Privacy - Wat niemand over je mag weten

Mag je een screenshot nemen een online meeting ?

17-01-2024, 12:47 door WorstofUnox, 33 reacties
Laatst bijgewerkt: 17-01-2024, 13:43
Een privacy vraag.

Als je met een collega een online meeting hebt, mag je daar dan een screenshot van nemen zonder dat die collega dat weet ?
En mag je dat screenshot delen met bijv. een leiding gevende ?
Ik vraag dit m.b.t. tot een collega die in meerdere video meetings in slaap is gevallen, en dat zelf dan ontkent dat dat zo is maar mij wel verwijt dat ik uit de meeting was gegaan en hij daardoor maar beperkte uitleg heeft gekregen over de werkzaamheden.

Als het weer gebeurd wil ik er een screenshot van maken en hem er eventueel mee confronteren als hij weer gaat ontkennen dat hij in slaap valt en mij verwijt dat ik vroegtijdig de meeting verlaat. Dan wil ik dit screenshot erbij halen, en eventueel naar leidinggevende sturen, om duidelijk te waarom een overdracht van werkzaamheden zo lang duurt.

Hopelijk kan iemand mij met juridishe kennis mij adviseren.
Reacties (33)
17-01-2024, 13:09 door Anoniem
Gewoon doen.

In zo'n bedrijfs-situatie als collega vs collega (en niet als 'beleidsmaker voor iedereen') ben je persoonlijk enorm goed gedekt voor juridische / arbeidsrechtelijke gevolgen van zo'n kleinigheid.
Voor echte sancties moet je het fors bont maken - dronken, vechten, of nadrukkelijk tegen de kont van de secretaresse aanrijden , dat soort werk.

Dus doen, en als iemand zeikt 'ik wis niet dat ut nie mog, hadden ze me nooit verteld' .

"chef, die lul zat weer te maffen in de meeting en liegt daarna dat het mijn schuld is dat hij dingen gemist heeft . Los dat op, want het ligt niet aan mij dat de boel traag gaat en ik ga daar niet de schuld van krijgen" .

Ik zou denk ik dat screenshot analoog maken (eigen mobieltje), en even zorgen dat de systeem klok+datum in beeld zijn, zodat duidelijk is welke dag/meeting het over gaat.

Misschien trouwens wat film - "kees, ben je er nog bij, ik wilde over procedure 10.2 gaan. kees ? Kees ? Ok kees, dan stap ik uit de meeting."
(zodat kees niet kan zeggen dat hij "maar even wegdoezelde" precies tijdens de foto, of beter kan concentreren met z'n ogen dicht of dat soort lulsmoezen) .
Teams e.d. kun je opnemen - dat ziet iedere deelnemer wel, maar goed,voor een zakelijk overleg is daar niks mis mee. kan die slaper nog eens terugkijken wat er verteld is).
17-01-2024, 13:15 door Anoniem
niet een antwoord op je vraag, maar vaak worden teams meetings opgenomen. Dan komt er een balkje bovenin om je hierover te informeren. Meestal kondigt de meetingorganizer het ook aan. Anyway, in dat geval is de meeting voor een bepaalde tijd nog te bekijken. En dan is je slapende collega ook te zien (mits hij z'n camera aan heeft staan). En dit mag (blijkbaar), dus waarom zou een een screenshot maken niet mogen als je die screenshot niet buiten je bedrijf en met onbevoegden deelt, maar je leidinggevende lijkt me niet onbevoegd. misschien moet je het aankondigen net als de videopname?
17-01-2024, 13:23 door Anoniem
Dat mag zolang je de beelden niet met een ander deelt en deelnemer van het gesprek bent. Het zelfde geldt ook voor verborgen geluidsopnames. Zodra je het gaat delen met je leidinggevende zonder toestemming van alle aanwezigen ben je bezig met privacy schending en strafbaar bezig. Het wordt een ander verhaal als je klanten opneemt dan ben je zonder toestemming altijd strafbaar bezig omdat je dan niet handelt als een privé persoon.

In de praktijk situatie die je schetst heb je hier dus niks aan. En loop je al gauw tegen problemen aan met aanklacht van smaad tot uiterste gevolg.

