image

Werknemers zien werkgevers vaker monitoringsoftware inzetten

zondag 13 december 2020, 09:26 door Redactie, 28 reacties
Laatst bijgewerkt: 14-12-2020, 11:39

Sinds werknemers vanwege de coronamaatregelen thuiswerken wordt er vaker door werkgevers gebruikgemaakt van monitoringsoftware om het personeel in de gaten te houden. Dat blijkt uit een enquête onder ruim duizend Nederlandse werknemers en tweehonderd managers uit het mkb die op de website van GetApp werd uitgevoerd en waar het AD over bericht.

Van de deelnemers aan de enquête gaf bijna veertig procent aan dat ze door hun werkgever worden gemonitord. Voor 22 procent is dat tijdens het thuiswerken door de coronacrisis begonnen. Via de software kan worden bijgehouden wanneer werknemers in- en uitloggen, maar is ook het registreren van toetsaanslagen, locatie en bezochte websites mogelijk. Afhankelijk van de gebruikte software kunnen managers ook screenshots en opnames via de webcam maken.

65 procent de managers die de enquête invulden zegt door de monitoringsoftware meer vertrouwen in het personeel te hebben gekregen. Meer dan de helft van de medewerkers die hun werkgever wordt gemonitord wil dit echter niet. "Je werkt op basis van vertrouwen", zegt José Kager van vakbond FNV tegenover het Parool. "Als iemand continu zijn werk niet goed zou doen, kun je ook gewoon een gesprek met diegene aangaan."

FNV ontving meerdere meldingen van medewerkers die in de gaten worden gehouden. "De routes die vrachtwagenchauffeurs rijden worden vaak getraceerd, daardoor voelen ze zich bespioneerd. Ook in winkels zien we dat werkgevers weleens camera's ophangen om het personeel te kunnen checken", laat Kager weten. De FNV meldt op de eigen website dat het bijhouden van productiviteitsscores van werknemers door de Grondwet, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en de Algemene verordening gegevensbescherming verboden is.

"Zelfs als jij schriftelijk toestemming geeft voor het monitoren van je computergebruik mag het niet. Omdat je als werknemer in een afhankelijkheidspositie zit ten opzichte van je werkgever. De toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat er dan van uit dat die toestemming niet vrijelijk is gegeven", aldus de vakbond. Die voegt toe dat het controleren van werknemers alleen onder strikte voorwaarden is toegestaan. Zoals bij een vermoeden van een strafbaar feit of overtreding van bedrijfsvoorschriften. Werkgevers moeten in dit geval wel eerst de ondernemingsraad om instemming vragen.

Hoewel een ruime meerderheid van de managers positief is over de inzet van monitoringsoftware, zijn er ook zorgen. Bijna een derde maakt zich zorgen over de inbreuk op de privacy van het personeel en de invloed die dit heeft op de vertrouwensrelatie. Dertig procent vraagt zich af of werknemers zich door het gebruik van de software niet onder druk gezet voelen om meer uren te maken of minder vaak te pauzeren. Iets wat volgens de deelnemende werknemers niet het geval is.

Reacties (28)
13-12-2020, 10:20 door Anoniem
Zoals de waard is, vertrouwd hij zijn gasten.... Ik zou een andere werkgever zoeken.

TheYOSH
13-12-2020, 10:50 door Anoniem
Ik vind het zorgelijk dat slechts 33% van de "managers" zich zorgen maakt om privacy inbreuk.
De dag mijn werkgever hiermee begint is ook de dag dat ik verder kijk naar een nieuwe werkgever.

