Door TripleZ: Ik vroeg mij het volgende af: ik vroeg mij af of het is toegestaan om foto’s binnen een universiteit te maken, bv. tijdens het bezoek van een collegezaal, bibliotheek, restaurant en dergelijke.
Een hogeschool of universiteit oogt als openbaar, maar de gebouwen en de grond daar om heen geldt als eigen terrein van die instanties. Daarop heb je je als gast dus te gedragen. Die instanties mogen bezoekers, studenten, journalisten en fotografen daar redelijkerwijs hun eigen regels opleggen, zoals hen de toegang ontzeggen.
Kijk beter hier eens:
Gedragscode voor gebruik van persoonsgegevens in wetenschappelijk onderzoek
https://www.vsnu.nl/nl_NL/code-pers-gegevens.htmlDe onderwijskoepels Vereniging Hogescholen en de VSNU hebben gedragscodes opgetekend, mede voor de omgang met de journalistiek en bezoekers, waarin de AVG wet- en regelgeving zit verwerkt. Hoe dat uitpakt? In grote lijnen komen die VSNU gedragscode in de praktijk van een fotograaf hier op neer:
De laboratoria, technische werkplaatsen, en de afdeling ICT security, zijn meestal verboden gebied voor journalisten en fotografen, ook amateur, vanwege het risico op lekken en bedrijfsspionage, en dat geldt veelal ook voor de kantoren van het ondersteunend of niet-onderwijzend personeel. Voor vertrekken van docenten is ook hun toestemming nodig.
Schend je overduidelijk de veiligheids-, privacy- en gedragsregels, dan sturen ze gewoon de breedgeschouderde receptionist of de heren van de campus beveiliging op je af. Heb je dan als journalist of fotograaf, of amateur, een grote mond, dan bellen ze daarop gewoon de politie, om je uit hun gebouwen of van hun eigen terrein te laten verwijderen.
Logischerwijs wordt op de locaties van Universitair Medische Centra de AVG wet- en regelgeving veel strenger dan elders gehanteerd. Als je die als fotograaf of amateur daar aan je laars lapt, dan belt de receptie of de medische staf gewoon direct de beveiliging, politie of recherche. Dan heb je echt een probleem.
Besef dat niet alleen voor laboratoria en technische universiteiten de internationale competitie vaak moordend is, maar dat men ook op de letteren faculteiten soms liever niet ziet dat, bijvoorbeeld., de titels op de ruggen van kritische boeken of rapporten voor de buitenwacht leesbaar zijn. Wat door de beugel kan, hangt sterk van de gefotografeerde context af.
De hoogste Europese rechtbank oordeelt weliswaar dat iedereen journalist is, omdat het een vrij beroep is, maar als je geen perskaart van de NVJ kunt tonen, of geen lidmaatschap van de DuPho kunt overleggen, wordt je in de praktijk vaak niet erkent als serieuze, zelfstandig werkend journalist of fotograaf. Daarmee wordt onderscheid gemaakt met amateurs.
Voor een lidmaadschap van de NVJ en/of de DuPho moet men, om een geldige perskaart te verkrijgen, aan de hand van bewijsstukken of een ingeleverde portfolie, eerst door de ballotage commisies van die beroepsverenigingen. De hoogste rechter mag dan wel vaststellen dat iedereen journalist is, maar niet iedereen kan zich daarmee onderscheiden.
Dus de vraag resteert: mag je als burger foto’s (niet ter publicatie) maken in een universiteit?
Ja, dat mag als burger. Als bezoeker, student of amateur fotograaf mag men eigen foto's, voor strikt prive gebruik, op een hogeschool en/of universiteit redelijkerwijs maken, zolang je je daarbij maar aan de regels van de bezochte instelling houdt, en strikt genomen ook aan de AVG wet- en regelgeving zodra je de foto's op een of andere wijze toch publiceert.
Het getuigd wel van fatsoen om duidelijk herkenbare omstanders vooraf om hun toestemming te vragen voor het maken van foto's. Flitsen in een universiteitsbiblotheek of -museum, in de buurt van oude, kostbare werken, wordt sowieso niet erg gewaardeerd, en is verboden, omdat als iedereen dat doet de werken sneller verouderen, en omdat dat erg stoort.