Waarom leg je de situatie niet gewoon voor aan de leidinggeven dan mag die het lekker uitzoeken of die je nu wel of niet gelooft het is niet jouw probleem. En als het vaak gebeurt bel gewoon je baas zodra het plaats vindt en zeg dat hij zij de meeting even moet joinen. Is het heel gauw afgelopen met enig gezeik. Andere taktiek is enkel jouw audio en camera op te nemen. Als er dan klacht is over uitleg van de overdracht heb je ook bewijs ervan dat je alles hebt gezegd alsmede hoeveel tijd je hebt gestoken in de meeting.

Of je kan gewoon voordeel ermee doen zeggen dat je blijkbaar slecht bent in uitleg geven en vragen iemand anders de leiding laat nemen over de vergaderingen. Ik heb ook wel eens een externe consultant gehad die lui was en overal excusen over verzon om onder deadlines uit te komen en het bloed onder de nagels haalde van mijn collega's. Toen heb ik gewoon zijn spelletje mee gespeelt en gezegd dat ik een vervanger voor hem zou regelen niet wetende dat ik mijn leidinggevende de toenmalig interim directrice had gevraagd als vervanger onder smoes van deadline met ander project waar ik niet onder uit kon. Flikte hetzelfde bij haar en hij was binnen een week weg met klacht richting uitzendbureau van uit de top. Ondertussen genoot ik van een biertje op de vrije middag.
17-01-2024, 13:24 door Anoniem
Heb je ook gevraagd waarom hij sliep?
Misschien zit er wel een hele goede reden achter, waarom bent u daarna gelijk uit de meeting gestapt? We hebben allemaal wel eens een mindere dag. Ik moet toegeven dat ik mij niet kan heugen dat ik ooit op het werk in slaap gevallen ben. (defensie reken ik dan even niet mee.)

Bij mijn weten mag je altijd dit soort zaken opnemen als je zelf onderdeel bent van het gesprek. Of het wenselijk is om gelijk naar papa/mama te rennen..
17-01-2024, 13:30 door Anoniem
Foto's en filmpjes waarop mensen te identificeren zijn, zijn persoonsgegevens. En dat betekent dat de privacywetgeving van toepassing is. Het mag dus niet zomaar.
17-01-2024, 13:45 door Anoniem
Dit is niet eens een vraag met een juridisch grondslag wat mij betreft.
Dit valt onder normale omgangsvormen. Heb je je collega er al op aangesproken (pro-actief)? Zitten jullie als enige in de meeting of kunnen meer mensen zien dat hij in slaap valt. Kun je bewijzen dat hij in slaap valt?
Is het bepaald de jij verantwoordelijk bent om uitleg aan hem over te dragen? Lijkt mij dat als hij onderdeel is van de meeting, deze verantwoordelijkheid bij hemzelf ligt.

Daarnaast klinken de meetings niet bijster interessant als je erbij in slaap kan vallen.

Tip: Geef voor de meetings aan dat je het opneemt. Dan ben je aan alle kanten ingedekt
https://www.lexology.com/library/detail.aspx?g=f5ff1fe1-0ac0-4fee-851e-783b3b678b57
17-01-2024, 13:54 door Anoniem
Of dat mag of niet weet ik niet. Maar het lijkt mij handig om dit te melden bij HR waar je dit geval kan bespreken om te kijken hoef je dit verder op kan pakken. Je moet voorkomen dat je jezelf in de problemen gaat werken bij dit soort dingen door zelf allemaal acties te gaan ondernemen die niet bepaald jouw verantwoordelijkheid zijn.
Het is belangrijk dat er bij jou geen negatief beeld onstaat door het handelen van jouw collega (en dat van jezelf).
17-01-2024, 14:15 door Anoniem
Als baas ze gewoon op een electrische stoel zetten en ze een schokje geven als ze in slaap vallen... Zorg wel voor een geaarde stoel en een goede WA-verzekering.
17-01-2024, 15:13 door Anoniem
Door Anoniem: Heb je ook gevraagd waarom hij sliep?
Misschien zit er wel een hele goede reden achter, waarom bent u daarna gelijk uit de meeting gestapt? We hebben allemaal wel eens een mindere dag. Ik moet toegeven dat ik mij niet kan heugen dat ik ooit op het werk in slaap gevallen ben. (defensie reken ik dan even niet mee.)

Volgens TS ontkent de slaper, en geeft de slaper TS daarna de schuld van vertraging in overdracht.
En betreft het meerdere meetings.

