genoeg goede informatie beschikt om dingen zeker te kunnen weten. Rekening houden met het ergste is niet hetzelfde als meteen aannemen dat het ergste gaande is. De veel voorkomende neiging om je mee laten slepen in die sensationele schijnzekerheid is precies waar de actievoerders, populisten, demagogen, dicatortjes-in-spé maar al te graag op inhaken.
En nogmaals, het kan positief zijn. De zwartepietendiscussie is mede aangezwengeld door mensen die de indruk wekten dat het allemaal doelbewuste discriminatie is maar het onderliggende punt op de agenda zette dat het kwetsender is dan menigeen zich beseft vind ik prima en dat mogen we ons aantrekken, net zoals de tegenstanders zich mogen aantrekken dat veel mensen niet eens de associatie met zwarte mensen en discriminatie maken en helemaal geen nare intenties hebben. Kennelijk heeft een samenleving of gemeenschap soms dat schokeffect nodig om ergens over na te gaan denken. Het gevaar is dat groepen mensen in karikaturale opvattingen blijven hangen terwijl anderen de hakken in de grond zetten en in de tegengestelde karikatuur gaan hangen. Dan heb je herrie in de tent die behoorlijk uit de hand kan lopen. Je wapent je daartegen door niet uit te sluiten dat de ander een punt kan hebben en dat je zelf ook wel eens ongelijk kan hebben, door tegelijk niet alles wat een vaardige spreker beweert voor zoete koek te slikken, door te beseffen dat mensen die iets zeker denken te weten ongelijk kunnen hebben, door ook serieus te luisteren naar wat de "tegenpartij" zegt, door je doelbewust te blijven afvragen wat je wel zeker weet en wat niet, door je af te vragen hoe je kan beoordelen of een nieuwsbron betrouwbaar is of niet, en door dat besef ook toe te passen.