De Amerikaanse politie kan verdachten niet dwingen om hun smartphone of andere elektronische apparatuur via biometrische kenmerken zoals vingerafdruk of gezichtsscan te ontgrendelen. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald, zo meldt zakenblad Forbes op basis van deze uitspraak (pdf).
In het verleden zijn verschillende gevallen bekend geworden waarbij rechters hadden bepaald dat de politie verdachten kan dwingen om hun smartphone via een vingerafdruk of gezichtsscan te ontgrendelen. In een recente afpersingszaak had een Californischerechter een andere mening. De politie had om toestemming gevraagd voor een huiszoeking. Daarbij wilden de autoriteiten alle aanwezige smartphones via de vingerafdrukken, gezichtsscans of irisscans van aanwezige personen ontgrendelen.
De rechter stelde dat de politie een reden voor de huiszoeking had aangetoond, maar dat het verzoek om alle aanwezige elektronische apparaten via biometrische kenmerken te ontgrendelen te ruim en niet beperkt was tot een bepaald persoon of een bepaald apparaat. De rechter stelde verder dat de autoriteiten zelfs met een gerechtelijk bevel niet het recht hebben om mensen te dwingen hun toestellen via biometrische kenmerken te ontgrendelen.
Eerdere rechters hadden juist gesteld dat biometrische kenmerken, in tegenstelling tot wachtwoorden of pincodes, geen "getuigenis" waren. Een verdachte zou namelijk zelf zijn wachtwoord moeten afstaan, wat niet het geval is met biometrie. Daarom zagen sommige rechters een wachtwoord als een getuigenis en een verdachte mag in de VS niet worden gedwongen om tegen zichzelf te getuigen. Deze bescherming van het vijfde amendement van de Amerikaanse grondwet was echter niet van toepassing op lichaamsdelen. De Californische rechter heeft nu bepaald dat er geen verschil tussen de twee zit. Het verzoek van de politie werd dan ook afgewezen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.