In zo'n geval zou mijn coulance voor "slechte dag" , "groot feest gisteravond" of "persoonlijke problemen" echt wel weg zijn.


Bij mijn weten mag je altijd dit soort zaken opnemen als je zelf onderdeel bent van het gesprek. Of het wenselijk is om gelijk naar papa/mama te rennen..

TS "meerdere meetings" .
Jij "gelijk ..."
17-01-2024, 15:37 door Anoniem
In slaap vallen in een teams meeting waar ik in zit is per definitie in mijn hall of fame screenshots terecht komen.
Die deel ik ook ALTIJD met de persoon in kwestie(wat vaak tot een grote glimlach over een weer leidt) lijkt mij als u dit doet er voldoende preventieve werking vanuit gaat.
Immers de persoon in kwestie weet nu dat u beeld materiaal heeft waarmee u het verzin verhaal van deze collega volledig kunt ontkrachten mocht het nodig zijn.

Zou er persoonlijk (hoe slecht de verhouding ook zou zijn) nooit mee naar een leiding gevende toe stappen. Dergelijke personen vallen vaak op een andere manier door de mand.
17-01-2024, 16:03 door Anoniem
Door Anoniem: Als baas ze gewoon op een electrische stoel zetten en ze een schokje geven als ze in slaap vallen... Zorg wel voor een geaarde stoel en een goede WA-verzekering.

https://youtu.be/1OLTvxzHWXU?t=110

The culprit is known to me. I have decided on the appropiate action.
17-01-2024, 17:40 door Anoniem
Als het om overdracht/uitleg gaat, dan aan het begin van de teams-vergadering aangeven (niet vragen) dat je de vergadering opneemt, zodat hij het later nog een keer kan nakijken. (voor les- en leer-doeleinden)
Als hij in slaap valt (misschien gebeurt het nu niet meer, want de camera "kijkt" mee") dan kun je daar in de opname aandacht voor vragen, door hem te vragen of hij alles nog snapt of vragen heeft. Reageert hij niet, dan heb je het op de opname staan.
En dat kan dan ook een reden zijn om de vergadering af te breken. Als de ontvanger toch geen aadacht of interesse hefet voor de materie...

En als je baas vraag hoe het gaat, dan kun je de scene in de opname laten zien.
Idem als je collega weer loopt te mopperen.

Jezelf indekken is niet erg. En er is altijd een draai aan te geven. Ook AVG technisch, als dat nodig is.
17-01-2024, 18:18 door Anoniem
Er kan een heleboel, als je het van te voren hebt gevraagd.

Als je van te voren toestemming hebt gekregen, mag je website scannen, port scannen e.d.

Zo ligt het formeel. Of je moet extra of specifieke bevoegdheid hebben daartoe.

Trouwens daarom hebben we nu AI ontwikkeld, dat mag straks echt alles.
17-01-2024, 18:24 door Anoniem
Door Anoniem: Dat mag zolang je de beelden niet met een ander deelt en deelnemer van het gesprek bent. Het zelfde geldt ook voor verborgen geluidsopnames. Zodra je het gaat delen met je leidinggevende zonder toestemming van alle aanwezigen ben je bezig met privacy schending en strafbaar bezig. Het wordt een ander verhaal als je klanten opneemt dan ben je zonder toestemming altijd strafbaar bezig omdat je dan niet handelt als een privé persoon.
...
Een vraag: Is delen ook het laten zien vanaf je eigen telefoon?
Mag het wel als je zijn gezicht en persoonsgegevens (bv achternaam) blurred?

Ik zou als het (weer) gebeurt, het filmen
1. Je collega (met de klok)
2. Dan je zelf, waarbij je aangeeft dat ie in slaap is gevallen en iets in de chat zet
3. De chat, dus niet de collega, chat met deelnemerslijst en met de klok, en daarin de tekst je bent in slaap gevallen wil je reageren
4. Laat de camera 1-5 minuten, lopen dan in de chat, als je niet meer reageert dan ga ik wat anders doen, laat maar weten wanneer je wakker bent.
5. De camera weer op je zelf, en zeg ik ga wat anders doen
6. Een shot van de collega (met tijd)

Als je geen beeld van je collega mag delen of laten zien, dan kan je dat er af knippen aan de voor en achter kant.
Misschien kan je tegelijk ook een opname starten, dat kan je collega dan terug zien....

