Schiphol start volgend jaar een proef waarbij het gedrag van passagiers via camera's en kunstmatige intelligentie wordt gemonitord en gebruikt voor het opstellen van een risicoprofiel. De test zal alleen met vrijwilligers en acteurs worden gehouden, zo meldt NRC vandaag.
De proef is onderdeel van een Europees project genaamd Tresspass. Camera's en kunstmatige intelligentie analyseren het gedrag van reizigers en bouwen zo een persoonlijk risicoprofiel op. Bij Tresspass is een consortium van 22 Europese partijen betrokken, waaronder Schiphol en de marechaussee. De camera's zullen afwijkend gedrag van passagiers op de luchthaven gaan monitoren.
De beoordeling van dit gedrag zal samen met andere gegevens worden gecombineerd tot een risicoprofiel. Het gaat dan bijvoorbeeld of mensen met contant geld hebben afgerekend. "Als we weten dat iemand zijn ticket cash heeft afgerekend, kan dat een reden zijn om aan te nemen dat hij of zij detectie wil vermijden", zegt Dimitris Kyriazanos van het Griekse onderzoeksinstituut Demokritos en mede-coördinator van het project.
De test op Schiphol vind plaats in november 2020. Het is daarmee de eerste testlocatie. Verdere experimenten staan gepland voor een grensovergang tussen Polen en Wit-Rusland en de internationale terminal van de haven in het Griekse Piraeus. Volgens Kyriazanos voldoet Tresspass aan de Europese privacywetgeving.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.