Banken moeten slachtoffers van bankspoofing vergoeden, zo vindt de Consumentenbond. Bij bankspoofing worden slachtoffers door fraudeurs gebeld die zich voordoen als een medewerker van de bank. Daarbij wordt het telefoonnummer van de bank gespooft. Het slachtoffer krijgt in de display van zijn telefoon het echte nummer van de bank te zien, ook al bellen de oplichters vanaf een ander nummer.
Vervolgens komt de oplichter met een verhaal dat criminelen geld van de rekening proberen te stelen en het nodig is om het geld naar een 'kluisrekening' over te maken. Het gaat hier echter om de rekening van een katvanger. Vaak worden slachtoffers niet door hun bank vergoed omdat ze de transactie zelf uitvoeren. Dit is 'pure nonsens', zo stelt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. "Deze criminelen leiden consumenten heel geraffineerd om de tuin. Die denken écht met hun bank te maken te hebben. Je kunt hen dat niet kwalijk nemen. De bank heeft een zorgplicht en moet compenseren."
De Consumentenbond wil dan ook dat banken hun voorwaarden aanpassen als het gaat om het vergoeden van slachtoffers. De afgelopen maanden ging de bond met verschillende banken hierover in gesprek, maar zonder resultaat. Onlangs stelde de SP nog Kamervragen over een vergoeding voor slachtoffers van telefoonspoofing en diende een motie in waarin de regering werd opgeroepen om met banken in gesprek te gaan om hun klanten beter tegen spoofing te beschermen.
De Consumentenbond hoopt dat banken onder druk van de politiek hun beleid zullen aanpassen. Nu weten slachtoffers niet waar zij aan toe zijn. Sommige banken vergoeden de schaden niet, anderen weer wel uit coulance. "Op coulance kunnen consumenten niet bouwen. Wij vinden dat banken in hun voorwaarden moeten zetten dat zij altijd compenseren, tenzij de klant echt nadrukkelijk iets te verwijten valt. Zo zijn consumenten ook bij toekomstige fraudetrucs beschermd", besluit Molenaar.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.