Alternatief voor weggaan uit de call is iemand er bij bellen na de opname, een collega of je leidinggevende (kan je even 5 minuten erbij komen, we hebben een meningsverschil, en mute degene die binnenkomt, anders maakt die je collega nog wakker)
17-01-2024, 20:11 door Anoniem
Door Anoniem:
[..]
Zou er persoonlijk (hoe slecht de verhouding ook zou zijn) nooit mee naar een leiding gevende toe stappen. Dergelijke personen vallen vaak op een andere manier door de mand.

Als het blijkbaar tot merkbare vertraging van een project leidt, en de zwarte piet daarvoor ook nog bij mij gelegd wordt gaat ie voor de bus bij de baas.
Iemand moet de kat de bel aanbinden, en ik ga niet aangekeken worden op het probleem en wachten totdat een ander het lef heeft om te klagen.
17-01-2024, 20:29 door Anoniem
Wie zijn toch die mensen die altijd maar anderen moeten verlinken?
17-01-2024, 22:21 door Anoniem
Door Anoniem: Wie zijn toch die mensen die altijd maar anderen moeten verlinken?

Ik bijvoorbeeld, als ik genaaid wordt door zo'n lapzwans die mij de schuld geeft van mislukking omdat hij zit te maffen.

maar jij mag er zeker voor kiezen om de schuld te krijgen van andermans falen en daar 'dapper' over zwijgen. be my guest.
18-01-2024, 10:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dat mag zolang je de beelden niet met een ander deelt en deelnemer van het gesprek bent. Het zelfde geldt ook voor verborgen geluidsopnames. Zodra je het gaat delen met je leidinggevende zonder toestemming van alle aanwezigen ben je bezig met privacy schending en strafbaar bezig. Het wordt een ander verhaal als je klanten opneemt dan ben je zonder toestemming altijd strafbaar bezig omdat je dan niet handelt als een privé persoon.
...
Een vraag: Is delen ook het laten zien vanaf je eigen telefoon?
Mag het wel als je zijn gezicht en persoonsgegevens (bv achternaam) blurred?

Ik zou als het (weer) gebeurt, het filmen
1. Je collega (met de klok)
2. Dan je zelf, waarbij je aangeeft dat ie in slaap is gevallen en iets in de chat zet
3. De chat, dus niet de collega, chat met deelnemerslijst en met de klok, en daarin de tekst je bent in slaap gevallen wil je reageren
4. Laat de camera 1-5 minuten, lopen dan in de chat, als je niet meer reageert dan ga ik wat anders doen, laat maar weten wanneer je wakker bent.
5. De camera weer op je zelf, en zeg ik ga wat anders doen
6. Een shot van de collega (met tijd)

Als je geen beeld van je collega mag delen of laten zien, dan kan je dat er af knippen aan de voor en achter kant.
Misschien kan je tegelijk ook een opname starten, dat kan je collega dan terug zien....

Alternatief voor weggaan uit de call is iemand er bij bellen na de opname, een collega of je leidinggevende (kan je even 5 minuten erbij komen, we hebben een meningsverschil, en mute degene die binnenkomt, anders maakt die je collega nog wakker)
Ja want het zijn opnames op je apparaat het gaat niet om de opslag locatie maar wie de informatie kan inzien.
Blurren is heel erg grijs gebied omdat het hier gaat om iemand die je leidinggevende direct kan herkennen zelfs al blur je de hele persoon. Deze heeft zelf een overzicht van je meetings. Daar kom je niet dus zomaar mee weg.

Het idee dat je geeft is nogmaals niet mogelijk met de persoon erin.
En het is ook niet nodig als je enkel zegt van ben je er nog.
Wat je niet moet doen is de vergadering verlaten voor de afgesproken tijd voorbij is.
Hoe klote ook je wilt bewijzen van je aanwezigheid.
Anders krijg je zo het excuus van. ja maar ik had tech issues en je was al weg uit de meeting

Maar het zou allemaal niet nodig hoeven zijn je leidingevende in combinatie van personeelszaken is verantwoordelijk voor dit soort situaties. Beste is boel gewoon laten crashen in plaats half zelf op te lossen. Zodra er echt geld gemoeid mee gaat wordt men vanzelf wakker bij management en kan er heel makkelijk nagegaan worden wie schuld heeft aan de screwups.

