image

Brussel verlengt uitzondering CSAM-detectie internetbedrijven met 20 maanden

dinsdag 27 februari 2024, 11:17 door Redactie, 29 reacties
Laatst bijgewerkt: 27-02-2024, 17:17

Een tijdelijke uitzondering op de Europese ePrivacy-richtlijn, waardoor internetbedrijven privécommunicatie van hun gebruikers vrijwillig op misbruikmateriaal mogen controleren, wordt met twintig maanden verlengd. Dat zijn de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad overeengekomen, zo laat het kabinet aan de Tweede Kamer weten. De Europese privacytoezichthouder EDPS liet zich onlangs nog kritisch uit over het plan.

Vier jaar geleden kwam de Europese Commissie met het voorstel om een tijdelijke uitzondering op de Europese ePrivacy-richtlijn te maken, waardoor communicatieproviders privécommunicatie van hun gebruikers vrijwillig op misbruikmateriaal mogen controleren. Dit is een ander voorstel dan het plan van de Europese Commissie om berichten van burgers door middel van client-side scanning te controleren, waarover de onderhandelingen nog lopen.

Het voorstel van de Europese Commissie werd in 2021 door het Europees Parlement aangenomen. Het laat bedrijven op vrijwillige basis het verkeer van hun gebruikers controleren op bekend misbruikmateriaal. In augustus van dit jaar verloopt de tijdelijke uitzondering, maar afgelopen november kwam de Europese Commissie met een voorstel om de uitzondering te verlengen. Vervolgens kan er dan over langetermijnwetgeving worden onderhandeld, aldus Brussel.

Kritiek

De EDPS was al tegen het oorspronkelijke voorstel uit 2020 en stelt dat de zorgen nog steeds niet zijn weggenomen. Volgens de Europese privacytoezichthouder beperkt het voorstel de fundamentele rechten op privacy en persoonlijke data, waaronder hun recht op vertrouwelijkheid en communicatie. Zelfs wanneer communicatieproviders op vrijwillige basis detectie toepassen, ontslaat dit de Europese Commissie er niet van om met een uitgebreid juridisch raamwerk te komen dat aan de fundamentele rechten van de Europese Unie voldoet.

De zorgen die de EDPS vier jaar geleden uitte zijn er nog steeds, zo bleek eind vorige maand. Zo bevat de voorgestelde uitzondering geen bescherming tegen algemene en ongerichte monitoring van privécommunicatie. Daarbij maakt de EDPS zich met name zorgen over de grote foutmarge van huidige detectietechnologie, met name voor het detecteren van nieuw materiaal en grooming. Een andere zorg is dat de technologie consensueel gemaakte en gedeelde beelden als misbruikmateriaal bestempelt, met alle gevolgen van dien voor de betrokken personen, ook al houden die zich niet met CSAM bezig.

Akkoord

Demissionair minister Weerwind voor Rechtsbescherming en demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid laten aan de Tweede Kamer weten dat de onderhandelingen zijn afgerond om de uitzondering op de ePrivacy-Richtlijn voor het detecteren van misbruikmateriaal door de internetsector mogelijk te maken. "De bestaande derogatie zal worden verlengd met 20 maanden."

Volgens de bewindslieden is het verlengen van de uitzondering een resultaat van het vastlopen van de onderhandelingen over het plan van de Europese Commissie om alle chatberichten van Europese burgers door middel van client-side scanning te inspecteren. Het Europees Parlement is tegen dit plan en ook binnen de Europese Raad kon geen akkoord worden bereikt.

Volgende maand komt de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) bijeen en zullen ministers van EU-lidstaten onder andere over de bestrijding van misbruikmateriaal en vastgelopen onderhandelingen spreken. "Naar verwachting zal het Voorzitterschap tijdens de Raad ook de contouren willen schetsen hoe zij de discussie over de CSAM-verordening verder willen brengen. Hierbij is geen besluitvorming voorzien", aldus de bewindslieden (pdf).

