Reisbranche heeft nog niet door dat het slecht onderhandelen is met seriële leugenaars.
Of ze denken wellicht dat ze straks terugkijkend op het hele drama in elk geval kunnen denken / stellen naar curatoren en schuldeisers dat ze in elk geval het maximale eraan hebben gedaan.
Met onderhandelen is niet altijd de makkelijkste / ogenschijnlijk het maximaal haalbare altijd het maximaal haalbare.
Dat hangt sterk af van:
1. hoe je de indrukken die de tegenpartij op je maakt wikt en weegt,
2. hoe compleet het overzicht op de mogelijkheden en vooral de achterliggende motieven van de tegenpartij zijn
3. hoe goed je in staat bent extra mogelijkheden die zich van buitenaf aandienen in de onderhandeling bespreekbaar weet te maken.
4. of de tegenpartij alleen financieel / juridisch risico's loopt of dat ze ook morele risico's lopen. Afhankelijk daarvan zal de tegenpartij eerder (moeten) toegeven.
Met name op punt 3 en 4 zou kritiek van buitenaf op de paspoort-isering van onze samenleving de reisbranche enorm kunnen helpen haar standpunten en positie te versterken.
Doen ze dat niet dan nemen ze welbewust de kans op de koop toe dat ze een verloren strijd voeren.
In verlengde van de privacy issue's en de paspoort-isering van onze samenleving is het ook goed om te weten wat het voornemen en de tactiek van de tegenpartij is.
Het is niet ondenkbeeldig dat het nog zeker 2 jaar of langer voortmodderen blijft met de regering en het reizen.
Het 20:00 uur staatsjournaal meldde bijvoorbeeld eind juni vorig jaar alvast dat vanaf 2023 de techniek beproefd genoeg zou moeten zijn om vaccin- en lichaams-gegevens van reizigers op Schiphol op afstand uit te lezen.
In verband daarmee zijn de deel-vragen voor de reisbranche NU:
a. waarom weet het staatsjournaal anno 2020 al pertinent dat dat in 2023 per sé relevant is om toen alvast te melden?
b. wie had dat het staatsjournaal toen ingefluisterd en overgehaald/beïnvloed om er een item over te maken?
Wat waren de motieven volgens de tegenpartij in de hele kwestie (de overheid) op dat bericht in het staatsjournaal?
Want dit bericht kwam ijskoud terwijl Hugo de Jonge in juli 2020 in de persco nog heel stellig was dat de grootste kans dat de samenleving weer "open" kon het vaccineren zelf was, NIET de bewijzen van dat vaccineren.
Dat is zo'n substantieel ander vooruitzicht dat eigenlijk haaks staat op de vooruitzichten waar veel normale reizigers ook op (mogen) hopen.
c. de kans dat je van de regen in de drup valt en eindigt / langdurig met sterk gereduceerde aantallen reizigers blijft is heel reëel. De aanleiding hiervoor kan velerlei zijn.
Ongeacht of een Hugo de Jonge of een opvolger aan de knoppen blijft, mensen bang zijn om te reizen en/of principieel niet willen reizen.
Rest nog de vraag of Frank Oostdam een ECHTE tacticus is die het bredere plaatje overziet.
En of er nog deining ontstaat de komende tijd over het al dan niet kunnen/willen reizen?
Die omgeving dynamiek kan de hele positie vanzelfsprekend van de regering finaal onderuit halen.
Maar evengoed ook van Frank Oostdam en de reisverzekeraar.
Ondertussen is zijn afdeling communicatie niet echt tactisch sterk bezig met versterken van de onderhandeling positie van de sector.
Kijken we even naar een bericht van 3 mei 2021 en de volgende zinssnede daarin:
....... En dat iedereen eindelijk wel eens op vakantie wil, blijkt ook uit het consumentenonderzoek dat Trends & Tourism heeft uitgevoerd.
Ondanks dat het overgrote deel van de ondervraagden aangeeft deze zomer op vakantie te willen, moeten de meesten nog hun vakantie boeken. De reissector ziet de boekingen langzaam en met nog enige terughoudendheid op gang komen.
