image

UWV bereidt aangifte voor wegens 'oneigenlijk gebruik' 150.000 cv's

zaterdag 11 mei 2024, 08:26 door Redactie, 15 reacties

Het UWV bereidt een aangifte bij de politie voor wegens een vermoeden dat iemand 150.000 cv's op werk.nl voor 'oneigenlijk gebruik' heeft gedownload. Volgens de instantie heeft een account op werk.nl op 4 mei een buitenproportioneel aantal cv's ingezien. Via werk.nl kunnen werkzoekenden onder meer met het UWV communiceren, naar sollicitaties zoeken en een cv maken. Werkgevers kunnen door het aanmaken van een account cv's bekijken en vervolgens gebruiken om actieve vacatures te vervullen.

"Het aanbieden van cv's van werkzoekenden is een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening. Het is daarom voor werkgevers mogelijk om cv's van werk.nl in te zien en te downloaden wanneer zij potentieel geschikte kandidaten voor hun vacatures hebben gevonden", aldus het UWV. "Het is voor werkgevers mogelijk om dit in grotere aantallen te doen wanneer zij meerdere kandidaten zoeken voor meerdere vacatures."

In het geval van de nu ontdekte situatie spreekt het UWV over een buitenproportioneel grote hoeveelheid cv's die is ingezien en mogelijk gedownload door één partij. "Dit gaat in tegen de gebruiksvoorwaarden van werk.nl. Daarom beschouwt UWV dit als een actie tot vermoedelijk gebruik voor oneigenlijke doelen. Er worden aanvullende maatregelen genomen om onwenselijke massale inzage en downloads van cv's te voorkomen", zo laat de instantie verder op de eigen website weten.

De betrokken personen van wie de cv's ingezien, en mogelijk gedownload zijn, worden door het UWV geïnformeerd over welke informatie er is bekeken. Het betreffende account dat voor de inzage is gebruikt, is geblokkeerd en er is een aangifte in voorbereiding, omdat het volgens het UWV vermoedelijk gaat om oneigenlijk gebruik van de cv's. Ook is er een voorlopige melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. "Werk.nl is bedoeld om mensen die werk zoeken in contact te brengen met werkgevers en andersom. De cv's die op de website staan zijn niet bedoeld voor andere doeleinden", zegt Judith Duveen van het UWV.

Reacties (15)
11-05-2024, 09:12 door Anoniem
Is het UWV hier niet nalatig? Je kan toch een maximum aan downloads toestaan.
11-05-2024, 09:15 door Anoniem
Iets met put dempen als het kalf verdronken is.
Dus gaat UWV nu onmiddellijk ophouden met mensen 'verplichten' om hun CV op UWV-vergiet 'Werk.nl' te zetten?
Nee hoor, ze gaan rustig door. Op naar het volgende verdronken kalf.
Enzovoort, enzoverder.
11-05-2024, 10:29 door Anoniem
Ik mag toch aannemen dat het UWV een procedure heeft om "werkgevers" te controleren voordat ze een actief account krijgen.
En dat zo'n "werkgever" niet ongebreideld alle CVs bij het UWV kan inzien
Maar dat daar minimaal een vacature tegenover moet staan waar werkzoekenden zelf op kunnen reageren als ze interesse hebben.

Je weet wel: minimale procedurele beveiliging.


Het verbaast me dat het inzien van 150.000 Cv's iemand daar opgevallen is (achteraf).
Zodra een werkgever meer dan 100 of 1000 CV's bekijkt/download, dan zou je toch een timeout oid verwachten en een medewerker die gaat bellen waarom deze werkgever zoveel CV's bekijkt/download.
11-05-2024, 11:30 door Anoniem
Een werkgever die wat slordig met ww is geweest?
Aanstaande ex-werknemer daar die een uitzendbureau wil beginnen?
Uitzendbureau dat het bestand wil bijwerken?
Allemaal misbruik...
11-05-2024, 13:22 door Anoniem
Door Anoniem: Een werkgever die wat slordig met ww is geweest?
Aanstaande ex-werknemer daar die een uitzendbureau wil beginnen?
Uitzendbureau dat het bestand wil bijwerken?
Allemaal misbruik...