Melding

Onlangs liet het Openbaar Ministerie weten dat een misbruikverdachte uit Huizen dankzij meldingen van Facebook en Google kon worden aangehouden. De man zou materiaal via Facebook Messenger en YouTube hebben gedeeld en geüpload en kon zo, vanwege het e-mailadres dat aan het account was gekoppeld, worden opgespoord.

Reacties (29)
27-02-2024, 11:42 door -Peter-
Ik vraag me af hoe dit juridisch houdbaar is.

Ik meen me te herinneren dat je als individue en bedrijf verantwoordelijk bent als je informatie vrijwillig aan de politie verstrekt. Die verantwoordelijkheid wordt verlegd naar de politie zodra zij de gegevens vorderen.

Zijn hier dus de bedrijven niet net zo verantwoordelijk cq. strafbaar als ze vrijwillig berichten inzien?

@Arnoud?

Peter
27-02-2024, 11:51 door Anoniem
CSAM is een drogreden om alles te controleren.

Het is tijd om een landelijk mesh-netwerk op te zetten en ons eigen intermet te creëren, vrij van deze tirannie.
Het vereist heel veel mensen om een speciaal kastje in huis te hebben om een dekking te hebben.

Daarnaast is het belangrijk dat mensen hun eigen servers verbinden met dit netwerk zodat er meer software beschikbaar is.
Met een landelijk mesh-netwerk heeft men in principe geen ISP meer nodig.

Helaas zal dit een onmogelijke vraag zijn tenzij er een bedrijf komt die flink in deze kastjes gaat investeren en er reclame voor maakt, maar ik denk dat er wel geld in zit.

Wij hebben zelf een lokaal "buurtnetwerk" opgezet met onze buren, lokaal delen wij dit netwerk, en het werkt uitstekend!
We hebben allemaal onze eigen read-only software repositories waar mensen van kunnen downloaden.

Denk aan offline Wikis, media zoals films, boeken en foto's, maar ook de meer exclusieve content zoals eh, mooie vrouwen. (Het laatstgenoemde genre bevat versleutelde bestanden waarvan alleen de volwassen buren het paswoord kennen/delen)

Het is een heel simpele vorm van internet, maar absoluut vrij van elke vorm van controle van de overheid.
Beschouw dit als een tip voor izelf moch alles fout gaan qua vrijheid van het internet.

Download alvast veel offline resources zoals films, foto's, boeken, Wikis, stripboeken, muziek, (retro)games, en, eh, mooie vrouwen.
Raspberries zijn ideaal om een mesh-netwerk op te zetten, het liefst met extra WiFi-antenne en versterker.
Zorg dat de naam van het netwerk overeenkomt met het doel dat men wil bereiken.

Al bent u de enige, het is altijd een leuk project om op te zetten. (DIY project)
Verbind deze hardware niet met het internet, hooguit airgapped voor eventuele updates, dit voorkomt een hoop ellende.
Read-only is ook erg belangrijk zodat mensen geen illegale content op uw server zetten.
27-02-2024, 11:55 door Anoniem
Was bijna vergeten te zeggen; vergeet de raspberry niet in te stellen als relay station zodat u de dekking vergroot voor systemen die met meerdere buren/raspberries zijn verbonden, amders is zo'n mesh-netwerk relatief nutteloos.
Eigenlijk zou er een gestandariseerd kastje of besturingsysteem moeten komen voor mensen die zoiets niet kunnen configureren, met handige mao waarin mensen hun deelbare media in kunnen dumpen.
27-02-2024, 12:07 door Anoniem
Je kunt ook een VPN gebruiken. Om de ISP buiten te sluiten van detectie
Of zie ik dat niet juist?
27-02-2024, 12:24 door Anoniem
Door Anoniem: Was bijna vergeten te zeggen; vergeet de raspberry niet in te stellen als relay station zodat u de dekking vergroot voor systemen die met meerdere buren/raspberries zijn verbonden, amders is zo'n mesh-netwerk relatief nutteloos.
Eigenlijk zou er een gestandariseerd kastje of besturingsysteem moeten komen voor mensen die zoiets niet kunnen configureren, met handige mao waarin mensen hun deelbare media in kunnen dumpen.

