Volgens de EU privacy wetgeving is voor het gebruik van foto's van kinderen voor reclame doeleinden schriftelijke toestemming van de ouders verplicht. Want anders mag het gewoon niet. Dat geldt ook voor een attractiepark, kinderboerderij of een sportvereniging -- net zo goed dat dat voor een oliegigant als de Shell geldt.
Uiteraard zou het absurd zijn als de bewuste kinderen zelf, voor of na het bereiken van hun meerderjarigheid, geen zeggenschap meer over zouden hebben over van hen gemaakte foto's, voor zover ze daarop herkenbaar zijn. Maar daarvoor kennen we ook het reeds lang bestaande portretrecht:
https://nl.wikipedia.org/wiki/PortretrechtEr zijn ondertussen wel onduidelijkheden gerezen en is een grijs gebied ontstaan, zoals gebleken is bij de publicatie van schoolfoto's en promotie foto's van sportverenigingen. In sommige gevallen gingen overmatig privacy bewuste ouders daar naderhand tegen protesteren.
Dat heeft al geleid tot de absurde situaties. Van schoolfoto's waarop
zwarte balkjes over de gezichten van sommige van de kinderen werden afgedrukt, alsof het crimineeltjes in spe zouden zijn. Want de school wilde zich, onder druk van overbezorgde ouders, vooral strikt aan de wet houden.
Er zijn ook kleine voetbalverenigingen, waarvan de hardwerkende vrijwilligers hun promo materiaal plotseling niet meer in de wijk of het dorp mochten verspreiden, vanwege enkele kinderfoto's daarin, waarvoor de schriftelijk ouderlijke toestemming toch achterwege bleef of naderhand toch weer wordt ingetrokken.
Die goedwillende sportclubs blijven dan vervolgens zitten met financiele verliezen, vanwege een berg waardeloos oud papier. De andere betalende leden, de donateurs en vrijwilligers draaien dan op voor de hogere kosten en de extra werkzaamheden op. Als de webmaster van de club al geen overuren in zijn vrije tijd mocht gaan draaien.
Ondertussen verpreiden
diezelfde kinderen met hun eigen mobieltjes vaak hun eigen foto's over allerhande commercieel ingestelde social media bedrijven, van WhatsApp en Twitter en van Snapchat tot Facebook. Daar zitten vaak ook een hoop foto's bij gemaakt op hun school en de sportclub (dezelfde instelling en vereniging die dat niet mochten doen).
Dat kan goede docenten en vrijwilligers bij scholen en clubs echt tot wanhoop kan brengen. Want, ja, de overbewuste ouders bellen vervolgens de schoolleiding en de secretaris van het bestuur van de club, met het 'vriendelijke' vezoek om de foto's van hun eigen kroost per omgaande van de social media te verwijderen. Die foto's die de kinderen er zelf op plaatsten.
Er is dus onduidelijkheid gerezen, die leidt tot absurde taferelen. De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK), dat onderdeel uitmaakt van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, kunt u daarvoor met uw klachten hierover formeel aanschrijven:
https://www.kinderbescherming.nl