Door Anoniem: Door botbot: Dus nu moeten alle routers, alle apparatuur, alle network stacks op allerlei apparatuur worden aangepast om 127.0.0.0/16 vrij te maken. Zou dit niet een mooi moment zijn dan om ipv6 door te voeren. Ja ik weet, da's heel veel meer werk. Maar is het onmogelijk? Want ik zou niet graag de bezitter worden van een 127.13.3.3 adres. Dan is je site door driekwart van de wereld niet bereikbaar de aankomende tig jaar, omdat niet iedereen zijn apparatuur heeft aangepast, cq firmware upgrdaes doet. En het gros van de mensen zal het echt niet missen als ze niet bj de 127.0.0.0/16 range kunnen komen. Ze merken het niet eens. En als ze het wel merken dan weten ze niet waardoor het komt (De niet ICT mensen, die thuis de firmware op hun router niet upgraden)
Je snapt hopelijk ook wel dat dit exact de situatie is waar IPv6 mee zit?
Niemand wil dat straks IPv4 gebruikers niet bij IPv6 infra kan
Niet alle apparatuur kan aangepast worden of duurt langt tot het gedaan is.
Gros van de mensen merkt het verschil niet en als ze het wel merken weten ze niet waardoor het komt.
IPv6 is ontwikkeld in een tijd dat er nog geen idee was van hoe het internet later gebruikt zou worden.
We spreken over de eerste draft in 1995 en uitrol in 1998. Daarop is vervolgens in paniek op doorgebouwd maar niet met een realistisch oogpunt helaas.
Hier een prachtig voorbeeld van hoe we voorbij het nut zijn geschoten van het kiezen van een vervanger.
https://academy.avast.com/hs-fs/hubfs/New_Avast_Academy/IPv4%20vs.%20IPv6%20What%E2%80%99s%20the%20Difference/IPv4-vs-IPv6.png?width=2750&name=IPv4-vs-IPv6.png
We gaan van 32 bit naar 128 bit.
We haddden met 64 bit ook genoeg gehad dat is de realiteit.
Dan hadden we 18,446,744,073,709,551,616 gehad ten opzichte van 4,294,967,296
Nu krijgen we 340,282,366,920,938,463,463,374,607,431,768,211,456 adressen.
Waarom breng je dat op alsof het ergens relevant voor is ?
Je zou een punt hebben als het migratieprobleem veroorzaakt werd door 128 bit adressen en niet zou bestaan met 64 bit adressen.
Dat is nonsens.
Als er één ding is wat in de IT te weinig geleerd is - adressering kan maar beter _echt_ lang zijn.
Als je één keer migratiepijn moet nemen - voorkom echt een volgende keer.
IBM mainframes zijn van 24 naar 31 naar 64 bit adressen gegaan.
Ze zijn alleen backwards compatible gebleven - met de nodige pijn , hacks en keuzes die alleen maar logisch zijn vanuit de history van de voorgangers.
Met wat minder goede - maar voldoende compatibiliteit is de X86 cpu van 8/16 bit naar 32 bit (386) gegaan.
En toen dacht Intel "we gaan alles in een keer helemaal anders doen - en maakte de Itanium. Die mislukte grandioos - onder andere wegens het het ontbreken van een bruikbaar performende X86 compatability.
AMD daarintegen lanceerde de X86-64 die wel backwards compatible was - en die won .
Dat compatibiliteits punt is bij IPv6 helaas niet geleerd.
Had het gekund , of hoe zou een IPNext protocol met sterke IPv4 compatibility eruit gezien hebben, en hoe "technisch lelijk" was dat geweest ?
Er waren meen ik wel voorstellen , en misschien was dat achteraf beter - maar men dacht nog de tijd te hebben om het "nu in een keer goed, alle geleeerde lessen toepassen" te kunnen doen.
Om het in niet technische termen te visualiseren.
Je hebt een kast met kleding deze zit nagenoeg vol maar je wilt meer kwijt kunnen. Wat doe je je koopt een nieuwe kast met het oog op dat je meer kleding wilt hebben in de toekomst. Je neemt de afmetingen op van hoe grote kast je in je kamer kwijt kan en hoeveel je nodig hebt en je kijkt naar je budget. Dat is hoe een normaal denkend mens het zou doen.
