Door Anoniem: Door Anoniem: Door Anoniem: Het was die mensen niet aan het verstand te brengen dat het VERSTUREN van het bestand veilig gebeurd was en dat ze vervolgens ZELF verantwoordelijk waren om dat bestand op een veilige plek te bewaren.
Daarom pak ik liever gpg, omdat je dan dus expliciet moet zeggen "versleutelen" voor je het verstuurt en "ontsleutelen" om het te kunnen lezen. Onder windows en macos allebei is het rechterklik (of watishet, control-click), gpg, en dan ontsleutelen of versleutelen. Doordat het een apart gereedschap is en niet wat al bij een programma in zit dat (in de hoofden van de gebruikers) iets anders doet is het veel duidelijker wat er aan de hand is. "Dit is een versleuteld bestand." "Dit is een ontsleuteld bestand."
Je overschat de gebruikers. Het is niet anders dan met gebruik van WINRAR als versleutel/ontsleutel tool en dat
begrepen ze dus ook niet.
Je snapt het punt niet. In jouw hoofd is winrar een equivalent gereedschap, in hun hoofd niet: Het "pakt bestanden in", terwijl gpg "bestanden versleutelt". Dat winrar ook nog versleutelen kan, dat weten velen niet. Daarnaast is mij niet bekend dat het publieke-sleutel-encryptie aankan.
Dus ik heb liever dat ze winrar pakken en dan gpg eroverheen doen, dan het ineens doen en de ontvanger snapt het niet. Maar alweer, je moet dus eerst een stukje basiskennis weten over te dragen. Als je dat niet doet dan kom je nergens. En om dat te kunnen heb je een helder verhaal nodig, dat je aan duidelijke handelingen kan hangen. Dat biedt winrar niet.
Dit is trouwens ook wel de kern van "Why Johnny Can't Encrypt"; de "suite" die de testpersonen voorgeschoteld kregen was zowel niet uitleggend voor de leek als veel te ingewikkeld met veel te veel knoppen en hendels om vanalles in te stellen en te doen, zonder veel onderscheid, en zoals gezegd, laat staan uitleg of zelfwijzendheid.
Dan moet je dus verzinnen wat de benodigde minimale basiskennis is en die overbrengen, en daar bruikbare gereedschappen bij geven. Helder verhaal, duidelijke handelingen.
En als je het principe van publieke sleutels uitlegt kun je duidelijk maken dat "dit bestand is alleen nog maar door $persoon te ontsleutelen" zonder dat je hoeft te hannnessen met bestandswachtwoorden veilig uitwisselen.
Daar hadden we toch al niks aan, want het betreft communicatie tussen bedrijven/overheid en niet tussen personen.
Het is operationeel niet acceptabel dat het maar door 1 persoon te ontsleutelen is, dat moet een afdeling zijn of
minimaal moet er een opvang mogelijk zijn van ziektegevallen etc.
Dat is een probleem, maar dat is geen ander probleem dan dat je de een vaste vertegenwoordiger hebt en als die wisselt of ziek is moet er iets van overdracht plaatsvinden. Met een los token en een vertrouwenspersoon die (ook) het wachtoord kent kan het.
Dus gelieve niet vantevoren oplossingen af te schieten als die prima opgelost kunnen worden op precies dezelfde manier dat andere problemen ook al opgelost worden.
Heeft geen zin om dat uit te leggen.
Ik weet uit ervaring dat het wel uit te leggen is. Mischien niet aan iedereen, maar zoals gezegd zijn er nu ook al best wel veel mensen die "aan de email" zitten terwijl ze nooit behoorlijk uitgelegd is hoe het moet en dan is het niet gek dat ze gewoon de benodigde basiskennis niet hebben en dus ook niet dat de resultaten verre van optimaal zijn.
Weet jij hoe bijvoorbeeld Sender: gebruikt hoort te worden?
De domheid is oneindig.