Klinkt als een geweldig idee!
Mensen zijn over het algemeen niet erg vrijgevig, maar aan de andere kant is het goed om er iets voor terug te ontvangen, zo kan men ook software via anderen ontvangen.
Bergeet alleen geen hashes toe te voegen voor het geval mensen de software willen controleren/vergelijken.
Ook handig icm. zonnepanelen tijdens een blackout.
Volgens mij kunnen mensen ook oude smartphones en PC's instellen als mesh.
27-02-2024, 13:11 door Anoniem
Door Anoniem: Je kunt ook een VPN gebruiken. Om de ISP buiten te sluiten van detectie
Of zie ik dat niet juist?

Waarom denk je dat een VPN provider geen communicatieprovider is?
27-02-2024, 13:28 door Anoniem
Dus het wordt voor internet bedrijhven toegestaan om 20 maanden langer op dezelfde vooet door te gaan, ook al ontbreekt er enig juridisch raamwerk.

Dus eigenlijk zegt Brussel, of anders wel de ministers van Justitie, dat grondrechten van burgers met voeten getreden mogen worden.
En omdat ze het niet eens kunnen worden, verlengen ze de ontheffing maar, zodat ze nog een tijdje kunnen aanmodderen. Nog wat langer grondrechten met voeten treden.

Zo maak je weer eens duidelijk waar je als ministers van Justitie en de EC voor staan.
... En dat is niet de grondrechten van burgers.

Ze zijn duidelijk van het rechte pad afgedwaald.
27-02-2024, 13:35 door Hyper
Csamstraat
Schuif gezellig aan

Laat je speelgoed staan
Voor Csamstraat
27-02-2024, 14:13 door Anoniem
Door Hyper: Csamstraat
Schuif gezellig aan

Laat je speelgoed staan
Voor Csamstraat
Dat zouden de buren wel opmerken vermoed ik, dan zouden ze gelijk de politie bellen.
Controlestaat, big brother, schuif gezellig aan.
27-02-2024, 14:16 door Anoniem
Door Hyper: Csamstraat
Schuif gezellig aan

Laat je speelgoed staan
Voor Csamstraat
Als mensen echt CSAM willen doen ze dat wel in het geheim en niet via een open netwerk, dat zou niet lang duren.
Via TOR en het darkweb is het meestal gedaan, maar daar gaat deze EU wet niet tegen helpen, en daarnaast heeft dat niks met mesh-netwerken te maken, dat is heel wat anders.
27-02-2024, 14:29 door Anoniem
CSAMstraat??
Lol, het is een open netwerk.
Controlestaat, dat kan daarentegen wel zoals anoniem van 14:13 al zei...Daar zijn we hard naar op weg, met valse beschuldigingen (en false positives) en al.
Het mooie juist van een open mesh-netwerk is dat de politie er ook in kan kijken als ze dat graag willen.
Vroeger deden mensen dat ook; dan zagen ze iets verdacht, gaven het door aan de politie en kwamen aan je huis, een heel handige service, vroeger speelde de staat nog niet voor politieagent.
En wat betreft wachtwoord bescherming, dat kan ook via elk ander netwerk, heeft niks met mesh specifiek te maken.
Maar zoals eerder gezegd hebben mensen inderdaad liever een controlestaat, ome overheid zorgt wel goed voor ons, hoeven we zelf niet te doen, hebben ze in China ook goed voor elkaar gekregen via Mao en zijn totale controle over alle facetten in het Chinese leven.
De overheid mag alles in goede banen te leiden, ze hoeven niet alles bij voorbaat te controleren, we hebben het hier immers niet over verdachten, maar over burgers.
Ook op het huidige internet zie ik niet overal CSAM, dat bestaat alleen op donkere plekken waar nog steeds geen wet bij kan.
Er is weldegelijk controle over zulke netwerken, maar alleen bij illegale activiteiten, dus waar het van toepassing is, dan zouden ze inderdaad je Raspberry in beslag kunnen nemen ja, maar dat gaat dan per individu en hoeven niet bij voorbaat mensen te beschuldigen. (Het is proportioneel)
27-02-2024, 14:42 door Anoniem
Een tijdelijke uitzondering op de Europese ePrivacy-richtlijn, waardoor internetbedrijven privécommunicatie van hun gebruikers vrijwillig op misbruikmateriaal mogen controleren,