Zo heb ik een keer een groot project laten stranden doordat de responsibles niet goed backup management deden herhaaldelijk gewaarschuwd waren en vervolgens toen ze door een foutieve overschrijving in de shit kwamen heb ik ze laten garen in hun sop. Ik had waarschijnlijk de boel kunnen redden door handmatig terugplaatsingen maar waarom zou ik. Ze hadden perfecte tools ervoor en het was hun verantwoordelijkheid netjes om te gaan met de data.

Babysitten in bedrijven is gewoon niet slim. Laat ze maar de spreekwoordelijke vork in het stopcontact steken.
18-01-2024, 10:21 door majortom - Bijgewerkt: 18-01-2024, 10:21
Dat is de reden dat ik nooit mijn camera aanzet bij online meetings en ik ook niet doe aan videobellen oid. Je weet nooit wat er met de beelden gebeurt.
18-01-2024, 11:30 door Ron625
Door Anoniem: Foto's en filmpjes waarop mensen te identificeren zijn, zijn persoonsgegevens. En dat betekent dat de privacywetgeving van toepassing is. Het mag dus niet zomaar.
Vastleggen mag altijd, dat is gewoon een vorm van elektronisch notuleren.
Problemen met de AVG komen pas, wanneer je dit doorgeeft aan derden.
18-01-2024, 12:01 door Anoniem
Door Anoniem:

Dus doen, en als iemand zeikt 'ik wis niet dat ut nie mog, hadden ze me nooit verteld' .

Succes!
Een rechter maakt hier snel een einde aan. Onbekendheid met de wet maakt iets niet automatisch legaal.
18-01-2024, 13:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:

Dus doen, en als iemand zeikt 'ik wis niet dat ut nie mog, hadden ze me nooit verteld' .

Succes!
Een rechter maakt hier snel een einde aan. Onbekendheid met de wet maakt iets niet automatisch legaal.

voor een akkefietje tussen twee collega's ? Gaat nooit de rechter zien, en waarschijnlijk niet eens HR.
18-01-2024, 14:30 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:

Dus doen, en als iemand zeikt 'ik wis niet dat ut nie mog, hadden ze me nooit verteld' .

Succes!
Een rechter maakt hier snel een einde aan. Onbekendheid met de wet maakt iets niet automatisch legaal.

voor een akkefietje tussen twee collega's ? Gaat nooit de rechter zien, en waarschijnlijk niet eens HR.
Dat ligt heel erg aan of het bij een akkefietje blijft. Het kan vallen onder smaad en we weten niet (en hoeven ook niet te weten) hoe veel er naast speelt. Komt het tot een ontslag of schorsing dan is de kans groot dat er ook een zaak van te maken is. Al is het alleen maar om uitkering stopzetting te voorkomen.
18-01-2024, 15:06 door _R0N_
Door Anoniem: Wie zijn toch die mensen die altijd maar anderen moeten verlinken?

We hebben de slaper gevonden...

Wie zijn toch die mensen die denken dat alles maar moet kunnen (ten koste van een ander).
18-01-2024, 15:30 door Anoniem
Je kunt toch gewoon je manager in die sessie erbij bellen dan? Kun je zelfs vertellen dat je dat gaat doen :)
18-01-2024, 16:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:

Dus doen, en als iemand zeikt 'ik wis niet dat ut nie mog, hadden ze me nooit verteld' .

Succes!
Een rechter maakt hier snel een einde aan. Onbekendheid met de wet maakt iets niet automatisch legaal.

voor een akkefietje tussen twee collega's ? Gaat nooit de rechter zien, en waarschijnlijk niet eens HR.
Dat ligt heel erg aan of het bij een akkefietje blijft. Het kan vallen onder smaad en we weten niet (en hoeven ook niet te weten) hoe veel er naast speelt. Komt het tot een ontslag of schorsing dan is de kans groot dat er ook een zaak van te maken is. Al is het alleen maar om uitkering stopzetting te voorkomen.

We zien aan de serieuze smaad zaken (bestseller over verzonnen verkrachting !) dat dat nét begint te rollen.

En dan zou je bang moeten zijn dat aangifte en vervolging (smaad is strafrecht - politie moet dus aangifte [willen] opnemen, en OvJ moet besluiten te vervolgen op grond van verzameld bewijs ) komt voor een foto van een snurkende collega die naar de chef gestuurd is ?