Hmmm:
- Je mag nooit je ww delen met een ander. (Slordigheid is geen excuus)
- Als die ex-werknemer (van welke organisatie) geen eigen account heeft, dan is dat een overtreding van de "regels". Noem het maar meteen illigaal data-scraping. (150.000 CV's)
- Als dat uitzendbureau een eigen account heeft, en afspraken over bulk-updaten heeft met de UWV, dan zou er geen vuiltje aan de lucht zijn. Of anders met een telefoontje op te lossen. Dat is niet gebeurd.


Of mischien had FB extra profiel-data nodig.
Of wil iemand deze data aan reclame-boeren verkopen.
Of heeft een Nigeriaanse prins een grote vacature te vullen (150.000 CV's !!!!!!) Maar wel eerst 100 euro (pp) storten op een bankrekening in Zwitserland, als administratiekosten voor het selectieproces.
11-05-2024, 15:23 door Anoniem
Door Anoniem: Is het UWV hier niet nalatig? Je kan toch een maximum aan downloads toestaan.
Ja en juist. Echter de schuld bij een ander neerleggen is makkelijker dan het daadwerkelijke probleem op te lossen.
Althans op korte termijn.
11-05-2024, 15:30 door Anoniem
Iemand betaald om CV's in te kijken dus iemand mag ze ook allemaal downloaden, tenzij er een limiet op de CV's staat (x aantal downloads per maand) heeft de UWV dit niet gedaan dan is dit hun eigen schuld :) Success met de politie hiertegen gebruiken, dit zal geen stand houden in een rechtzaak.
11-05-2024, 19:37 door Anoniem
Door Anoniem: Iemand betaald om CV's in te kijken dus iemand mag ze ook allemaal downloaden, tenzij er een limiet op de CV's staat (x aantal downloads per maand) heeft de UWV dit niet gedaan dan is dit hun eigen schuld :) Success met de politie hiertegen gebruiken, dit zal geen stand houden in een rechtzaak.

De politie wordt voor iets anders ingeschakeld.
Waarschijnlijk voor het misbruik van de gedownloade gegevens.

Verder is het geen strafrecht maar civielrecht, een onrechtmatige daad if contractbreuk. Gaat de politie niet over
12-05-2024, 00:07 door MathFox
Door Anoniem:
De politie wordt voor iets anders ingeschakeld.
Waarschijnlijk voor het misbruik van de gedownloade gegevens.

Verder is het geen strafrecht maar civielrecht, een onrechtmatige daad if contractbreuk. Gaat de politie niet over
Ik verwacht een aangifte van computervredebreuk, iemand die ver over de grens van zijn contractuele toegangsrechten heen gegaan is. Hoe hard dat tot een veroordeling zal leiden weet ik niet...
12-05-2024, 00:07 door Anoniem
Door Anoniem: Is het UWV hier niet nalatig? Je kan toch een maximum aan downloads toestaan.

Dat was al voldoende duidelijk bij de eerste keer dat het mis ging. De tweede keer is een bevestiging van falend securitybeleid. De persoon verantwoordelijk mag zich inschrijven als werkzoekende.
12-05-2024, 08:23 door Anoniem
Door Anoniem: Iemand betaald om CV's in te kijken dus iemand mag ze ook allemaal downloaden, tenzij er een limiet op de CV's staat (x aantal downloads per maand) heeft de UWV dit niet gedaan dan is dit hun eigen schuld :) Success met de politie hiertegen gebruiken, dit zal geen stand houden in een rechtzaak.
Zoals je gewoon in het artikel kan lezen stelt het UWV dat het aantal gedownloade CV's buitenproportioneel is en dat dat ingaat tegen de gebruiksvoorwaarden van werk.nl. Het is niet altijd zo simpel dat als je ergens technisch toegang toe hebt er meteen helemaal geen grenzen meer gelden, je kan ook gemaakte afspraken schenden.

Is dat strafbaar? Ik denk niet, zoals MathFox hierboven, dat dit onder computervredebreuk (artikel 138ab van het Wetboek van strafrecht) valt, omdat er geen sprake is van het wederrechtelijk binnendringen in het systeem: de persoon had een geldig account en kon daarmee de gegevens benaderen, dan is er geen sprake van binnendringen. Artikel 138c lijkt me wel van toepassing: opzettelijk en wederrechtelijk[*] gebruik van niet-openbare gegevens (eerste lid), met een vermoeden van een oogmerk dat niet mag (derde lid):
Artikel 138c

1 Met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft degene die opzettelijk en wederrechtelijk niet-openbare gegevens die zijn opgeslagen door middel van een geautomatiseerd werk, voor zichzelf of voor een ander overneemt of doorgeeft.