Ik zou graag weten welke internetbedrijven dit ook werkelijk (gaan) doen of gedaan hebben! En of daar een opt-in of opt-out bij mogelijk is. (iets met op mijn persoonlijke blacklist komen)
Wie weet het?
27-02-2024, 15:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Een tijdelijke uitzondering op de Europese ePrivacy-richtlijn, waardoor internetbedrijven privécommunicatie van hun gebruikers vrijwillig op misbruikmateriaal mogen controleren,

Ik zou graag weten welke internetbedrijven dit ook werkelijk (gaan) doen of gedaan hebben! En of daar een opt-in of opt-out bij mogelijk is. (iets met op mijn persoonlijke blacklist komen)
Wie weet het?
Laatst was er een KPN-man aan mijn deur, (heb zelf een andere ISP) die me alle details over mijn verbinding en abonnement wist te vertellen, stond ik wel even van te kijken.
Io ga er van uit dat ze het allemaal gaan doen, als ze dat nu al niet doen.
27-02-2024, 15:48 door Anoniem
Door Anoniem:
Een tijdelijke uitzondering op de Europese ePrivacy-richtlijn, waardoor internetbedrijven privécommunicatie van hun gebruikers vrijwillig op misbruikmateriaal mogen controleren,

Ik zou graag weten welke internetbedrijven dit ook werkelijk (gaan) doen of gedaan hebben! En of daar een opt-in of opt-out bij mogelijk is. (iets met op mijn persoonlijke blacklist komen)
Wie weet het?

Als er bedrijven zijn die dit doen, dan zullen dat waarschijnlijk niet aan de grote klok hangen.
Teveel kans dat ze door privacy groepen aan het kruis genageld worden. En dat door de negatieve aandacht, hun klanten weglopen.

Op welke manier denkt de EC dat dit voor commerciele bedrijven een winst-gevende activiteit is?
Extra kosten. Extra werk. Negatieve aandacht. En een risico dat klanten weglopen als het (te vaak) publiekelijk fout gaat.


Dat gezegd hebbende:
Als iemand een commercieel succes story voor CSAM uitgevoerd door een internetbedrijf als voorbeeld heeft, dan hoor ik dat graag.

Dan kunnen we allemaal lachen.
27-02-2024, 16:15 door Anoniem
Door Hyper: Csamstraat
Schuif gezellig aan

Laat je speelgoed staan
Voor Csamstraat

Dat bedoel ik nou, zo worden mensen aangesproken op hun emoties in plaats van hun logica als men geen valide argument heeft.
Dat is bijna als een aanval op hun intellect.
Hier is een betere uitleg van hetgeen dat ik bedoel;
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Appeal_to_emotion
Het is een argument die alleen door iemand van de AIVD of NCTV zou worden gemaakt, een beetje zoals dat argument van de overheid over het kinderen beschermen om CSS te kunnen doorvoeren.
27-02-2024, 17:12 door Anoniem
Onlangs liet het Openbaar Ministerie weten dat een misbruikverdachte uit Huizen dankzij meldingen van Facebook en Google kon worden aangehouden. De man zou materiaal via Facebook Messenger en YouTube hebben gedeeld en geüpload en kon zo, vanwege het e-mailadres dat aan de het account was gekoppeld, worden opgespoord.

Dus voor 1 geval dat zo'n viezerik ook nog oerdom is moet de hele privacy van iedereen op de schop?
27-02-2024, 17:15 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Was bijna vergeten te zeggen; vergeet de raspberry niet in te stellen als relay station zodat u de dekking vergroot voor systemen die met meerdere buren/raspberries zijn verbonden, amders is zo'n mesh-netwerk relatief nutteloos.
Eigenlijk zou er een gestandariseerd kastje of besturingsysteem moeten komen voor mensen die zoiets niet kunnen configureren, met handige mao waarin mensen hun deelbare media in kunnen dumpen.

