Door Anoniem: Door Anoniem: (..) het vandaan halen wat de bankenapps allemaal kunnen doen. Het is vooralsnog de meest veilige manier om met de bank te communiceren.
Ik persoonlijk vind het communiceren per bank via PostNL het meest veilig ("analoog" bankieren) - het schijnt dat de Russische geheime diensten ook weer teruggaan naar briefpost, uit veiligheidsoverwegingen (de speurneuzen van de VS/UK zijn immens lang).
Is dit een grap?
Nee, dit is geen grap.
Communicatie per briefpost met de bank is zo onveilig als maar wat. In de jaren 90 werd er zo ontzettend veel fraude gepleegd met de overschrijf formulieren. Je hebt alleen maar een handtekening nodig en de bank deed wat er gevraagd werd. Hop, je geld weg. En dan sta jij zeker vooraan om de bank te vragen jou te vergoeden, of niet?
Met een handtekening kom je nergens, je hebt de bankoverschrijvingskaarten nodig; die liggen bij mij in de kluis.
Briefpost is in principe de veiligste verzendmanier.
Je moet natuurlijk geen (ingevulde) acceptgiro's gaan rondsturen (daar is alleen een handtekening voor nodig) - die zijn inmiddels afgeschaft.
Ja, de Russische geheime diensten mogen prima overstappen op de briefpost, maar dat is omdat iedereen wil weten wat de Russische geheime diensten met elkaar bespreken; niemand interesseert het een hol wat jij met de bank bespreekt. Ja je buren misschien, of mensen die aan je geld willen komen.
Je bevestigt hier dat de Russische geheime diensten een verstandige keuze maken door op brievenpost over te stappen. Dat ik persoonlijk niet de Russische geheime dienst ben (en dus niet bijster interessant) werkt helemáál in mijn voordeel.
Maar dat is zo ontzettend makkelijk te kraken ..
Dit is gezwets van de bovenste plank: dat is helemaal niet makkelijk te kraken en zou bij herinvoering vrijwel geheel waterdicht gemaakt kunnen worden met wat aanpassingen om het brievenbushengelen onmogelijk te maken - wat het zwakste punt is.
.. dat men dus in de jaren 90 revolutionaire techniek heeft ontwikkeld: het internetbankieren.
Internetbankieren is niet ontwikkeld met het oog op veiligheid, maar om andere redenen die m.n. de banken zelf minder verantwoordelijk maken en de rekeninghouder met de klus opzadelen om de wild west rimboe van geldtransacties op internet te beheersen.
Dat is pas een wrange grap!
Door Anoniem: (..)Overigens lees ik veel mensen het hebben over big brother en dat banken/overheid overal in willen neuzen, maar voornoemde partijen doen dat echt alleen maar als een opsporingsonderzoek daartoe aanleiding geeft.
Ja, maar 'the devil is in the details', oftewel, hoe ontstaat de aanleiding van een opsporingsonderzoek?
En nog nader, wat versta jij precies onder een "opsporingsonderzoek"?
Als er een strafbaar feit is gepleegd wat resulteert in een misdrijf zoals omschreven in art. 67 lid 1 Wetboek van Strafvordering. Met andere woorden: je hebt wat gedaan. En die drempel is redelijk hoog, dus er ontstaat niet zo maar een opsporingsonderzoek. Geen politieagent kan zo maar in z'n eentje besluiten willekeurig je bankrekening te bevragen, dat denken mensen zo veel, maar ik vraag me af waarop ze dat baseren - anders dan X-Files of andere jaren 90 actiefilms en series...
Sleepwetten werken op het traject wat daarvóór ligt; door monitoring van het
hele databestand, dat wordt afgetast op onregelmatigheden (door algoritmes). Dus voordat vast is komen te staan dat er een strafbaar feit is gepleegd.
Op deze wijze wordt actief
gezocht naar strafbare feiten. Dit impliceert dat
iedereen als een verdachte wordt beschouwd en met de billen bloot moet (alle voorhanden data zijn beschikbaar).
Het is enigszins vergelijkbaar met iedereen op heel veel locaties preventief gaan fouilleren.