Door Anoniem: Door Anoniem: Door Anoniem: Door Anoniem: Door Anoniem: Degenen die dat [opslag duurzame energie] moeten betalen zijn wij allemaal, burgers en bedrijven in Nederland, de energieverbruikers. (..) is dat goed, want we zijn bezig met een energietransitie. De vervuiler dient te betalen, en deze opslag draagt daar iets aan bij. Overigens nog lang niet genoeg, want de prijs van milieuvervuiling voor bijvoorbeeld fossiele brandstof ligt vele malen hoger dan deze beprijzing.
Een kleine update over de realiteit van de energietransitie.
Door de opstelling van de EU tegenover Rusland (geen gas meer) wordt overal in Europa de (bruin)kolen exploitatie weer opgestart (in VK zelfs met een nieuwe kolenmijn).
Ik hoef er niet bij te vertellen hoe dit de zgn. "klimaatdoelen" van notabene dezelfde EU in de wielen rijdt. Ook LNG is veel klimaatonvriendelijker dan gassig gas. En wat te denken van de niet aan te slepen houtkachels in Nederland ?
Nee, wij zijn goed bezig, denk eraan: korter douchen, hoor!
Een perfecte
retro-transitie. En waarvoor allemaal? Oh ja, iets in Oekraïne.
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/01/13/de-pijnlijke-comeback-van-kolen-in-europa-2-a4154167 Of een domme politieke keus om een commerciele markt voor een primaire levensbehoefte toe te staan, en dan ook nog toestaan dat de landen afhankelijk wordem van alleen een non-europese gasleverancier (eerst Rusland en nu Quatar).
Zo lang het goed gaat plukt speelt iedereen mooi weer, zodra het slcht gaat klaagt iedereen.
Maar waar is de energie-zelfstandigheid van de EU?
Waarom heeft het de afgelopen 20 jaar niet gestuurd op energie-onafhankelijkheid in al haar vormen?
(zon, water, wind, atoom, gasvoorraden in oa. de noordzee, etc)
Ze kunnen wel CO2 normen bedenken en streefdatums voor de vermindering, maar voor een energie-zelfstandigheid kon dat niet?
Of was er een te absoluut vertrouwen in "de markt" door de verantwoordelijke personen?
En hebben diezelfde personen of hun opvolgers hun lesje ondertussen geleerd?
Ik vind energie-zelfstandigheid onhaalbaar voor Europa daarvoor is het veel te dichtbevolkt.
Groningen moeten we verder met rust laten, die mensen lijden al genoeg.
Duitsland is bezig haar landschap (onherstelbaar?) te vernietigen met haar bruinkoolwinning. Atoomenergie is uit den boze.
Er is niks mis met energie-afhankelijkheid van Rusland of van welk niet-Europees land dan ook. Grondstoffen zijn nou eenmaal ongelijk verdeeld en/of extreem moeilijk te winnen. De winning in de Noordzee is ook sub-optimaal t.o.v. winning op land (aquatisch milieu).
Gas is een prima energiebron en prima te gebruiken naast de ontwikkeling naar hernieuwbare energiebronnen.
Er zijn echt wel gebieden in Europa die minder dichtbevolkt zijn dan andere.
Er zijn zelfs nog gebieden die leeg zijn.
Maak daar gebruik van. Idem van de weersomstandigheden en ruimtelijke inrichting in de verschillende landen.
Met "lege" gebieden bedoel je, neem ik aan, natuurgebieden. Ik vind het geen goed idee om die geheel vol te plempen met windmolens en zonnepanelen. We hebben die natuurgebieden nodig, niet alleen voor de planeet zelf, maar ook voor de Europeanen zelf.
Wanneer je in heel Europa dezelfde bebouwingsdichtheid wilt realiseren als in Nederland dan ben je naar mijn idee niet gezond bezig. In Nederland is geen goede verhouding tussen de concurrerende belangen die op de vierkante (kilo)meter gepropt worden. Nederland is pathologisch op dit gebied.