Nu komt IETF met zelfde wens. Kopen die een kast? Tuurlijk niet waarom zou je het bij een kast houden als je ook een warenhuis kan laten bouwen voor je kleding. Stel je voor dat je ooit zoveel kleding kwijt moet en je het dan niet hebt.
Zo werkt het inderdaad. Wees maar heel blij dat je computer _adressen_ 64 bit zijn, ook al kunnen de huidige processoren dat helemaal niet fysiek adresseren.
Er is ook een heel goede technische reden voor :
Het aantal adressen is één ding, het aantal unieke _routes_ op het Internet is een ander schaalprobleem.
IPv4 wordt in kleine en zuinige blokjes gebruikt ,en daar wordt dan weer een (ander) blokje bijgeplakt - dus twee routes. Enzo voort.
Met een heel grote adresruimte kun je partijen één prefix geven die ze intern op allerlei manieren kunnen opknippen en verdelen - maar in de globale routingtable één prefix blijft .
De grote adressen zijn geen fout - gebrek aan backwards compatability en soepele migratiepaden is het probleem geweest.
Je hoort vaak dat het komt omdat bedrijven niet over willen en dan zeg ik altijd als tegenargument dan waarom hebben we nu al 4G en straks 5G is de WIFI en Bluetooth, USB standaard ook al paar keer vernieuwd in een fractie van normale implementatie tijd voor protocollen. Omdat daar *wel* over nagedacht is er zijn lessen getrokken uit debakels als IPv6 waardoor de omarming van de techniek gemakkelijker is.
Je hoeft niet te duelstacken met de nieuwe G protocollen WIFI en bluetooth etc. En je kan over een USB3.0 ook een 2.0 apparaat laten lopen sure trager, minder veilig maar het kan.
Voor de G protocollen , en Wifi is het gelul - Dat _ZIJN_ allemaal multistack dingen. 1G/2G/3G/4G/5G zijn volkomen andere netwerken .
Ze delen alleen het enige dat echt nodig en zichtbaar is : een telefoonnummer , en (deels) de simkaart.
(deels : er waren sims die uitgewisseld moesten worden om 4G te kunnen doen ).
De Wifi standaarden delen ook maar beperkt - maar wel wat telt : ethernet frames zijn hetzelfde.
Wat de Radio's anders doen maakt alleen een paar chipontwerpers uit , als het resultaat maar is dat de chip zowel oude als nieuwe stijl kan praten, en aan de achterkant ethernet blijft doen.
IPv6 daarintegen is onmogelijk backward compatible te krijgen je moet zolang er nog apparaten zijn die IPv4 alleen kunnen zelf IPv4 gebruiken. Er zijn pogingen gedaan en elke keer was de conclussie het is niet mogelijk.
hehe - ja , *dat* is het probleem .
Backwards compatibility is het belangrijke, en niet een groot of heel groot adres onder de motorkap van een opvolger protocol.
En wat draait er momenteel op IPv4 nog ongeveer ruw genomen 65% van alle verkeer als we de statistieken enigzins mogen geloven. https://www.google.com/intl/en/ipv6/statistics.html
Willen we dit realistisch doorvoeren wat er moet gebeuren is het hele internet 3 maanden uitschakelen en alle landen dwingen er aan mee te werken aan het ombouwen van alle apparatuur.. Dat gaat letterlijk mensenlevens kosten want zo kritiek is IPv4 in ons leven momenteel en het mooiste van alles hele grote kans dat in die tijd ook alle IPv6 netwerken dus platliggen wegens nog steeds onderliggende dependencies.
Maar waarom zouden we een big bang migratie _moeten_ ?
Ik ga het niet meer meemaken maar ik durf te wedden dat als IETF of een andere thinktank komt met een backward compatible alternatief voor IPv4 met weinig overhead IPv6 ten dode is opgeschreven.
Dat gaat ook niet meer gebeuren. IPv4 gaat gaandeweg meer pijn doen - wegens de kosten van publieke adressen, wegens de kosten van nog meer NAT dozen, gaat (daarom) slechter werken.
En hoewel er vast mensen zijn die erom juichen als IPv6 een pijnelijke dood tegemoet gaat zal het gros meer de vraag stellen van waarom was dit nodig en was het de 20+ jaar ellende waard.
"We" hebben het uitfaseren van real mode applicaties ook overleefd , en dat heeft ook lang geduurd.