Brand je niet aan koud water...
18-01-2024, 18:48 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dat mag zolang je de beelden niet met een ander deelt en deelnemer van het gesprek bent. Het zelfde geldt ook voor verborgen geluidsopnames. Zodra je het gaat delen met je leidinggevende zonder toestemming van alle aanwezigen ben je bezig met privacy schending en strafbaar bezig. Het wordt een ander verhaal als je klanten opneemt dan ben je zonder toestemming altijd strafbaar bezig omdat je dan niet handelt als een privé persoon.
...
Een vraag: Is delen ook het laten zien vanaf je eigen telefoon?
Mag het wel als je zijn gezicht en persoonsgegevens (bv achternaam) blurred?

Ik zou als het (weer) gebeurt, het filmen
1. Je collega (met de klok)
2. Dan je zelf, waarbij je aangeeft dat ie in slaap is gevallen en iets in de chat zet
3. De chat, dus niet de collega, chat met deelnemerslijst en met de klok, en daarin de tekst je bent in slaap gevallen wil je reageren
4. Laat de camera 1-5 minuten, lopen dan in de chat, als je niet meer reageert dan ga ik wat anders doen, laat maar weten wanneer je wakker bent.
5. De camera weer op je zelf, en zeg ik ga wat anders doen
6. Een shot van de collega (met tijd)

Als je geen beeld van je collega mag delen of laten zien, dan kan je dat er af knippen aan de voor en achter kant.
Misschien kan je tegelijk ook een opname starten, dat kan je collega dan terug zien....

Alternatief voor weggaan uit de call is iemand er bij bellen na de opname, een collega of je leidinggevende (kan je even 5 minuten erbij komen, we hebben een meningsverschil, en mute degene die binnenkomt, anders maakt die je collega nog wakker)
Ja want het zijn opnames op je apparaat het gaat niet om de opslag locatie maar wie de informatie kan inzien.
Blurren is heel erg grijs gebied omdat het hier gaat om iemand die je leidinggevende direct kan herkennen zelfs al blur je de hele persoon. Deze heeft zelf een overzicht van je meetings. Daar kom je niet dus zomaar mee weg.

Het idee dat je geeft is nogmaals niet mogelijk met de persoon erin.
En het is ook niet nodig als je enkel zegt van ben je er nog.
Wat je niet moet doen is de vergadering verlaten voor de afgesproken tijd voorbij is.
Hoe klote ook je wilt bewijzen van je aanwezigheid.
Anders krijg je zo het excuus van. ja maar ik had tech issues en je was al weg uit de meeting

Maar het zou allemaal niet nodig hoeven zijn je leidingevende in combinatie van personeelszaken is verantwoordelijk voor dit soort situaties. Beste is boel gewoon laten crashen in plaats half zelf op te lossen. Zodra er echt geld gemoeid mee gaat wordt men vanzelf wakker bij management en kan er heel makkelijk nagegaan worden wie schuld heeft aan ...
Dank voor je antwoord. Dan maak je alleen de opname, om tijdens het gesprek met je baas en hem, alleen aan hem te laten zien. En dan zeg je, als je nu toestemming geeft laat ik dit bewijs zien aan de baas. (en aan de baas, ik kan het bewijs alleen tonen na toestemming). Of je overtreed de wet en laat het toch aan de baas (als je alleen met hem bent) zien, ben benieuwd of je wordt vervolgd....

Als iemand in slaap valt bij een vergadering met alleen hem dan ga ik echt wat anders doen. Maar in call blijven is misschien beter, wel de aanwezigheid logs downloaden. Dan kan je zeggen ik heb x tijd besteed aan overdracht....
19-01-2024, 08:40 door Anoniem
Gezellig bedrijf. En daarnaast: lees een manual, dan heb je geen 'uitleg' nodig.
Tijd voor een andere baan.
19-01-2024, 12:10 door Anoniem
Door Anoniem: Gezellig bedrijf. En daarnaast: lees een manual, dan heb je geen 'uitleg' nodig.
Tijd voor een andere baan.

