Door Anoniem: Door Anoniem: Dat is onzin - Het is NIET 'primair IPv6' . Dat is nog steeds een minderheid in access users, en , vrees ik , een forse minderheid in "content" _ook_ op IPv6 .
Wat bedoelt SIDN dan met dat omslagpunt? Verder staat me bij dat ik nog niet zo lang een grafiekje heb gezien van het groeiende aandeel van IPv6-verkeer dat inderdaad zo'n beetje bij 50% aandeel was aangeland. Niet in Nederland maar wereldwijd.
Dat vroeg ik me ook af, wat SIDN bedoelt.
Maar je hebt precies weggeknipt wat ik ook al schreef : content in volume verkeer kan best significant zijn , omdat "alle" groot-leveranciers dual-stack zijn (FB, Google/Youtube etc ) .
De 'long tail' in aantallen domeinen - weinig verkeer maar ook belangrijk voor hun doelgroep - klaverjasclub-schubbekutteveen.nl
is, denk ik, niet zo universeel bereikbaar over IPv6 - maar wel zeer merkbaar als dat 'stuk' is , voor hun doelgroep.
IPv6 "only" content is totaal nihil.
Wat natuurlijk kan veranderen nu AWS, geen kleintje, begonnen is IPv6-only goedkoper te maken dat IPv4+IPv6. Los van het detail dat Amazon bepaald geen kleintje is, denk je werkelijk dat dat bij AWS alleen blijft? Het eerste schaap is over de dam en dat is meteen een van de dikste schapen. Zoiets heeft gevolgen.
We zullen zien , maar ik verwacht dat onzettend weinig 'customer facing' zaken IPv6 only gaat zien .
ACCES providers moeten alleen maar access naar "het Internet" geven. Je mist weinig tot niks als je geen IPv6 sites kunt bereiken.
Alleen is "het internet" inclusief IPv6. Hoe moet een IPv4-only-provider volgens jou reageren als een klant klaagt dat hij iets niet kan benaderen omdat dat IPv6-only is? Van huis uit aanloggen op zijn werk bijvoorbeeld? Volgens mij is ACCESS het Engelse woord voor TOEGANG en staat het IP in IPv6 net als bij IPv4 voor INTERNET PROTOCOL. Hoezo is het oké voor een ACCESS-provider om te doen alsof IPv6 niet bestaat?
Op moment is dat prima OK.
Dan gaat die werknemer maar bij z'n baas vragen naar een IPv4 gateway, of een V6 tunnel regelen .
Voor access ISPs is het toevoegen van IPv6 nog steeds 'extra werk + risico' en 'beperkt baat' .
Pas als ze een CGNAT doos ontlasten / minder nodig hebben krijgen ze rechtstreeks baat.
Vind je dat werkelijk een geloofwaardig argument als je bedenkt dat XS4ALL het 10 jaar geleden al voor alle klanten aan had staan? XS4ALL was toen natuurlijk nog een voorloper, maar providers die doodleuk technisch
10 jaar achter de ontwikkelingen aanlopen doen hun werk niet. Besef je dat de klanten ervoor betalen dat die hun werk wel doen? Die 10 jaar gaven heel ruim de gelegenheid om het heel rustig en zorgvuldig voor te bereiden en in te voeren. Providers die die tijd niet gebruikt hebben zijn ronduit nalatig en hebben een achterstand in te halen.
Zeg even welke ISPs, want dan moet ik er aandelen in kopen. Verkopen met lage interne kosten is zakelijk prima.
Er zit aan het invoeren van IPv6 behoorlijke kosten. Als je het (ook) gevolgd hebt in de tijd dat xs4all daarin voorop ging heb je ook al die uitdagingen (ordersystemen, support, provisioning - naast de feitelijke netwerk devices) kunnen zien langskomen in presentaties op de gebruikelijke fora .
Of misschien moeten ze zich voortaan maar aandeelhoudersproviders noemen en stoppen met pretenderen dat ze internetproviders zijn en voor klanten werken. Kijken hoelang ze daarmee overeind blijven ;-)
Nerd is boos over marketing naam.
Het blijft gewoon provider heten , en voor een zeker deel is dat niet meer per definitie een 1:1 IPv4 dat op proto 0-255 ongefilterd open staat.
Dat is helemaal onzin. Ook al zouden gevestigde access ISPs óók IPv6 aanbieden, ze zullen never nooit IPv4 prefixen opgeven. IPv4 blijft dus schaars .
Daarom zijn IPv4-adressen duur geworden en IPv6-adressen niet. Daarom hebben we het punt bereikt dat je kan verwachten dat steeds meer om die reden alleen via IPv6 bereikbaar zal zijn. Wat je dan krijgt is dat IPv4 inderdaad schaars blijft maar steeds minder relevant wordt voor nieuwe services en steeds minder gevraagd wordt, terwijl IPv6-ondersteuning voor alle providers onvermijdelijk wordt om te ondersteunen.
Waarom denk je dat native end to end bereikbaar op IP{4,6} zo belangrijk is en gaat blijven ?
De "wereld" is een paar lagen omhoog in de OSI layer gegaan.
virtual hosting was de eerste stap , frond end server voor tig domeinen op een enkel IP .
Alle APIs door TCP (en UDP) 443 .
Content verschuift van een "eigen" domein naar FB en Insta en is daar een username .
De bulk van de gebruikers werkt met mobiele devices - min of meer per definitie achter (CG) NAT en "de wereld" is daar ook niet ingestort qua Internet ervaring .
Dan kun je beter boos kijken naar "alle" bestemmingen die nog niet óók op IPv6 bereikbaar zijn , want dat is de reden dat _ook_ ipv4 een must-have is.
Als ik zeg dat het de hoogste tijd is dat providers IPv6 ondersteunen zeg ik niet dat ze IPv4 moeten uitzetten. En aangezien IPv6 al vele jaren standaard door besturingssystemen en netwerkapparatuur ondersteund wordt is de reden dat vanaf IPv6-capable pc's allerlei IPv6-capable servers niet via IPv6 te bereiken zijn toch echt dat er providers tussen zitten die hardnekkig blijven doen alsof het niet bestaat. De internet-infrastructuur moet gewoon de internetprotocollen ondersteunen. Internetproviders moeten het internet ondersteunen en dat is niet alleen IPv4 maar IPv4+IPv6. Al jaren.
Je ziet het nog niet .
De reden dat IPv4 access erg noodzakelijk (blijft) is dat "IPv4 only" bestemmingen nog steeds significant zijn.
Je MIST dus echt merkbaar veel als IPv4 niet werkt, en je MIST onmerkbaar als IPv6 niet werkt.
Zouden de bestemmingen vrijwel 100% IPv6 zijn , is het belang van IPv4 veel kleiner en is de schaarste niet relevant.
Novell IPX servers zijn ook schaars - maar geen cent waard.