"Atoomenergie is uit den boze." is de eerste die ik wil laten vallen. Atoomenergie is de oplossing.
Waarom is atoomenergie uit den boze?
Ja, bij kernsplitsing is er radioactief afval. Maar als overbrugging tot we betere oplosisngen hebben, is het een optie.
Bij kernfusie is er geen radioactief afval. (als dit ooit van de grond komt)
En als je bang bent voor kernenergie, kijk dan overdag eens buiten naar boven.
De zon is de grootste kernreactor in het zonnestelsel. :-)
Kernenergie in de vorm van kern
splitsing is:
1/ te riskant, als het fout gaat dan gaat het ook goed fout - zie Fukushima en Tsjernobyl, beide te herleiden tot menselijke inschattingsfouten.
2/ Deze onveiligheid zou nog wel eens groter kunnen worden door mogelijke veranderingen van de planeet, die niet beperkt zijn tot veranderingen van het klimaat, maar betrekking kunnen hebben op de opbouw van de mantel van de aarde: aardbevingen en vulkanische activiteit.
Geen enkele kernenergiecentrale kan beschermd worden tegen een (krachtige) aardbeving in de bodem waar ze op staat (dit argument geldt ook voor de opslag van radioactief materiaal).
We moeten er rekening mee houden dat er veranderingen kunnen optreden die wij in het geheel niet voorzien hebben en waar we totaal niet op voorbereid zijn. Dit noopt tot voorzichtig gedrag, volgens de stelregel: resultaten uit het verleden zijn géén garanties voor de toekomst. Onze kennis is altijd gebrekkig want beperkt tot verleden gebeurtenissen.
3/ Militair strategisch gezien is kernenergie een onverstandige keuze - zie de schermutselingen in en rondom Zaporizja en
4/ het levert radioactief afval op waarvan de
duurzaamheid elk praktisch menselijk voorstellingsvermogen te boven gaat. Dit betekent dat de toekomstige generaties (alle) potentiële conflicten veel meer in de klauwen moeten houden dan wij (kunnen) doen, waarmee je hun met een bovenmenselijke opdracht opzadelt, náást alle andere problemen die ze ook van ons krijgen.
Dat is in hoge mate onethisch en in wezen je kop in het zand steken en geen verantwoordelijkheid willen nemen voor wat je hier en nu uitspookt.
De EU geeft nu geen signalen af dat ze enige moeite doet om aan een enige zelfstandigheid op energiegebied te streven. terwijl duidelijk is dat dit een eerste levensbehoefte is. Zonder energie kan de EU (incl haar bedrijfseven en bevlioking) niets. Die zelfstandigheid hoeft niet vandaag op morgen, en ook niet 100%, te zijn, maar ze hadden de afgelopen 20 jaar al stappen kunnen zetten. In ieder geval er op kunnen sturen dat men niet al zijn eieren in 1 mandje legt. Zoals met Rusland en nu Quatar het geval is.
Dan was de crisis, waar we nu in zitten, minder hard aangekomen.
Ja, nogal wiedes, maar Rusland was een betrouwbare handelspartner die zich, voor zover ik weet, naar Europa toe altijd aan de contractvoorwaarden heeft gehouden.
Het had ook geen probleem hoeven te worden als wij onze energiepolitiek (handelspolitiek) in overeenstemming hadden gebracht met onze veiligheidspolitiek (oorlog en vrede). Je weet weliswaar nooit wat je handelspartners gaan doen, maar in dit geval was het al lang duidelijk dat Rusland het niet eens was met de uitbreiding van de NATO. En als wij, niet alleen Nederland maar de EU, de consequenties van het volgen van de Amerikaanse "veiligheids"politiek wat beter doordacht hadden dan was dit probleem met onze enige gasleverancier niet ontstaan.