Je adviseert de verkeerde.
De slaper is degene die de "uitleg" nodig heeft .
En vermoedelijk is de vragensteller hier degene die hier al op weg is naar een andere baan, of een andere rol, vandaar de overdracht aan de slaper.
19-01-2024, 17:03 door Anoniem
Door Anoniem:

[..]
Maar het zou allemaal niet nodig hoeven zijn je leidingevende in combinatie van personeelszaken is verantwoordelijk voor dit soort situaties. Beste is boel gewoon laten crashen in plaats half zelf op te lossen. Zodra er echt geld gemoeid mee gaat wordt men vanzelf wakker bij management en kan er heel makkelijk nagegaan worden wie schuld heeft aan de screwups.

Sollicitatie : neemt iniatief, zelfsturend, pro-actief .
Werkelijkheid : heeft niet het lef om een probleem aan te kaarten maar leunt achterover en laat de boel de shit in draaien.

Onderknuppels - altijd zeiken dat ze geen micromanager willen, dat management niks kan en niks toevoegt, maar toch verwachten dat een manager precies in detail weet wat niet goed gaat , die problemen oplost - maar het probleem actief aankaarten en management de kans geven er wat aan te doen , ho maar.

man man man.

Ook voor management en HR begint het toch echt met het probleem aankaarten. En het is wel ontzettend laf om te wachten totdat de boel in de shit gedraaid omdat bij de chef melden dat de slaper niks oppakt van de overdracht te moeilijk is.



Zo heb ik een keer een groot project laten stranden doordat de responsibles niet goed backup management deden herhaaldelijk gewaarschuwd waren en vervolgens toen ze door een foutieve overschrijving in de shit kwamen heb ik ze laten garen in hun sop. Ik had waarschijnlijk de boel kunnen redden door handmatig terugplaatsingen maar waarom zou ik. Ze hadden perfecte tools ervoor en het was hun verantwoordelijkheid netjes om te gaan met de data.

Ok, tenminste gewaarschuwd - alleen de responsibles ?. Om het helemaal af te maken had ook een laagje management (of project manager) nog wel even de waarschuwing mogen krijgen .
Dat je bij een 'told you so' geval niet halfwas andermans falen gaat zitten fixen of voorkomen is wel wat voor te zeggen.
Maar beter 'TOLD you so' dan alleen aan de koffie automaat de visionair uit hangen.

Ik zie gewoon teveel angsthazen die alleen op een forum hun mond durven open doen, maar op de plek waar het misgaat hun mond houden .

Dus voor deze TS - zorg maar dat je bewijs hebt, en ga maar naar de chef . Doen ze er niks mee , is het niet (meer) jouw probleem. Niks doen maakt het falen voor een stukje jouw 'schuld' . Des te meer aangezien de slaper blijkbaar ontkent en zegt dat jij voortijdig uit de overdracht stapt. Wat moet een chef nou, als de ene zegt "hij slaapt, dus ik ga iets anders doen" en de ander zegt " ik was er klaar voor, maar hij gaat telkens eerder weg" ?
Alleen maar jou op je blauwe ogen (of track record) geloven ?
Denk jezelf in de schoenen van die chef - en vraag wat die moet weten om zo'n probleem te kunnen aanpakken.
Het begint bij melden DAT er een probleem is.


Babysitten in bedrijven is gewoon niet slim. Laat ze maar de spreekwoordelijke vork in het stopcontact steken.

Toch liever nadat je goed gewaarschuwd hebt 'das niet handig'.
21-01-2024, 14:41 door Anoniem
Door Anoniem: Gewoon doen.

.

Hierom zijn er dus wetten en regels nodig.

Omdat mensen maar gewoon wat doen wat ze zelf het beste uitkomt
21-01-2024, 15:22 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Gewoon doen.

.

Hierom zijn er dus wetten en regels nodig.

This microwave is not suitable for drying animals.

Dat krijg je van een plek waar alles voor de rechter gegooid wordt.
21-01-2024, 15:36 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:

[..]
Maar het zou allemaal niet nodig hoeven zijn je leidingevende in combinatie van personeelszaken is verantwoordelijk voor dit soort situaties. Beste is boel gewoon laten crashen in plaats half zelf op te lossen. Zodra er echt geld gemoeid mee gaat wordt men vanzelf wakker bij management en kan er heel makkelijk nagegaan worden wie schuld heeft aan de screwups.

Sollicitatie : neemt iniatief, zelfsturend, pro-actief .
Werkelijkheid : heeft niet het lef om een probleem aan te kaarten maar leunt achterover en laat de boel de shit in draaien.

