Een bedrijf dat een medewerker op staande voet ontsloeg wegens een back-up van bedrijfsdata op een privé harde schijf mocht dit niet doen en moet de werknemer een vergoeding van meer dan 100.000 euro betalen. Dat heeft de rechtbank Den Haag bepaald.
De medewerker werd op 15 april van dit jaar op non-actief gesteld omdat hij de geheimhoudingsplicht (NDA) zou hebben geschonden. De man moest ook zijn laptop afstaan, die door een recherchebureau werd onderzocht. Daaruit bleek dat de medewerker verschillende keren back-ups van bestanden op zijn eigen privé harde schijf had gemaakt. Volgens het bedrijf heeft de man hiermee de NDA overtreden.
De werknemer bekende dat hij de back-ups had gemaakt, maar stelde dat hij dit deed om dataverlies te voorkomen. Bij eerdere migraties waren namelijk bestanden van de werkgever verloren gegaan. Toen er weer een migratie werd aangekondigd besloot hij de back-ups te maken. Verder ontkende de man de bestanden openbaar te hebben gemaakt.
De kantonrechter laat weten dat het maken van een back-up door de werknemer kan worden gekwalificeerd als het kopiëren, maar leidt het maken van een back-up niet zonder meer tot de conclusie dat de werknemer bedrijfsgevoelige informatie buiten het bedrijf heeft gebracht in de zin van de NDA dan wel heeft verspreid aan derden. Het bedrijf heeft de stelling dat de werknemer gegevens naar buiten heeft gebracht, op het onderzoeksrapport na, niet onderbouwd.
De werkgever erkende ook dat het onderzoek door het recherchebureau "rammelt". Zo is de werknemer niet gehoord tijdens het onderzoek en is de externe harde schijf van de werknemer, waarop de bedrijfsgevoelige informatie is opgeslagen, niet onderzocht terwijl niet wordt verantwoord waarom de arbeidsovereenkomst wel onderdeel uitmaakt van het onderzoek.
"Vervolgens worden er door de onderzoeker conclusies getrokken die niet als gebruikelijk kunnen worden gekwalificeerd voor een it-expert. Immers, het antwoord op de vraag of de werknemer zich houdt aan de op hem rustende verplichtingen uit hoofde van zijn arbeidsovereenkomst en de NDA is aan de werkgever en uiteindelijk aan de kantonrechter. Niettemin heeft de werkgever naar aanleiding van dit onderzoek de werknemer op staande voet ontslagen", aldus de rechter, die het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig noemde.
De rechter stelde verder dat door toedoen van de werkgever de arbeidsverhouding onherstelbaar is verstoord. De werknemer heeft dan ook recht op compensatie. Het gaat om een billijke vergoeding van ruim 84.000 euro, een gefixeerde schadevergoeding van 18.000 euro, een transitievergoeding van 10.000 euro en het betalen van de proceskosten van bijna 1100 euro.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.