Als je zo begint, geef dan gelijk maar op. Maar hou dan ook je mond terwijl de mensen die wel met oplossingen proberen te verzinnen bezig zijn en zelfs successen behalen.
Het is gewoon niet waar dat de gebruiker intelligentie tekort komt. Het is wel waar dat we onder het mom van een marketeeringpraatje ze de benodigde kennis en vaardigheiden onthouden. "Geen training nodig, alles is intuïtief", is een gigantische leugen maar wel een waar "de desktop" al jaren op draait. En dat is het resultaat aan te zien.
We moeten zelfs "klassieke winzip encryptie" gebruiken omdat de moderne en betere encryptie (nou ja modern, zit er al minstens 10 jaar in volgens mij) niet ondersteund wordt door de unzipper die standaard in Windows zit.
Maar alweer, je probleem is er een van perceptie. Het punt was nou net dat je een duidelijk aparte handeling van ontsleutelen in de workflow wil omdat dat het signaal geeft "nu is het bestand niet meer beveiligd". Een ingebouwde, naadloos geïntegreerde, en standaard aanwezige ontzipper is dus precies
niet wat je nodig hebt. Dat het dat (weer eens) inferieure software met te weinig moderne features blijkt te zijn is niet meer dan de kers op de taart. De kern van de zaak is dat je iets anders wil doen, met een apart knopje "nu gaat de veiligheid eraf".
Mensen melden dan dat ze "het niet kunnen openen" en je kunt 5 of 10 keer uitleggen
dat ze niet op het bestand moeten dubbelklikken maar dat ze het moeten opslaan en dan openen met WINRAR
of WINZIP of whatever, niet met de verkenner. MAAR DAT DRINGT GEWOON NIET DOOR, DAT SOORT DINGEN
SNAPPEN DE MENSEN NIET.
Ik heb het een paar mensen inclusief mijn ondertussen 70+-jarige vader met succes uitgelegd. Maar dus met GPG: Rechterklik, gpg, ontsleutelen. Over de telefoon, ging prima.
Maar dan heb je dus eerst een bestand dat "dicht" zit en even later een bestand dat "open" is en dus niet meer beveiligd. En dus met de verkenner te inspecteren is. Leg die verbinding expliciet (want een niet-techneut mist 'm al snel) en het komt wel over. Omdat je dan dus een specifiek overgangspunt hebt, van "onleesbaar en dus beveiligd" naar "leesbaar en dus niet beveiligd".
Het is niet superhandig of supergeïntegreerd maar het is wel duidelijk en uitlegbaar. En dat laatste is waar het om ging.
Tuurlijk je zult best een clubje bij elkaar gevonden hebben wat het een beetje begrepen heeft en nu succesvol
communiceert, maar echt, in een "normale" kantooromgeving waar de mensen geen IT achtergrond hebben en
waar men standaard handelingen doet met basiskennis van een computer daar gaat het helemaal fout.
We hebben hier al meermaals geconstateerd dat de beschikbare basiskennis hopeloos tekortschiet, niet eens voor dit soort dingen maar gewoon voor "veilig met email omgaan" ("niet op die email klikken!!1!"), dus je ontkomt er eigenlijk niet aan dat te verbeteren.
Dus als je veilig wil communiceren zul je per kantoor danwel afdeling minstens één iemand moeten opleiden tot, nouja, minstens niveautje éénoog, zodat'ie de rest kan helpen en/of de uitleg doorgeven.
Je hebt net zelf geconstateerd dat het met winzip en winrar en 7zip en wat-dan-ook niet gaat, maar je trekt nu ten strijde tegen het idee dat als je het een aparte handeling maakt, met een apart gereedschap waar duidelijk "encryptie" en "decryptie" op staat, dat mensen het dan mischien wel kunnen snappen. Mijn ervaring is dat er niet-technische mensen zijn dat wel kunnen. Dus waarom je dan nog die drang voelt om tegen het idee te vechten, heb je belang bij "universele domheid" op de werkvloer?