Gelukkig heb ik een hele fijne werkgever die werkt op basis van wederzijds vertrouwen.
13-12-2020, 11:50 door Anoniem
Zo de baas is...
13-12-2020, 14:04 door Anoniem
""De routes die vrachtwagenchauffeurs rijden worden vaak getraceerd, daardoor voelen ze zich bespioneerd. "

Tijdens het ontwikkelen van een tracking en tracing app hebben we ook opzettelijk uitgeschakeld dat er nog geadministreerd wordt bij <= 10km/u, simpelweg omdat we anders de chauffeur een hamburger zagen halen bij de mcdonalds, oh nee toch naar de pizza tent, oh nee wacht toch naar de mcdonalds, ja dat is 'm.... Toen we dat zagen hadden we zelf ook in de gaten: dit wil je niet. We willen routes goed in kunnen schatten, niet de chauffeur monitoren.
13-12-2020, 14:44 door Anoniem
Tja is wel een beetje kip en het ei verhaal. Als je ziet hoeveel mensen er niet fatsoenlijk thuis kunnen werken. Als je de remote desktop omgeving instelt bij inactiviteit uit te loggen, weet je meteen wie er niets doet, want die beginnen te klagen over dat ze elke keer opnieuw moeten inloggen.

Zijn dit ook de mensen die altijd zeggen 'ik heb niets te verbergen' bij privacy vraagstukken?
13-12-2020, 14:45 door Anoniem
Zolang het hardware van de werkgever betreft is het gewoon zaak daar geen privé-dingen op te doen. Monitoren van HUN hardware is ook niet zo vreemd. Net zoals produktiemachines die op afstand worden uitgelezen: Het bedrijf wil, moet en kan realtime hun produktie monitoren, wat logisch is.
En het moet ook niet uitmaken WAAR de hardware op dat moment zich bevindt. Thuis dus ook. Al kan ik me voorstellen dat mensen zich thuis eerder 'bekeken' zullen voelen, is dit niks anders dan slechts een gezond psychologisch effect: Inbreuk op je eigen territorium/network door een 'vreemd' device. Dat gevoel...
Daarom is op de fysieke werkplek de irritatie stukken minder als er al op je vingers wordt gekeken. En het merendeel van deze klagers heeft nog nooit van zaken als pgp, tor, vpn, e.d. gehoord. Deze blinde paranoïde gevoelens komen m.i. dus grotendeels uit onwetendheid voort.

Privézaken zijn voorbehouden aan privé-devices.
13-12-2020, 15:20 door Anoniem
Zijn dit ook de mensen die altijd zeggen 'ik heb niets te verbergen' bij privacy vraagstukken?[/quote]
Naja en dan ligt het ook aan de soort werkzaamheden, ik ben programmeur. Dat betekent dat je met regelmaat 80% zit na te denken en 20% code zit te tikken. De productiviteit aan software die we af hebben is sinds we thuis werken toe genomen, dus wat maakt het uit als iemand in de tussentjd onder de douche staat of een stoofpostje staat klaar te maken.... Oftewel het is helemaal niet nodig om mensen te monitores over wat ze wanneer doen. Als aan het einde van de week het werk af is, dan ben je er toch?
13-12-2020, 15:21 door Open source gebruiker
Door Anoniem: ""De routes die vrachtwagenchauffeurs rijden worden vaak getraceerd, daardoor voelen ze zich bespioneerd. "

Tijdens het ontwikkelen van een tracking en tracing app hebben we ook opzettelijk uitgeschakeld dat er nog geadministreerd wordt bij <= 10km/u, simpelweg omdat we anders de chauffeur een hamburger zagen halen bij de mcdonalds, oh nee toch naar de pizza tent, oh nee wacht toch naar de mcdonalds, ja dat is 'm.... Toen we dat zagen hadden we zelf ook in de gaten: dit wil je niet. We willen routes goed in kunnen schatten, niet de chauffeur monitoren.

