Dit alles moet medio 2024 leiden tot een AI-strategie van de Rechtspraak", zo liet het Jaarplan 2024 van de Rechtspraak weten.
"AI verandert de wereld ingrijpend en heeft in de (nabije) toekomst ook effect op de Rechtspraak, het rechtspreken en het toezichthouden. Procespartijen zullen AI gebruiken, AI (of door AI gegenereerde content en besluiten) zal onderwerp van geschil zijn en zal impact hebben op bewijsvoering", schrijft staatssecretaris Szabo van Digitalisering in een brief aan de Eerste Kamer. "Door een terugloop in het personeel en verzwaring van rechtszaken zet de Rechtspraak in op slimmer en innovatiever werken ten behoeve van de rechtzoekenden."
Dit is zo vaag geformuleerd dat er nu nog weinig over te zeggen valt. Enkele vragen die bij me opkomen:
"Effect op het rechtspreken"? Gaat AI er volgens de staatssecretaris toe leiden dat er nieuwe geldige juridische redeneringen ontstaan, bijvoorbeeld dat er met AI nieuwe "belangen" gecreëerd kunnen worden die "meewegen" in rechterlijke oordelen? Kunnen personen en rechtspersonen straks, door AI in gebruik te nemen, hun rechtspositie versterken, bijvoorbeeld doordat ze dan voor bepaalde zaken minder (of minder "direct") verantwoordelijk zijn dan voorheen?
"Impact op de bewijsvoering"? Wordt er straks in enige vorm "bewijs" geaccepteerd dat deels tot stand gekomen is op grond van niet-gekende en niet-kenbare methodieken, waarbij gebruik is gemaakt van "lerende" algoritmes waarvan het niet duidelijk is welke informatie die wel en niet hebben meegenomen in hun calculaties, of op welke wijze? We weten allemaal nog hoe makkelijk rechters zonder de complicatie van AI al dwalen (zaak Lucia de Berk, waar rechters afgingen op een tunnelvisie die zij meenden te kunnen rechtvaardigen op grond van "statistiek"). Het idee dat rechters die niet deskundig zijn op het gebied van het gebruik van gewone statistiek, wel deskundig zouden zijn op het gebied van het gebruik van AI, is lachwekkend. Gaan de rechters dan blindvaren op de uitspraken van "AI-experts"? Bijvoorbeeld dat als een "AI-expert" zegt dat de uitkomst van een bepaalde bot in een bepaalde situatie betrouwbaar mag worden geacht, rechters dat overnemen zonder het zelf te kunnen begrijpen?
"Slimmer en innovatiever werken ten behoeve van de rechtzoekenden"? Wordt dat zoiets als de "slimme en innovatieve" elektronische autosleutels ten behoeve van automobilisten, die in Engeland de verzekeringspremies hoog hebben opgedreven omdat ze het makkelijker maken om auto's te stelen?
Het contact tussen rechters en de realiteit, en het verband tussen rechterlijke uitspraken en de realiteit, is nu vaak al zwak en twijfelachtig (
tenuous). In een tijd waarin allerlei politici en commerciële partijen al "post-truth" gaan, zouden rechters zich op geen enkele manier op sleeptouw moeten laten nemen door een AI-hype die het risico van verwarring tussen fictie en werkelijkheid nog verder vergroot.
We herinneren ons nog de "alternative facts" die Kellyanne Conway (adviseur van Trump tijdens diens eerste ambtstermijn) dichtte. Gaan we nu "alternative justice" krijgen?
Het is een menselijke keuze om AI een rol te geven in de rechtspraktijk en de rechtsvorming. Mijns inziens zou dat een foute keuze zijn. Rechters zouden borg moeten staan voor de verankering van het recht in het menselijke bewustzijn. Het recht moet voor mensen kenbaar en controleerbaar blijven. Dat is zonder AI al een enorm probleem, omdat rechters zich zo vaak laten beïnvloeden door politieke en sociaal-"wenselijke" fantasieën. Met de acceptatie van AI als "kennisproducent" in rechte zou die beïnvloeding nog tien keer zo sterk worden en tegelijk tien keer zo moeilijk te ontmaskeren.
De eis zou steeds moeten zijn dat partijen (in het civielrecht, strafrecht en bestuursrecht) hun standpunten op basis van door mensen controleerbare feiten motiveren. Verwijzingen van advocaten naar "AI" zouden door rechters ofwel steeds genegeerd moeten worden, ofwel aanleiding moeten zijn om aan de betreffende procespartij te vragen om het nog eens uit te leggen, maar nu zonder verwijzing naar "AI". Ook de motivering van rechterlijke uitspraken zou gespeend moeten blijven van rechtvaardigingen die gebaseerd zijn op niet in gewone mensentaal uitlegbare, en daaroor niet kenbare "AI".
Immers, we willen toch rechtspraak, en geen orakeltaal?
Ook het prioriteren van vervolging van zaken en van rechtszittingen zou gebaseerd moeten blijven op menselijke overwegingen, die in rechte door mensen volledig transparant kunnen worden gemotiveerd.
Immers, we willen toch rechtspraak, en geen esoterische rituelen die voor niet-ingewijden (en trouwens ook voor wel-ingewijden) onbegrijpelijk zijn?
M.J.