Klinkt als een geweldig idee!
Mensen zijn over het algemeen niet erg vrijgevig, maar aan de andere kant is het goed om er iets voor terug te ontvangen, zo kan men ook software via anderen ontvangen.
Bergeet alleen geen hashes toe te voegen voor het geval mensen de software willen controleren/vergelijken.
Ook handig icm. zonnepanelen tijdens een blackout.
Volgens mij kunnen mensen ook oude smartphones en PC's instellen als mesh.

Vergeet alleen niet dat zonnepanelen niet werken als de stroom uitvalt.


https://www.change.inc/energie/zo-kun-je-je-zonnepanelen-blijven-gebruiken-bij-stroomuitval-40095
Speciale omvormer

Op dit moment produceren zonnepanelen op je dak thuis geen elektriciteit tijdens een stroomstoring. Vanuit veiligheidsoverwegingen wordt dit niet toegestaan op ons netwerk. Met een speciale omvormer, ontworpen om kleinere belastingen aan te sluiten, kun je essentiële apparaten tijdens stroomuitval overdag blijven gebruiken. Daarnaast zijn er hybride omvormers die ook met batterijen kunnen werken. Die zou je voor de nacht kunnen gebruiken, al is dit wel aanzienlijk duurder.
27-02-2024, 17:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Was bijna vergeten te zeggen; vergeet de raspberry niet in te stellen als relay station zodat u de dekking vergroot voor systemen die met meerdere buren/raspberries zijn verbonden, amders is zo'n mesh-netwerk relatief nutteloos.
Eigenlijk zou er een gestandariseerd kastje of besturingsysteem moeten komen voor mensen die zoiets niet kunnen configureren, met handige mao waarin mensen hun deelbare media in kunnen dumpen.

Klinkt als een geweldig idee!
Mensen zijn over het algemeen niet erg vrijgevig, maar aan de andere kant is het goed om er iets voor terug te ontvangen, zo kan men ook software via anderen ontvangen.
Bergeet alleen geen hashes toe te voegen voor het geval mensen de software willen controleren/vergelijken.
Ook handig icm. zonnepanelen tijdens een blackout.
Volgens mij kunnen mensen ook oude smartphones en PC's instellen als mesh.

Vergeet alleen niet dat zonnepanelen niet werken als de stroom uitvalt.


https://www.change.inc/energie/zo-kun-je-je-zonnepanelen-blijven-gebruiken-bij-stroomuitval-40095
Speciale omvormer

Op dit moment produceren zonnepanelen op je dak thuis geen elektriciteit tijdens een stroomstoring. Vanuit veiligheidsoverwegingen wordt dit niet toegestaan op ons netwerk. Met een speciale omvormer, ontworpen om kleinere belastingen aan te sluiten, kun je essentiële apparaten tijdens stroomuitval overdag blijven gebruiken. Daarnaast zijn er hybride omvormers die ook met batterijen kunnen werken. Die zou je voor de nacht kunnen gebruiken, al is dit wel aanzienlijk duurder.

Ik snap wat u bedoeld inderdaad. Mobiele zonnepanelen met batterij bedoelde ik eigenlijk, ik heb van die xtorm zonnepanelen (21Watt en eentje meer 100+W) en dan met een grote batterij eraan, kan er zelfs mijn SNES mini direct mee afspelen zonder batterij zolang er genoeg zon is, is zou ik het niemand aanraden, was een soort experiment, lol.
Kan gemakkelijk een Raspberry nachten laten draaien, die verbruiken heel weinig stroom.
27-02-2024, 18:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Was bijna vergeten te zeggen; vergeet de raspberry niet in te stellen als relay station zodat u de dekking vergroot voor systemen die met meerdere buren/raspberries zijn verbonden, amders is zo'n mesh-netwerk relatief nutteloos.
Eigenlijk zou er een gestandariseerd kastje of besturingsysteem moeten komen voor mensen die zoiets niet kunnen configureren, met handige mao waarin mensen hun deelbare media in kunnen dumpen.