Daar is toch andere software voor?
Ik heb dit wel eens bekeken als ik naar meerdere adressen moest op de dezelfde dag.
Je geeft postcodes in, de software berekend de meest gunstige route, van een door jou ingegeven startpunt.
13-12-2020, 16:04 door Anoniem
Tja dat gaat iets te ver,als je je werk doet wat gedaan moet worden is er niks aan de hand.
Werkgevers moeten niet spioneren wat werknemers thuis doen.
Ze mogen zich niet in de privesfeer van werknemers mengen.
13-12-2020, 16:40 door Anoniem
Door Anoniem: Al kan ik me voorstellen dat mensen zich thuis eerder 'bekeken' zullen voelen, is dit niks anders dan slechts een gezond psychologisch effect: Inbreuk op je eigen territorium/network door een 'vreemd' device. Dat gevoel...
Dat is precies waar dit om gaat. Op kantoren heb ik trouwens diverse collega's meegemaakt die zich merkbaar in de nek gekeken voelden als iemand opeens naar hun beeldscherm keek, terwijl ze keurig met hun werk bezig waren. Het is inderdaad een gezond psychologisch effect, en dat mag gerespecteerd worden.

Privézaken zijn voorbehouden aan privé-devices.
Dit gaat zo ver dat er mensen zijn die niet meer naar de wc durven te gaan als ze moeten omdat ze voortdurend in de gaten gehouden worden. Ook als je werkt ben je nog steeds een privépersoon met dat soort behoeftes en met recht op voldoende privacy om je niet opgejaagd te gaan voelen. Mensen gaan trouwens hooguit heel tijdelijk harder en beter werken van dat soort opjaaggedrag, het slaat al snel om in een verminderde motivatie en daardoor een verminderde produktiviteit.
13-12-2020, 18:17 door Anoniem
Door Anoniem: Zoals de waard is, vertrouwd hij zijn gasten.... Ik zou een andere werkgever zoeken.

TheYOSH

Is een optie, maar hoe weet je van te voren welke werkgever dit wel/niet doet.....
Vaak kom je er pas achter als je er werkt....
13-12-2020, 19:20 door Anoniem
Door Anoniem: Zoals de waard is, vertrouwd hij zijn gasten.... Ik zou een andere werkgever zoeken.

TheYOSH
Inderdaad.

Dit is meten van (en sturen op) 'aanwezigheid'. Het meten van aanwezigheid is iets wat je vaak ziet bij bedrijven met slecht management. Men is niet in staat is om duidelijke afspraken te maken over wat er van een medewerker verwacht wordt en hoe dat gemeten gaat worden. Daarom gaat men dan maar kijken of de medewerker aanwezig is en 'iets' aan het doen is.

Veel slimmer is om te sturen op 'output'. Maak gewoon duidelijke afspraken van wat je van een medewerker verwacht en meet en stuur daarop. Hoe die medewerker dat dan voor elkaar krijgt, is minder relevant.
13-12-2020, 19:47 door Anoniem
Als jij als manager spionagesoftware nodig hebt om te weten wat je personeel uitspookt, dan ben je niet geschikt voor die functie.
Natuurlijk zijn er soms van die gasten die weinig uitvoeren, maar een goed manager prikt daar zo doorheen.
13-12-2020, 20:07 door Anoniem
Door Anoniem: Tja is wel een beetje kip en het ei verhaal. Als je ziet hoeveel mensen er niet fatsoenlijk thuis kunnen werken. Als je de remote desktop omgeving instelt bij inactiviteit uit te loggen, weet je meteen wie er niets doet, want die beginnen te klagen over dat ze elke keer opnieuw moeten inloggen.

Zijn dit ook de mensen die altijd zeggen 'ik heb niets te verbergen' bij privacy vraagstukken?