Dat veel mensen graag op vakantie gaan is & was wel een wc-eendje. Alleen veel Nederlanders bleven altijd al in eigen land. Dus ontbreekt hier duidelijk cijfer materiaal van de onderzoeken, of de ANVR en vooral de onderzoekers GfK & Trends & Tourism zijn überhaupt niet zo zeker over hun eigen onderzoeken?? Wat is dan dus " een representatieve steekproef" zoals de ANVR stelt??
Waarom deden ze niet het linkje bij het artikel naar hun boekingscijfers voor bijvoorbeeld de maand Maart 2021??
https://www.anvr.nl/publicatie/2021_Boekingsmonitor_maart.pdfEr waren de voorbije jaren überhaupt al vaak situaties waardoor de reisbranche moest melden dat het aantal boekingen traag en laat toeneemt.
Dus waarom dan niet ook een extra vergelijking van aantallen reis-boekingen tussen 4 of 5 jaargangen?
Ook lijkt de koepel - de annulering verzekering - als sterk algemeen pluspunt voor onzekere tijden nauwelijks enorm wind in de zeilen te geven.
Dat geeft enorm te denken over de algehele draagvlak voor het reisbeleid van de reisbranche & de regering.
Dat Jan Paternotte(van regeringpartij) met deze paspoort bekrachtigende insteek wordt aangehaald is enerzijds ook wel opmerkelijk.
Temeer als je bedenkt dat reizen toch een internationale aangelegenheid is en dat de kopstukken in het beleid-koers in de VS(Dr. Fauci, CBS anchor personen) en VK(minister Hancock) al lang en breed hebben gemeld dat her-vaccinatie of booster-shots na 6 maanden überhaupt onvermijdelijk worden geacht.
Ook is al een tijdje bekend dat in Japan er nog altijd geen heel grote publieke steun is voor het laten doorgaan van een groot evenement als de Olympische Spelen.
Zit Jan Paternotte nou te slapen?
Mag hij van zijn partij of coalitie genoot Rutte niet doorvragen bij CDA-er Hugo de Jonge?
Of deelt Jan Paternotte niet het hele verhaal voor de komende maanden?
Of "Nederland halverwege juni klaar is voor het coronapaspoort" is dus eigenlijk enerzijds sterk voor de bühne.
Waarschijnlijk de bühne van Jan Paternottes collega's.
Want mensen die in ons land willen weten wat er staat te gebeuren die kijken ook gewoon om zich heen.
Die zijn niet naïef.
Tegelijk is dat "klaar zijn voor het coronapaspoort" ook niet een onverdeeld positief signaal voor minimaal een paar 100.000 Nederlanders. Die kunnen daar juist enorm de rillingen van krijgen.
Ook is het de symbolische spijker tegen zeker 10.000-en moeders/ouders die strijdbaar zijn tegen een massa test-cultuur/beleid op scholen waarmee Jan Paternotte kil aan voorbij gaat.
Waarom staat Jan Paternotte tenminste niet bij hen stil?
Mag hij daar niet empatisch mee om gaan?
Moet hij de lijn van de controle maatschappij - waar velen juist in veel opzichten enorme weerzin bij voelen - koet ke koet voorop stellen?
En van wie?
Dan denkt hij toch niet serieus dat hij een goede poging heeft ondernomen om mensen van wie Democraten-66 al na Paars II-kabinet probeert het gat mee te verkleinen met een positieve noot te raken?
Ik was destijds zelf geen Pim Fortuyn stemmer maar het is slechts een paar dagen dat velen zijn vermoording-dag gedwongen moeten herdenken.
Amper een paar dagen daarna kan ik me voorstellen dat Pim Fortuyn met de stappen van zo'n coronapaspoort niet bepaald een nuchter en warm gevoel van zou krijgen.
En ook onder Pim Fortuyn stemmers zijn/waren heel wat reizigers.
Had de ANVR / de reisbranche daar ook bij stilgestaan dat ze misschien wel een procent 20% of meer van de bevolking misschien definitief verliest en enorm in de haren strijkt met haar huidige opstelling?