Klinkt als een geweldig idee!
Mensen zijn over het algemeen niet erg vrijgevig, maar aan de andere kant is het goed om er iets voor terug te ontvangen, zo kan men ook software via anderen ontvangen.
Bergeet alleen geen hashes toe te voegen voor het geval mensen de software willen controleren/vergelijken.
Ook handig icm. zonnepanelen tijdens een blackout.
Volgens mij kunnen mensen ook oude smartphones en PC's instellen als mesh.

Vergeet alleen niet dat zonnepanelen niet werken als de stroom uitvalt.


https://www.change.inc/energie/zo-kun-je-je-zonnepanelen-blijven-gebruiken-bij-stroomuitval-40095
Speciale omvormer

Op dit moment produceren zonnepanelen op je dak thuis geen elektriciteit tijdens een stroomstoring. Vanuit veiligheidsoverwegingen wordt dit niet toegestaan op ons netwerk. Met een speciale omvormer, ontworpen om kleinere belastingen aan te sluiten, kun je essentiële apparaten tijdens stroomuitval overdag blijven gebruiken. Daarnaast zijn er hybride omvormers die ook met batterijen kunnen werken. Die zou je voor de nacht kunnen gebruiken, al is dit wel aanzienlijk duurder.

Ik snap wat u bedoeld inderdaad. Mobiele zonnepanelen met batterij bedoelde ik eigenlijk, ik heb van die xtorm zonnepanelen (21Watt en eentje meer 100+W) en dan met een grote batterij eraan, kan er zelfs mijn SNES mini direct mee afspelen zonder batterij zolang er genoeg zon is, is zou ik het niemand aanraden, was een soort experiment, lol.
Kan gemakkelijk een Raspberry nachten laten draaien, die verbruiken heel weinig stroom.

Dat met die zonnepanelen zou wel werken inderdaad!
Zeker als het wordt ingesteld als accespoint+relay en men er geen scherm op aansluit, of een mobiel scherm/smartphone.
Mensen die er gebruik van willen maken tijdens een blackout hebben ze altijd wel een smartphone in huis met externe batterij die ze kunnen gebruiken voor het mesh netwerk.
Volgens mij doen ze dat in Afrika ook als er geen internetverbinding is, onder andere met Kiwix, (Raspberry en smartphones) ideaal als aanvulling voor de scholen en bibliotheken daar. (Offline Wikipedia)
De dekking van GSM is daar immers zeer slecht.
Maar met gekoppelde apparaten zou het bereik nog groter moeten zijn, evenals de hoeveelheid software die men kan bezichtigen/downloaden.
Het is een goede backup oplossing voor als de wereld de foute kant op gaat.
Volgens mij is het overigens ook mogelijk zo'n ding via TOR aan het internet van een ander land te koppelen, een land waar de regels minder dystopisch zijn.
27-02-2024, 18:50 door Anoniem
Men moge er vanuit gaan dat zowel het verspreiden van lasterlijke verklaringen over gebruikers, alsmede het doen van valse aangifte nog net zo strafbaar blijft als voorheen.
27-02-2024, 19:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Een tijdelijke uitzondering op de Europese ePrivacy-richtlijn, waardoor internetbedrijven privécommunicatie van hun gebruikers vrijwillig op misbruikmateriaal mogen controleren,

Ik zou graag weten welke internetbedrijven dit ook werkelijk (gaan) doen of gedaan hebben! [...] Wie weet het?

Het gaat om het welbekende conglomeraat van de grote tech ondernemingen die de facto fungeren als poortwachters:

https://www.security.nl/search?keywords=poortwachter of gatekeeper

Some fear that modern social media content has become increasingly monitored and gatekept, which in turn has allowed for agendas to be pushed, undermining the role of the fourth estate [i.e., the free press]. This can prove to be quite dangerous, as an audience's selective exposure to certain news media can skew perceptions [...].

https://en.wikipedia.org/wiki/Gatekeeping_(communication)
27-02-2024, 19:25 door Anoniem
Door Anoniem: CSAM is een drogreden om alles te controleren.

Het is tijd om een landelijk mesh-netwerk op te zetten en ons eigen intermet te creëren, vrij van deze tirannie.
Het vereist heel veel mensen om een speciaal kastje in huis te hebben om een dekking te hebben.