Ja dat is het probleem... je hebt uiteraard die types die meteen gaan blèren dat "als de baas hen wil controleren hij
ze kennelijk niet vertrouwt en dan zoeken ze wel een andere" maar zo werkt dat natuurlijk niet helemaal.
Als je gewoon op een kantoor werkt dan is er wellicht niet van die expliciete controle maar dan wordt er toch ook
onderling op elkaar gelet of men wel wat uitvoert. De collega's die de hele dag met hun partner zitten te bellen of
die zitten te gamen als je binnen loopt die worden op een gegeven moment toch ook met een scheef oog aangekeken.
En omdat collega-onderlinge-controle er bij thuiswerken veel minder is, is het niet zo vreemd dat er dan wat meer
formele controle is. Gewoon omdat vertrouwen goed is, maar controle beter. En mensen als ze weten dat ze niet
helemaal kunnen doen waar ze zelf zin in hebben als ze werken voor een werkgever, toch veel gemakkelijker
aan het werk blijven en minder gemakkelijk andere dingen gaan doen dan werk.
Dan kun je in een stuip schieten en dat meteen "gebrek aan vertrouwen" en "aantasting van de privacy" noemen,
maar je kunt ook gewoon inzien dat er IETS nodig is wat het equivalent is van collega's die rondlopen op de gangen
of kantoortuinen en die voorkomen dat je helemaal niets doet.
13-12-2020, 20:20 door Anoniem
Door Anoniem: Tja is wel een beetje kip en het ei verhaal. Als je ziet hoeveel mensen er niet fatsoenlijk thuis kunnen werken. Als je de remote desktop omgeving instelt bij inactiviteit uit te loggen, weet je meteen wie er niets doet, want die beginnen te klagen over dat ze elke keer opnieuw moeten inloggen.

Zijn dit ook de mensen die altijd zeggen 'ik heb niets te verbergen' bij privacy vraagstukken?

Maakt het uit? Als het goed is beoordeelde je mensen al op hun prestaties. Ik heb altijd gezegd dat als mijn mensen hun werk goed kunnen doen door 7 uur te gamen en een uur te werken ik op zoek ga naar de meest comfortabele gamingstoelen. Hoe je het doet zal me een biet zijn, de resultaten zijn leidend. Van de Amerikaanse mythe dat meer uren achter je bureau meer productie betekent moeten we maar eens af.

Overigens herken ik het beeld dat mensen slecht thuis kunnen werken niet. De ervaringen lijken overweldigend positief te zijn.
13-12-2020, 20:25 door Anoniem
Door Anoniem: Zolang het hardware van de werkgever betreft is het gewoon zaak daar geen privé-dingen op te doen. Monitoren van HUN hardware is ook niet zo vreemd. Net zoals produktiemachines die op afstand worden uitgelezen: Het bedrijf wil, moet en kan realtime hun produktie monitoren, wat logisch is.
En het moet ook niet uitmaken WAAR de hardware op dat moment zich bevindt. Thuis dus ook. Al kan ik me voorstellen dat mensen zich thuis eerder 'bekeken' zullen voelen, is dit niks anders dan slechts een gezond psychologisch effect: Inbreuk op je eigen territorium/network door een 'vreemd' device. Dat gevoel...
Daarom is op de fysieke werkplek de irritatie stukken minder als er al op je vingers wordt gekeken. En het merendeel van deze klagers heeft nog nooit van zaken als pgp, tor, vpn, e.d. gehoord. Deze blinde paranoïde gevoelens komen m.i. dus grotendeels uit onwetendheid voort.

Privézaken zijn voorbehouden aan privé-devices.

De rechter is het gelukkig en logischerwijs niet met je eens. Gezien de tijd die werknemers aan hun werk besteden is het niet realistisch dat er nooit privézaken tussendoor komen. Dat heb je als werkgever te accepteren en zelfs te faciliteren. Domweg alle privézaken verbieden mag niet, en terecht. Je zou werknemers toch eens als echte mensen zien, met een autonome wil en een leven buiten jouw winst.

