Ik vind het een opmerkelijke voorstelling van zaken. Rutger Leukfeldt doet enerzijds impliciet voorkomen alsof voorkomen alsof mensen niet meer op straat komen/lopen, alsof traditionele crimminaliteit niet meer wordt gepleegd en alsof slechts een paar pleisterplekken op het internet in principe hem / onderzoekers voldoende zouden vertellen over eventuele nieuwe redenen waarom digitale crimminaliteit wordt gepleegd.
Deze differentiate tussen analoge en digitale crimminaliteit voor onderzoeksdoeleinde zou alleen logisch zijn als er een gerechtvaardigd vermoeden is dat de pakkans ermee stijgt cq de straafmaat in de toekomst anders uitgelegd zou moeten worden.
Dat laatste zou erg verassend zijn, dat eerste vergt hoe dan ook dat je daders achter hun toetsenbord oppakt in plaats van puur gaan datahorden.
Blijft over waarom deze hoogleraar gaat het onderzoek over een bepaalde boeg wil?
Zelf zegt hij:
Ik wil bijvoorbeeld steeds empirisch kijken hoe cybercriminaliteit in elkaar zit en dat koppelen aan onderzoek naar de governance van cybercrime: hoe kunnen we dit nou het beste aanpakken? Een bijzondere combinatie om dit vanuit de criminologie én de governancehoek te gaan bekijken. Dat deze leerstoel er nu is, geeft aan hoe belangrijk Universiteit Leiden en de NSCR dit onderwerp vinden en dat ze hierin ook willen investeren.’
Wat zegt een studie nu al over cybergovernance naar crimminaliteit?
Private actors play a crucial role in the governance of cybercrime: First, they are the main addressees of cybercrime regulations even though state-driven crime and cyber warfare is a growing concern.
https://link.springer.com/chapter/10.1057/9781137334428_7Verder zoeken levert op dat op vlak van beheersing van digitale crimminaliteit er nog geen antwoord is op grens-overschrijdende pogingen.
https://www.diplomacy.edu/blog/cyberwar-and-cybercrime-responding-governance-challenge/Huidige theorien over crimminaliteit zijn:
1. Persoonlijkheids theorie (Psygische stoornis, agressie)
2. Gebrek aan sociale binding / familliebanden
3. Aangeleerd gedrag (crimmineel gedrag wordt aangeleerd via vrienden, famillie, buurt)
4. Wetteloosheid theorie (als je ermee weg kan komen en je wat te winnen hebt waarom toch niet?)
5. Opgroeien in een achterstand positie
6. Uit de hand gelopen protest(en) / burgerlijke ongehoorzaamheid
Deze (op de 5e theorie na) lijken me ook van toepassing op digitale crimminaliteit.
Wat ga je nou met 0,2 Fte (8 uur in de week??) ontdekken?
Dat in gevallen slachtoffer en dader elkaar kennen en in gevallen weer niet??
Het voornaamste is dat je via internet over grotere afstand slachtoffer / dader kunt worden.
Dader en slachtoffer komen elkaar niet meer per definitie tegen in tijd en ruimte. En met een druk op de knop kan een fraudeur duizenden slachtoffers in een keer maken.
Dat werkt in de praktijk zo niet, met 1 druk op de knop. Duizenden slachtoffers maken vergt wel dat al die slachtoffers eerst stuk voor stuk worden gepingt / gespoofd / gehackt / hun computers worden gekaapt.
Klandestiene maillijsten maken het tegelijk niet onlogisch dat crimminelen het gewoon proberen als ze aannemen dat in ieder geval relatief onopgemerkt hun val kunnen proberen op te zetten.
Maar het aspect opgemerkt worden in het begin van een criminele actie speelt natuurlijk evengoed bij inbraken bij huizen / iemand overvallen of verwonden.
Waar kijkt de bijzonder hoogleraar echter naar?
de vraag of er sprake is van een nieuw type dader, en als dat het geval is, wat dat inhoudt voor de instrumenten die er nu zijn om mensen op het goede pad te krijgen.
Dat heeft er meer weg van dat zijn leerstoel overheid beleid zou moeten gaan catereren of die graag wil cateren.
Wat zijn manieren om mensen op het goede pad te krijgen?
Straffen en resocialeren.
Wat zou een nieuw subtype dader dus zijn?
Toch niet een type dat niet al in Angelsaksische wereld over is gepubliceerd?
Kijk je naar
https://www.reclassering.nl/actueel/verhalen/hack_right-gericht-op-recidivevermindering-bij-jonge-hackers dan is dit toch niet iets dat deze bijzonder hoogleraar denkt te overtreffen??
Dit initatief in Belgie wellicht?
https://www.vrt.be/vrtnws/en/2023/02/15/ethical-hackers-can-now-legally-hack-belgian-companies/Kortom, het wordt nou niet echt duidelijk wat nou zo'n aanpak logisch maakt.
En waarom zou hij daarmee ook nog eens "verbinding en versterking van de verschillende organisaties te gaan zorgen" bereiken?