De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft creditcardmaatschappij ICS een boete van 150.000 euro opgelegd wegens het overtreden van de AVG bij de digitale identificatie van klanten. ICS gebruikte op grote schaal persoonlijke gegevens van klanten zonder dat het bedrijf eerst een wettelijk verplichte DPIA had uitgevoerd, een analyse waarmee mogelijke privacyrisico’s in kaart worden gebracht.
ICS begon in 2019 met het digitaal identificeren van zo'n 1,5 miljoen klanten in Nederland. Bij de identificatie werd gevoelige informatie gebruikt. Behalve om bijvoorbeeld naam, adres, telefoonnummer en e-mail van klanten, ging het onder meer om een foto die klanten van zichzelf moesten maken en opsturen via een mobiele telefoon of webcam. ICS gebruikte deze foto’s vervolgens om ze te vergelijken met de kopieën van de identiteitsbewijzen van klanten.
Financiële instellingen zijn wettelijk verplicht om de identiteit van hun klanten vast te stellen en mogen daarvoor zulke informatie gebruiken. "Maar ze moeten wel uiterst zorgvuldig met de informatie omgaan", aldus de AP. Dat houdt bijvoorbeeld in dat een DPIA verplicht is. ICS heeft nagelaten om een DPIA uit te voeren voordat het met de identificatie begon, waarmee de creditcardmaatschappij de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) heeft overtreden.
"Organisaties zijn niet voor niets wettelijk verplicht om van tevoren al te kijken welke risico’s jij loopt als ze jouw gegevens gaan gebruiken. Want als gegevens van jou – zoals een kopie van je paspoort – in verkeerde handen vallen, kun je bijvoorbeeld het slachtoffer worden van identiteitsfraude. Iemand kan dan op jouw naam online spullen kopen zonder zelf te betalen", zegt AP-bestuurslid Katja Mur. "Daarom is het belangrijk dat organisaties van tevoren grondig uitzoeken of er privacyrisico’s zijn. En zo ja, dat ze daar wat tegen doen. Privacyproblemen voorkomen is beter dan genezen." ICS kan nog bezwaar maken tegen de boete.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.