Dat is dan nog los van het gegeven dat de werkgever bij thuiswerken bij iemand te gast is en dus niet zomaar alles te eisen heeft.
13-12-2020, 23:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zolang het hardware van de werkgever betreft is het gewoon zaak daar geen privé-dingen op te doen. Monitoren van HUN hardware is ook niet zo vreemd. Net zoals produktiemachines die op afstand worden uitgelezen: Het bedrijf wil, moet en kan realtime hun produktie monitoren, wat logisch is.
En het moet ook niet uitmaken WAAR de hardware op dat moment zich bevindt. Thuis dus ook. Al kan ik me voorstellen dat mensen zich thuis eerder 'bekeken' zullen voelen, is dit niks anders dan slechts een gezond psychologisch effect: Inbreuk op je eigen territorium/network door een 'vreemd' device. Dat gevoel...
Daarom is op de fysieke werkplek de irritatie stukken minder als er al op je vingers wordt gekeken. En het merendeel van deze klagers heeft nog nooit van zaken als pgp, tor, vpn, e.d. gehoord. Deze blinde paranoïde gevoelens komen m.i. dus grotendeels uit onwetendheid voort.

Privézaken zijn voorbehouden aan privé-devices.

De rechter is het gelukkig en logischerwijs niet met je eens. Gezien de tijd die werknemers aan hun werk besteden is het niet realistisch dat er nooit privézaken tussendoor komen. Dat heb je als werkgever te accepteren en zelfs te faciliteren. Domweg alle privézaken verbieden mag niet, en terecht. Je zou werknemers toch eens als echte mensen zien, met een autonome wil en een leven buiten jouw winst.

Dat is dan nog los van het gegeven dat de werkgever bij thuiswerken bij iemand te gast is en dus niet zomaar alles te eisen heeft.
Het wordt een stuk lastiger als het een device van een werkgever betreft om daar privézaken op te doen. Daarbij: Het in- en uitloggen heb je echt zelf in de hand. En naast het feit dat privé-zaken doen op een werkgeversdevice vragen is om problemen ivm je privacy, is het ook niet zo slim om een erg track- en traceerbaar device voo dergelijke zaken te gebruiken.
Enne...met thuiswerken kun je best wel twee of meerdere devices binnen handbereik hebben: Hou het dus gescheiden. Pak bijv. een grotere werktafel oid. Je bent tenslotte thuis...

Ik wil maar zeggen dat je de schade en schande tov wergever, collega's en evt. rechtbank moet voorkomen door gewoon je gezond verstand te gebruiken dmv je werk- en privédevices strikt te scheiden. Want als een rechter hier aan te pas moet komen, ligt gegarandeerd álles op straat. Ongeacht je gelijk.
14-12-2020, 01:40 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Tja is wel een beetje kip en het ei verhaal. Als je ziet hoeveel mensen er niet fatsoenlijk thuis kunnen werken. Als je de remote desktop omgeving instelt bij inactiviteit uit te loggen, weet je meteen wie er niets doet, want die beginnen te klagen over dat ze elke keer opnieuw moeten inloggen.

Zijn dit ook de mensen die altijd zeggen 'ik heb niets te verbergen' bij privacy vraagstukken?

Ja dat is het probleem... je hebt uiteraard die types die meteen gaan blèren dat "als de baas hen wil controleren hij
ze kennelijk niet vertrouwt en dan zoeken ze wel een andere" maar zo werkt dat natuurlijk niet helemaal.
Als je gewoon op een kantoor werkt dan is er wellicht niet van die expliciete controle maar dan wordt er toch ook
onderling op elkaar gelet of men wel wat uitvoert. De collega's die de hele dag met hun partner zitten te bellen of
die zitten te gamen als je binnen loopt die worden op een gegeven moment toch ook met een scheef oog aangekeken.
En omdat collega-onderlinge-controle er bij thuiswerken veel minder is, is het niet zo vreemd dat er dan wat meer
formele controle is. Gewoon omdat vertrouwen goed is, maar controle beter. En mensen als ze weten dat ze niet
helemaal kunnen doen waar ze zelf zin in hebben als ze werken voor een werkgever, toch veel gemakkelijker
aan het werk blijven en minder gemakkelijk andere dingen gaan doen dan werk.
Dan kun je in een stuip schieten en dat meteen "gebrek aan vertrouwen" en "aantasting van de privacy" noemen,
maar je kunt ook gewoon inzien dat er IETS nodig is wat het equivalent is van collega's die rondlopen op de gangen
of kantoortuinen en die voorkomen dat je helemaal niets doet.