Het alternatief voor economische (energie)afhankelijkheid is m.i. niét energiezelfvoorzienendheid/ autarkie, maar
relatiebeheer. Je moet een stabiele band opbouwen, waarbinnen je weet waar de gevoeligheden van de handelspartner liggen en waarbij je die gevoeligheden ook in het oog houdt.
Als wij dat hadden gedaan dan hadden wij de protesten van Rusland over de uitbreiding van "onze" NATO ook niet genegeerd, maar ter harte genomen.
Dáár zit het probleem: een gebrek aan empathie en een egoïstische instelling (tot op het narcistische af), een houding waarin vooral de VS uitblinken en die wij, zonder veel erover na te denken, over hebben genomen - uit pure gemakzucht.
Het is gewoon dom om een land, zoals Rusland, met zo'n rijkdom aan grondstoffen - ook nodig voor de energietransitie- links te laten liggen. Dan snij je jezelf gruwelijk in de vingers. Een stabiele handelsrelatie is een wederzijdse win-win situatie.
En in het kader van risicospreiding is het het gunstigst om met
alle landen contracten aan te gaan (en je te verzetten als de VS je dit proberen te verbieden want zij zijn de "kampioenen" van de vrijheid, dus waar bemoeien ze zich mee? - voorbeeld NS-pijpleidingen).
Door Anoniem: Rusland was gewoon top, de beslissing om met hun te stoppen is krankjorum. Waarvoor doen we dat? Voor Amerika?
Europa heeft zichzelf in de voet geschoten met haar slaafs volgen van de Amerikaanse sancties t.o.v. Rusland. Wij zijn gewoon volslagen idioot bezig.
Ongeacht of je voor Rusland bent of er tegen (om welke redenen dan ook), het is gewoon oerstom om als land (of Europa) bijna volledig afhankelijk te zijn van 1 leverancier.
Je moppert nu op de VS, dat we daar slaafs achteraan lopen. Maar jouw oplossing is om te doen wart Rusland wil. Dus slaafs achter Russische belangen aan te hobbelen. Dat is op de lange termijn niet veel beter.
Zie boven.
Nu zijn we overgestapt op vloeibaar gas van Quatar. Betekent dat dan in jouw ogen we dan maar slaafs achter Quatar aan moeten lopen, om onze energiebehoeften maar veiiig te stellen.
Ongeacht wat Quatar verder doet?
Het sluiten van contracten met energieleverende landen betekent altijd dat je je afhankelijk van hen maakt. Daar is geen ontkomen aan. Je kunt deze afhankelijkheid verminderen door aan risicospreiding te doen dus door met meerdere leveranciers contracten af te sluiten. Maar je zult altijd zien dat één leverancier het beste aanbod heeft. Quatar is ook veel duurder en klimaattechnisch gezien ongunstiger dan Rusland en pas in de huidige
noodsituatie als leverancier in beeld gekomen.
Maar vooral: kijk in de
spiegel: de westerse, dus onze eigen rijkdom, is gebouwd op het bloed van een aantal andere volkeren (Indonesië, de overige koloniën van Europa en de 'native Americans and Canadians and Australiens van de kolonialiserende Amerikanen).
Het enige verschil is dat wij er
eerder bij waren en dus een tijdsvoordeel hebben, maar dit tijdsvoordeel, oftewel: wij-zijn-al-binnen, wordt graag uitgevlakt en het feit dat we door deze voorsprong de mondiale structuur al op westerse wijze hebben ingericht en ons nou niet meer geweldig hoeven in te spannen om het geld onze kant uit te laten komen, wordt nu verkocht als een bewijs van morele superioriteit. Geraffineerd! Dat weten alle landen die nou ook aan de bak willen komen en dat is de reële basis van de alom gepraktiseerde westerse hypocrisie.
De beste renedie tegen afhankelijkheid van (energie)leveranciers blijft natuurlijk: zo min mogelijk behoeftes hebben en je concentreren op een sobere en gematigde levensstijl.