2 Indien de gegevens een niet-contant betaalinstrument betreffen, wordt de schuldige gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.

3 Indien het feit wordt gepleegd met het oogmerk om zich of een ander wederrechtelijk te bevoordelen, wordt de schuldige gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vierde categorie.
https://wetten.overheid.nl/BWBR0001854/2024-01-01#BoekTweede_TiteldeelV_Artikel138c

[*] Waarom kan het wederrechtelijk zijn? Iets is wederrechtelijk als er geen wettelijke bevoegdheid en geen toestemming voor is. In tegenstelling tot wat veel techneuten regelmatig lijken te denken wordt die toestemming niet alleen bepaald door de implementatie van het systeem[**] maar ook door andere factoren, zoals de afspraken die er gemaakt zijn, inclusief voorwaarden waarmee men akkoord is gegaan. En dus kan iemand die op op technisch niveau toestemming heeft om die gegevens te benaderen er veel meer benaderen dan waar de gemaakte afspraken redelijkerwijs recht op geven. Daarmee kan het wederrechtelijk worden, en dus ook strafbaar.
[**] De implementatie schiet natuurlijk schromelijk tekort hier, maar strafrecht is geen technische beveiligingsmaatregel. Ter vergelijking: een simpel "verboden toegang"-bordje bij de ingang van privéterrein maakt dat je strafbaar bent als je er zonder toestemming of bevoegdheid voorbij loopt, er hoeft geen metershoog hek met prikkeldraad, schrikdraad en camera's te staan om het strafbaar te maken.
12-05-2024, 12:15 door Anoniem
Kort samen gevat, het UWV biedt data aan aan waar geen RRL op zit, werkgevers downloaden de data (waarschijnlijk met een automatische CV tool) en nu is het UWV boos?

Dit gaat geen stand houden in de rechtzaal.
In het ergste geval "was het gedrag van de download tool anders dan wat er verwacht werdt".
De zoveelste flater van het UWV.
12-05-2024, 23:15 door Anoniem
Via werk.nl kunnen werkzoekenden onder meer met het UWV communiceren, naar sollicitaties zoeken en een cv maken.
Verander dat kunnen maar in moeten.
13-05-2024, 09:28 door Bitje-scheef
Door Anoniem: Kort samen gevat, het UWV biedt data aan aan waar geen RRL op zit, werkgevers downloaden de data (waarschijnlijk met een automatische CV tool) en nu is het UWV boos?

Dit gaat geen stand houden in de rechtzaal.
In het ergste geval "was het gedrag van de download tool anders dan wat er verwacht werdt".
De zoveelste flater van het UWV.

Weet ik niet. Hangt af van de voorwaarden die de UWV heeft gesteld bij akkoordverklaring. Dat zal denk ik de rechter vooral onderzoeken. Of het met een tooltje is gebeurd is niet zo relevant.
13-05-2024, 11:41 door Anoniem
Door Anoniem:
Via werk.nl kunnen werkzoekenden onder meer met het UWV communiceren, naar sollicitaties zoeken en een cv maken.
Verander dat kunnen maar in moeten.
Als je keihard blijft weigeren en daarbij dan een beroep doet op je privacy, dan geven ze bij UWV uiteindelijk toe dat het bij nader inzien toch niet 'hoeft'. Dan gaan ze er wel bij zeggen dat het in jouw speciale geval niet hoeft omdat je niet internetvaardig bent. Want ze willen niet hardop toegeven dat ze de privacy van jouw CV niet kunnen garanderen.
Zo was het een aantal jaar geleden.
Blij dat ik daar weg ben. Ze doen er alles aan om je met zogenaamd 'steunende' peptalk op te juinen dat het je eigen schuld is als je niet meteen een andere baan hebt gevonden.
Soort virtuele bubble waarin je volgens hun vanzelf succes hebt als je maar wilt.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.