Wat dacht je van mensen beoordelen op hun output en prestaties, in plaats van op oppervlakkige opsmuk? Zoals altijd leidt het meten van de verkeerde KPI's tot onwenselijke resultaten. Inhoud boven vorm.
14-12-2020, 03:00 door Anoniem
Door Anoniem: Zoals de waard is, vertrouwd hij zijn gasten.... Ik zou een andere werkgever zoeken.

TheYOSH

Maar als 80% het ook doet, kan je wel blijven zoeken naar een andere werkgever.
14-12-2020, 07:35 door Anoniem
Ach andersom kun je ook spioneren. Ik had een manager die altijd naar een cafe ging onder werktijd, vreemd ging en met achterlijke snelheden over de snelwegen bij Amsterdam reed.

En echt schofterig met het personeel omging.

Die is nu geen manager meer.


Er leiden vele wegen naar Rome.
14-12-2020, 08:23 door Anoniem
Door Anoniem: Maakt het uit? Als het goed is beoordeelde je mensen al op hun prestaties. Ik heb altijd gezegd dat als mijn mensen hun werk goed kunnen doen door 7 uur te gamen en een uur te werken ik op zoek ga naar de meest comfortabele gamingstoelen.
Ik heb in een ver verleden een collega gehad die, achteraf gezien, zwaar autistisch moet zijn geweest. Er viel nauwelijks een gesprek met hem te voeren, en hij zat regelmatig een groot deel van de dag in de vensterbank te wiegen. Na zo'n episode ging hij dan achter de terminal zitten en klopte achter elkaar door een fors assemblerprogramma in dat maar al te vaak in een keer foutloos was. Het zit er dik in dat hij met dat soort denkwerk ook doorging in zijn vrije tijd. Zie maar eens iets nuttigs te meten door bij zo iemand te kijken wat hij achter het toetsenbord doet.

Ik heb ook mensen meegemaakt bij wie iedereen aanklopte met dingen waar ze niet uitkomen. Dat ging zo ver dat hun eigen productiviteit er duidelijk onder leed, als je alleen keek naar de klussen die aan hun waren toebedeeld. Maar die mensen waren ondertussen smeerolie voor de productiviteit van de afdeling als geheel, want het voegt veel toe als er iemand beschikbaar is die in 20 minuten een probleem weet te doorgronden waar anderen met hun vieren in een dag nog niet uitkomen. Dat is niet te meten, dat kan je niet uitdrukken in hoeveel tijd iemand aan zus hebt besteedt en hoeveel tijd aan zo. Dat leverde vaak een spanningsveld op tussen lager management dat razend blij was met dat soort mensen en hoger management dat op grond van urenverantwoordingen en voortgangsrapportages dacht een soort Wally uit de Dilbert-strip bezig te zien.

En ik heb in projectteams leden meegemaakt die qua intelligentie en vaardigheden op een niveau zaten waarbij je je afvroeg of ze wel geschikt waren voor automatisering, maar die ondanks die beperking zulke fijne mensen waren in de omgang dat ze een enorme positieve invloed hadden op de sfeer in het team, en er langs die weg wezenlijk toe bijdroegen dat het team als geheel er plezier in had, daardoor heel gemotiveerd bleef en zo vleugeltjes kreeg. Hoe meet je het nut van die mensen?

De omgevingen waar zowel de productiviteit als de flexibiliteit het hoogst waren, waren in mijn ervaring niet die waarin spreadsheetmanagers minitieus probeerden individuele productiviteit te meten en te controleren, met de impliciete aanname dat productiviteit er bij iedereen hetzelfde uitziet en interacties er niet toe doen, maar juist de omgevingen met een bonte mix aan niveaus en talenten op allerlei gebieden, waarin mensen wisten wat ze aan elkaar hadden en de vrijheid hadden om een beroep op elkaars bijzonderheden te doen. Plekken waar intensief werd samengewerkt dus. En juist omdat dat zulke bonte wisselwerkingen van uiteenlopende eigenschappen waren was het daar verdomd moeilijk om iets zinvols te meten aan de individuele productiviteit van medewerkers. Maar juist dat soort omgevingen liepen als een speer, in mijn ervaring. Dat vergt management dat niet probeert alles te meten maar dat snapt met wat voor mensen ze te maken hebben en wat de interacties tussen die mensen opleveren, en die erop gericht zijn om dat geheel op een hoog niveau te brengen.