Dit roep ik al sinds de jaren 90.
We hebben die hele internet providers niet nodig.
Er zijn technieken om allemaal gratis Internet te hebben.
Alleen moeten we wel veel mensen meedoen.
27-02-2024, 21:40 door Anoniem
Door Anoniem: Via TOR en het darkweb is het meestal gedaan, maar daar gaat deze EU wet niet tegen helpen

De meeste openbare Tor fora die ik beroepshalve ken, hebben strenge verbodsbepalingen. Zoals deze, van Dread:

Users must NOT, under any circumstances, post or privately discuss any of the following categories within the platform:

• Child pornography
• Pro-terrorism or terrorist propaganda
• Harmful weapons/weapons of mass destruction
• Poisons
• Assassination services or media related to harm/murder

http://g66ol3eb5ujdckzqqfmjsbpdjufmjd5nsgdipvxmsh7rckzlhywlzlqd.onion/page/rules/

Er bestaan onions die niet plus zijn. De meeste reguleren zichzelf echter strikt en houden het uitschot buiten de deur.
28-02-2024, 00:44 door Anoniem
Vroeger had je radio distributie naast de omroep.
Zou nu niet meer kunnen, denk ik.
28-02-2024, 07:52 door Anoniem
Door -Peter-: Ik vraag me af hoe dit juridisch houdbaar is.

Ik meen me te herinneren dat je als individue en bedrijf verantwoordelijk bent als je informatie vrijwillig aan de politie verstrekt. Die verantwoordelijkheid wordt verlegd naar de politie zodra zij de gegevens vorderen.

Zijn hier dus de bedrijven niet net zo verantwoordelijk cq. strafbaar als ze vrijwillig berichten inzien?

@Arnoud?

Peter
Dit is de beste vraag over CSAM.
Kennis geeft macht. En macht komt met verantwoordelijkheid. En ISP's kunnen dan niet meer zeggen dat ze 'slechts een doorgeefluik' zijn, zoals die social media bedrijven die momenteel in de schijnwerpers staan.

Want wat moet een ISP doen als ze iets waarnemen, bijvoorbeeld kinderporno, drugshandel, plannen van moordaanslagen, illegale downloads van films, eigenlijk om het even wat?

Wanneer ze niets doen zijn ze zelf medeverantwoordelijk. Je kunt niet achteraf zeggen: we zien dat via de verbinding van onze klanten allerlei wetten worden overtreden, en we doen maandenlang niets. De complete beerput met alles wat met ethiek en juridische vraagstukken heeft, wordt geopend voor een ISP.
Ik vraag me werkelijk af welke ISP's zich graag in dit wespennest zou willen steken voor een wit voetje bij de machthebbers?
28-02-2024, 10:19 door Anoniem
Door Auteur - die zo lekker copy/paste uit het perscommuniqué:
Onlangs liet het Openbaar Ministerie weten dat een misbruikverdachte uit Huizen dankzij meldingen van Facebook en Google kon worden aangehouden. De man zou materiaal via Facebook Messenger en YouTube hebben gedeeld en geüpload en kon zo, vanwege het e-mailadres dat aan het account was gekoppeld, worden opgespoord.

Door Anoniem: CSAM is een drogreden om alles te controleren.

Maarre, wil jij dan niet dat alle misbruikverdachte uit Huizen NH en/of Huizen (5854) opgespoord worden?
28-02-2024, 11:32 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Auteur - die zo lekker copy/paste uit het perscommuniqué:
Onlangs liet het Openbaar Ministerie weten dat een misbruikverdachte uit Huizen dankzij meldingen van Facebook en Google kon worden aangehouden. De man zou materiaal via Facebook Messenger en YouTube hebben gedeeld en geüpload en kon zo, vanwege het e-mailadres dat aan het account was gekoppeld, worden opgespoord.

Door Anoniem: CSAM is een drogreden om alles te controleren.

