Door Anoniem: Door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ: @Anoniem op 20-11-2023 om 15:14 uur.
Ik ben het eens met je betoog over de opkomst van "databeschikbaarheid" als principe dat boven alle andere principes en wetten gaat. Opnieuw dank voor de heldere uiteenzetting.
Er is sprake van het stilzwijgend in werking zetten van een ongeschreven Grondwet die zwaarder telt dan de officiële, geschreven Grondwet van Nederland. In tegenstelling tot die traditionele, formele Grondwet, wordt aan de nieuwe, Ongeschreven Über-Grondwet van Databeschikbaarheid (OÜGD) in de praktijk wèl elke wet en elke juridische claim rechtstreeks getoetst door Nederlandse rechters.
Zo'n wet bestaat niet. Daar is nooit over gestemd. Typisch weer zo'n conspiracy.
(anoniem van 20-11-2023:15.14)
De wet van de zwaartekracht bestaat, maar daar is nog nooit over gestemd in het Nederlandse (of Europese) parlement. Toch heeft de wet van de zwaartekracht een allesbepalende invloed op het leven van de mens.
De wet van de zwaartekracht ziet er politiek gezien zo uit, dat datgene wat het zwaarst is het zwaarst moet wegen.
Dat is databeschikbaarheid, de zwaartekrachtwet voor onze gedataïseerde samenleving, die door sommigen "kenniseconomie" wordt genoemd of "data driven economy", waaraan ook gerefereerd wordt met de stelling: "data is het nieuwe zwarte goud" (het oude is olie).
Feit is, dat zowel de economie data nodig heeft om er verdienmodellen op te kunnen bouwen, de nationale overheden om ermee te kunnen besturen en de wetenschap om zich verder te ontwikkelen.
In deze drie fundamentele maatschappelijke sferen (en levensgebieden van de mens) wordt naar data gesnakt, véél data. Hoe meer, hoe beter.
Een belangrijke, maar tamelijk verborgen voorvechter van databeschikbaarheid is de
wetenschap.
Dit is een "lobbygroep" voor databeschikbaarheid, die door 99% van de bevolking gesteund wordt. De tamelijk sluipende en gestage verandering die sinds de jaren '70 van de vorige eeuw in de wetenschap plaatsvindt van kwalitatieve kennis (niet gelijk te stellen met data) naar kwantitatieve kennis levert de basis waarop zowel het bedrijfsleven als de politiek/ de staat gefundeerd zijn: data, vooral
kwantificeerbare data.
We zien dat alle drie actoren: staat, bedrijfsleven en wetenschap steeds meer naar elkaar toegroeien omdat ze allemaal data nodig hebben; het bedrijfsleven om eraan te verdienen, de staat om ermee te besturen en de wetenschap om zichzelf te ontwikkelen (in een m.i. verderfelijke richting).
Deze verandering in vooral de
menswetenschappen, die allemaal worden gebruikt in zowel bestuurlijke als ondernemingshiërarchieën, is het proces waarin
kwantiteit boven
kwaliteit gaat en
formalisering boven
inhoudelijke verdieping.
Onze kennis van maatschappelijke fenomenen wordt steeds formeler, d.w.z. steeds meer losgekoppeld van betekenisvolle inhouden, zoals zingeving/ betekenis/ zinvolheid, privacy, menswaardigheid, vrijheid, e.d.
Onze kennis wordt steeds inhoudslozer en steeds meer "gedatafieerd", omgezet in op zichzelf nietszeggende (formele) data waarvan men door koppeling zoekt naar verbanden (of patronen) met het doel om er grip op te krijgen, om aanknopingspunten voor beheersing van deze verbanden te vinden.
Dit is een proces dat voor de meeste mensen volslagen onbewust is: zij beginnen wel ergens een gevoel van onbehagen te krijgen (een soort update van het "Onbehagen in de cultuur" dat een eeuw geleden door Sigmund Freud is geopperd) over deze vorm van wetenschap, kennisvergaring en toepassing in bestuur en samenleving, maar zij kunnen er niet de vinger achter krijgen - het is iets met menselijkheid.
Dit terwijl de
manier waarop de mens in de wetenschap (en het daarop gebaseerde bestuur)
ontmenselijkt wordt heel duidelijk aanwijsbaar en benoembaar is - voor degenen die nog andere samenlevingsvormen en een meer kwalitatieve, betekenisvolle, manier van denken hebben meegekregen. Dat zijn vooral oudere mensen want het gaat hier om uitstervende, nu incourante vormen van kennis.
Databeschikbaarheid is een sine qua non voor de huidige (gekwantificeerde) wetenschap. Het datavretende karakter zit al ingebakken in de statistiek, die steeds "betrouwbaarder" wordt naarmate ze meer data tot haar beschikking heeft.
Hetzelfde geldt voor Artificial Intelligence en Big Data.
Onze wetenschap wordt steeds formeler en inhoudslozer en steeds meer "gedatafieerd", omgezet in op zichzelf nietszeggende (formele) data waarvan men door koppeling zoekt naar verbanden (of patronen) waarbinnen men zoekt naar te beheersen mogelijkheden (aan welke factoren/ variabelen / "knoppen" kun je draaien).
Het willen beheersen van problemen die samenlevingen van mensen met zich meebrengen is zowel het doel van bestuurders (de staat) als van de (mens)wetenschappen en met deze doelstelling zal niemand het oneens zijn. Alleen kijkt niemand naar de
manier waarop dit geprobeerd wordt.
En daar zit de clou.
Die manier is ons zó eigen geworden - iedereen denkt a.h.w. als een manager - dat we daar blind voor zijn geworden. Wij benaderen de maatschappelijke problemen op een manier die ze alleen maar groter maakt.
Het vergroten van databeschikbaarheid is een goed voorbeeld daarvan. Het vernietigt de privacy van de mens en zijn individuele handelingsruimte en daarmee zijn vrijheid.
Welk doel legitimeert een dergelijke "probleemoplossende" benadering?
Je hoeft m.a.w. niet eens te denken aan duistere krachten of kwaadaardige elites, zoals conspiracies vooronderstellen; wij zijn het zelf, die dag in, dag uit, de menselijkheid en de menselijke vrijheid de nek omdraaien door mee te doen aan de beheersingstechnieken van wetenschap en overheid (politiek), als burger, als consument en als beroepsbeoefenaar.
https://de.wikipedia.org/wiki/Das_Unbehagen_in_der_Kultur duitstalig
https://en.wikipedia.org/wiki/Civilization_and_Its_Discontents engelstalig