Ik noem vormen van indirecte productiviteit die als een pudding in elkaar zakken als opeens iedereen een periode thuis zit te werken, of waarin iemand zich juist beter op zijn eigen taken kan concentreren en daarin opeens veel productiever wordt. Je kan proberen te monitoren wat je wilt, maar voor zover je al iets nuttigs meet hoeft dat helemaal niet representatief te zijn voor hoe goed of slecht iemand in de normale werkomstandigheden, voor en straks na de pandemie, presteert.

Wat overblijft in mijn ogen is dat die manier van meten vooral de slechte prestaties van het management zelf laat zien.
14-12-2020, 09:13 door Arnoud Engelfriet
Door Anoniem:

Het wordt een stuk lastiger als het een device van een werkgever betreft om daar privézaken op te doen. Daarbij: Het in- en uitloggen heb je echt zelf in de hand. En naast het feit dat privé-zaken doen op een werkgeversdevice vragen is om problemen ivm je privacy, is het ook niet zo slim om een erg track- en traceerbaar device voo dergelijke zaken te gebruiken.
Enne...met thuiswerken kun je best wel twee of meerdere devices binnen handbereik hebben: Hou het dus gescheiden. Pak bijv. een grotere werktafel oid. Je bent tenslotte thuis...

Het gaat niet zozeer om privédingen als even internetbankieren op de werklaptop. Het gaat om monitoren van je werk, dus hoe veel toetsen sla jij aan per minuut, screenshots elke 3 minuten om te zien wat je voortgang is en een alert naar je manager als je vijf minuten niet voor je laptop zat.

Dat heeft dus niets met privézaken ("die doe je maar na vijf uur" of "pak maar je eigen laptop"). Deze werkgevers meten of je wel de hele dag achter je laptop zit. Dat zouden ze op kantoor eens moeten doen: heren, bij de koffieautomaat staan kost mij geld, onmiddellijk terug naar je werkplek! Zie je het voor je?
14-12-2020, 09:21 door jh81
ik vind hier ook een taak liggen voor de systeembeheerder.

Zodra mijn manager hierover begint gooi ik meteen de hakken in het zand, ik weiger hier pertinent aan mee te werken. Dat gaat geheel tegen mijn principes en mijn integriteit in. En het verbaasd mij hoeveel systeembeheerders zichzelf er vanaf maken met de uitspraak "Ja, ik vind het ook niets, maar ja het moet van de baas".
14-12-2020, 11:04 door karma4
Door Arnoud Engelfriet:
Het gaat niet zozeer om privédingen als even internetbankieren op de werklaptop. Het gaat om monitoren van je werk, dus hoe veel toetsen sla jij aan per minuut, screenshots elke 3 minuten om te zien wat je voortgang is en een alert naar je manager als je vijf minuten niet voor je laptop zat.

Dat heeft dus niets met privézaken ("die doe je maar na vijf uur" of "pak maar je eigen laptop"). Deze werkgevers meten of je wel de hele dag achter je laptop zit. Dat zouden ze op kantoor eens moeten doen: heren, bij de koffieautomaat staan kost mij geld, onmiddellijk terug naar je werkplek! Zie je het voor je?

In het kader van lean werken six sigma vrij gangbaar. Het meten hoeveel werk er door de werknemer verricht wordt.
Hoe zou je anders willen dat er een inzicht is op de werkbelasting.