Stel Quatar stopt al haar buitenlandse arbeiders in werkkampen en behandelt ze als slaven. Met dodelijke slachtoffers tot gevolg. Dat is dan maar een interne kwestie, waar wij niets mee te maken hebben? Als het gas maar jouw huis in stroomt.
Je kunt je overal tegenaan bemoeien, maar wat zij in hun land doen valt in de eerste plaats onder
hun verantwoordelijkheid.
Je kunt op hun geweten gaan werken en je kunt zeggen: "met jou doe ik geen zaken meer", maar je zult altijd moeten kijken inhoeverre je je dat kunt permitteren.
Idem voor Rusland. Nu heeft ze een conflict met de Oekraine. Overmorgen met Polen. En dan Duitsland. Wanneer vindt je dat er wel opgetreden moet worden. Als de Russen voor je deur staan om het gas persoonlijk af te sluiten? Of denk je echt dat dat nooooit zal gebeuren?
Dit vind ik een onjuiste analyse van het "Russische gevaar". De Russische inval in Oekraïne is géén uitdrukking van Russisch imperialisme/ expansiezucht, maar een agressief signaal om aan te geven dat de grens voor haar veiligheidsbehoefte is overtreden. Rusland heeft hier consistent sinds het aantreden van Poetin voor gewaarschuwd. Mijns inziens volkomen terecht; de VS zouden dit ook niet pikken in een soortgelijke situatie.
Dit ontkennen is meten met twee maten: eentje voor de VS en een andere voor Rusland. Dat is precies wat Poetin ons duidelijk wil maken.
Oekraïne is het land waarin deze rekening vereffend wordt en de VS denken net zo instrumentalistisch m.b.t. Oekraïne: als een hulpmiddel om de eigen macht uit te breiden.
Rusland heeft m.i. echter meer te zeggen in dat gebied dan de VS, die op ruim 8000 kilometer van hun eigen land aan het opereren zijn; dat is het drievoudige van de afstand tussen Moskou en Damascus: 2.500 kilometer).
Wij hadden deze oorlog kunnen
voorkomen als wij dat gewild hadden, maar nee, wij vonden dat wij moreel superieur zijn aan Rusland omdat wij met NATO bezig waren om de vrijheid uit te breiden - geheel volgens gepatenteerde Amerikaanse logica.
En het idee dat Rusland Polen zou binnenvallen of Duitsland vind ik ronduit bespottelijk. Duitsland had zelfs een goede relatie met Rusland, wat echter een ander land een doorn in het oog was: de VS.
Want het verleden heeft geleerd dat "presidenten" met grootheidsdenkbeelden (zoals een Groot Rusland) zich aan bestaande grenzen houden. Dat deed Hitler namelijk ook met zijn Groot-Duitsland. (eerst Oostenrijk, dan het Sudetenland, Tjechie, Slowakijke, Polen, en uiteindelijk ook Nederland, en daarna nog even de rest van Europa op Zwitserland na)
Poetin is
niet vergelijkbaar met Hitler, deze vergelijking gaat op alle fronten mank. Hitler was expansief, Poetin is defensief. De inval van Poetin is een reactie op de uitbreiding van de NATO, de oorlog die Hitler begon was weliswaar o.a. een reactie op "Versailles" na WO I, maar toch ook beslist agressief expansief (het veroveren van 'Lebensraum').
Het verhaal van Poetin van Groot Rusland heeft hij erbij gesleept; als je het mij vraagt uitsluitend voor het Russische volk, dus voor binnenlands gebruik, om aan te sluiten bij de binnenlandse herdefiniëring van de Russische identiteit om die opnieuw aan te sluiten bij de pre-communistische, tsaristische tijd. Een beetje om de moed erin te houden bij het Russische volk.
Naar mijn mening lijdt Poetin niet aan grootheidswaan, hij is eerder een soort moderne tsaristische manager, iemand die met beperkte middelen en een gigantisch territorium de moderne tijd probeert bij te houden.