Maarre, wil jij dan niet dat alle misbruikverdachte uit Huizen NH en/of Huizen (5854) opgespoord worden?
Dit is exact het probleem. Niemand is tegen het opsporen van misbruikverdachten. Op die fiets proberen ze CASM er doorheen te drukken. Ze willen en gaan CASM straks alleen voor veel meer dingen gebruiken.
28-02-2024, 11:53 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Auteur - die zo lekker copy/paste uit het perscommuniqué:
Onlangs liet het Openbaar Ministerie weten dat een misbruikverdachte uit Huizen dankzij meldingen van Facebook en Google kon worden aangehouden. De man zou materiaal via Facebook Messenger en YouTube hebben gedeeld en geüpload en kon zo, vanwege het e-mailadres dat aan het account was gekoppeld, worden opgespoord.

Door Anoniem: CSAM is een drogreden om alles te controleren.

Maarre, wil jij dan niet dat alle misbruikverdachte uit Huizen NH en/of Huizen (5854) opgespoord worden?

Wat bepaalt dat ze verdacht zijn:
Dat je bij iedereen in een straal van 400KM rond de plaats delict, in hun data hebt lopen spieken en een AI denkt iets gevonden te hebben?

Of is er al een gerede verdenking, en gaat men daarna bij die specifieke mensen in hun data spitten (die dan pas opgevraagd wordt)?

Want als alle data al gemonitord wordt, wat let ze dan om die data ook voor andere dingen te gebruiken. Bv afhankelijk van welke politieke wind er door Europa waait.

Laten we jouw vraag eens omdraaien:
Vindt jij het leuk idee om 24/7 online geobserveerd te worden en als potentiele verdachte bekend te staan. Ook al heb je niets gedaan (voor zover jij weet)


Welkom in de gouden kooi Europa.
28-02-2024, 16:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Auteur - die zo lekker copy/paste uit het perscommuniqué:
Onlangs liet het Openbaar Ministerie weten dat een misbruikverdachte uit Huizen dankzij meldingen van Facebook en Google kon worden aangehouden. De man zou materiaal via Facebook Messenger en YouTube hebben gedeeld en geüpload en kon zo, vanwege het e-mailadres dat aan het account was gekoppeld, worden opgespoord.

Door Anoniem: CSAM is een drogreden om alles te controleren.

Maarre, wil jij dan niet dat alle misbruikverdachte uit Huizen NH en/of Huizen (5854) opgespoord worden?
Dit is exact het probleem. Niemand is tegen het opsporen van misbruikverdachten. Op die fiets proberen ze CASM er doorheen te drukken. Ze willen en gaan CASM straks alleen voor veel meer dingen gebruiken.
Precies. Het is inderdaad een drogreden;
https://www.security.nl/posting/815736/%27Brussel+gebruikte+microtargeting+in+campagne+voor+client-side+scanning%27
https://www.security.nl/posting/811655/%27Commerci%C3%ABle+belangen+bij+Brussels+plan+voor+client-side+scanning%27
https://www.security.nl/posting/812441/%27Europol+zocht+onbeperkte+toegang+tot+data+verzameld+via+client-side+scanning%27
Geheime diensten hadden nog geen toegang tot versleutelde chats via de sleepwet, dat willen ze waarschijnlijk hiermee bereiken.
Daarnaast zijn er voor criminelen zat manieren om deze wet heen, maar de rest van het volk blijft met deze wet zitten.
Het is ook ver buiten proportie en een zeer ernstige schending van privacy, ook kinderen zullen hiervan het slachtoffer worden. (Die doen vaak sexting onder leeftijdsgenoten.
Jongere kinderen (0-14) zouden eigenlijk geen smartphone met internetverbinding moeten hebben, of in elk geval niet zonder toezicht en filters, maar de verantwoordelijkheid zou eigenlijk bij de ouders moeten liggen, niet de overheid die voor ouder gaat spelen.
Daarnaast is het ook vreemd dat de EU geen alternatieve oplossingen zoekt (bijvoorbeeld kindveilige DNS filters die mensen zelf individueel kunnen installeren als ze kinderen hebben)
Het zaakje stinkt, aan alle kanten laat ik het zo zeggen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.