Bij een callcenter is het aantal verrichte handelingen, inkomende calls en de afhandeling het meetpunt.
Gaan die naar een koffieautomaat dan moet er gemeld worden dat ze niet aanwezig zijn. Loopt het aantal wachtenden op dan komt de manager inderdaad snel kijken waarom de service naar de klanten niet goed gaat.

"Zie je het voor je" Ja natuurlijk als je die waarnemingen in de praktijk gezien hebt. Ken je LESS (agile)
14-12-2020, 12:15 door Arnoud Engelfriet
Door karma4:

In het kader van lean werken six sigma vrij gangbaar. Het meten hoeveel werk er door de werknemer verricht wordt.
Hoe zou je anders willen dat er een inzicht is op de werkbelasting.

Bij een callcenter is het aantal verrichte handelingen, inkomende calls en de afhandeling het meetpunt.
Gaan die naar een koffieautomaat dan moet er gemeld worden dat ze niet aanwezig zijn. Loopt het aantal wachtenden op dan komt de manager inderdaad snel kijken waarom de service naar de klanten niet goed gaat.

"Zie je het voor je" Ja natuurlijk als je die waarnemingen in de praktijk gezien hebt. Ken je LESS (agile)
Het callcenter is inderdaad een goeie, maar ik zie dat wel als heel erg een uitzondering. En ik weet vrij zeker dat daar al veel langer monitoring plaatsvindt, dus dat kan niet het onderwerp zijn van deze nieuw ingevoerde monitoringactiviteiten.

Uit het AD-artikel haal ik dat het gaat om 'gewoon' kantoorwerk, vandaar mijn opmerking "zie je het voor je". Ik zie niet hoe large scale scrum iets zegt over het moeten monitoren van hoofden aan laptops of het aantal toetsaanslagen.
14-12-2020, 13:08 door Anoniem
Het meeste kantoorwerk wordt momenteel online uitgevoerd en de surveillancemethoden zijn dienovereenkomstig aangepast. Bedrijven die software voor bewaking op afstand aanbieden, hebben een grote belangstelling voor hun producten gemeld, en daaronder zitten ook oude bekenden:

The latest outcry happened last month, when it transpired that Microsoft 365, a software package released in 2019 that gives managers an overall rating of their team’s productivity by measuring things such as how many emails people are sending and who they are communicating with, also allows you to zero in on individuals. It’s possible to see how much people participate in group chats, and how much they contribute to shared documents.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/dec/14/pandemic-workers-surveillance-monitor-jobs
14-12-2020, 17:03 door karma4
Door Arnoud Engelfriet:
Het callcenter is inderdaad een goeie, maar ik zie dat wel als heel erg een uitzondering. En ik weet vrij zeker dat daar al veel langer monitoring plaatsvindt, dus dat kan niet het onderwerp zijn van deze nieuw ingevoerde monitoringactiviteiten.

Uit het AD-artikel haal ik dat het gaat om 'gewoon' kantoorwerk, vandaar mijn opmerking "zie je het voor je". Ik zie niet hoe large scale scrum iets zegt over het moeten monitoren van hoofden aan laptops of het aantal toetsaanslagen.
Een duidelijk ander herkenbare is de servicdesk, it service management met itil. Afrekenen op request incidenten problenen changes.
In het verlengde daarvan de aanvragen en autorisatieverzoeken.
Alles wat meetbaar is als administratieve handeling.

Large scale scrum is iets wat ingezet wat om voorgeschreven taken als een soort lopende band af te handelen. Het achterliggende doel ontbreekt het gaat om de sprints zelf. Monitoring is een vervolg.
14-12-2020, 18:25 door karma4 - Bijgewerkt: 14-12-2020, 18:30
Door Arnoud Engelfriet: ....
Ken je? https://www.forbes.com/sites/cognitiveworld/2019/08/23/the-end-of-agile/?sh=6e12914e2071

Kijk eens naar https://less.works/less/framework/index.html
Het plaatje geeft al een beeld een van hogerhand bepaalde renbaan waarop het resultaat micromanaged gedaan wordt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.