Onderknuppels - altijd zeiken dat ze geen micromanager willen, dat management niks kan en niks toevoegt, maar toch verwachten dat een manager precies in detail weet wat niet goed gaat , die problemen oplost - maar het probleem actief aankaarten en management de kans geven er wat aan te doen , ho maar.

man man man.

Ook voor management en HR begint het toch echt met het probleem aankaarten. En het is wel ontzettend laf om te wachten totdat de boel in de shit gedraaid omdat bij de chef melden dat de slaper niks oppakt van de overdracht te moeilijk is.



Zo heb ik een keer een groot project laten stranden doordat de responsibles niet goed backup management deden herhaaldelijk gewaarschuwd waren en vervolgens toen ze door een foutieve overschrijving in de shit kwamen heb ik ze laten garen in hun sop. Ik had waarschijnlijk de boel kunnen redden door handmatig terugplaatsingen maar waarom zou ik. Ze hadden perfecte tools ervoor en het was hun verantwoordelijkheid netjes om te gaan met de data.

Ok, tenminste gewaarschuwd - alleen de responsibles ?. Om het helemaal af te maken had ook een laagje management (of project manager) nog wel even de waarschuwing mogen krijgen .
Dat je bij een 'told you so' geval niet halfwas andermans falen gaat zitten fixen of voorkomen is wel wat voor te zeggen.
Maar beter 'TOLD you so' dan alleen aan de koffie automaat de visionair uit hangen.

Ik zie gewoon teveel angsthazen die alleen op een forum hun mond durven open doen, maar op de plek waar het misgaat hun mond houden .

Dus voor deze TS - zorg maar dat je bewijs hebt, en ga maar naar de chef . Doen ze er niks mee , is het niet (meer) jouw probleem. Niks doen maakt het falen voor een stukje jouw 'schuld' . Des te meer aangezien de slaper blijkbaar ontkent en zegt dat jij voortijdig uit de overdracht stapt. Wat moet een chef nou, als de ene zegt "hij slaapt, dus ik ga iets anders doen" en de ander zegt " ik was er klaar voor, maar hij gaat telkens eerder weg" ?
Alleen maar jou op je blauwe ogen (of track record) geloven ?
Denk jezelf in de schoenen van die chef - en vraag wat die moet weten om zo'n probleem te kunnen aanpakken.
Het begint bij melden DAT er een probleem is.


Babysitten in bedrijven is gewoon niet slim. Laat ze maar de spreekwoordelijke vork in het stopcontact steken.

Toch liever nadat je goed gewaarschuwd hebt 'das niet handig'.
Om terug te komen op wat ik eerder zei.
Ze waren gewaarschuwd ze hadden instructies ontvangen voor veilig handelen die ze moesten afvinken in asana dat deden ze ook het afvinken dat is het werkelijk uitvoeren niet en dus accountable.

Ze waren in de gelegenheid mij te waarschuwen moment dat het mis ging maar ze hebben het een poos stilgehouden. En ja project lead was op de hoogte gebracht over lakse houding voortijdig.

Daarnaast niet mijn afdeling. Ik heb geen verantwoording af te leggen over hun fout. De backups waren goed en als ze op tijd hadden aangegeven hadden we ze met druk op de knop terug kunnen zetten. Nu waren ze verplaatst richting onze coldstorage en peperduur voor herstel als je geen exacte lijst hebt wat teruggezet moet worden, en extreem traag proces. Dan is de keus ga ik resources reserveren voor een stel klunzen waar hoe dan ook deadline niet meer gehaald wordt of besteed ik die aan operationele zaken zodat andere hun deadline niet missen. Keuze is dan heel snel gemaakt en die keuze valt wel onder mijn verantwoordelijkheid.

En je advies deel ik altijd eerst naar een leidinggevende van de persoon gaan en twee keer waarschuwen. Derde keer niet meer jouw taak. En als ze het jou probleem willen maken gewoon nee zeggen. Het is nooit je tijd waard zelfs niet tegen een compensatie en het schept een precedent van ach hij, zij fixt het toch wel weer.

Told you so situaties will je hoe dan ook niet. Wat schiet je er mee op. Je wilt dit soort personen gewoon weg hebben. Fouten maken doet iedereen maar als je doelbewust onaanvaardbare risico's neemt als responsible die ook andere raken dan ben je je functie niet waard en help ik je graag persoonlijk een handje richting de deur van P&O.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.