image

Kritiek op supermarktplan om voedseletiketten door QR-code te vervangen

zaterdag 1 februari 2025, 09:41 door Redactie, 26 reacties

De Consumentenbond, ouderenorganisatie ANBO en het Voedingscentrum zijn kritisch op het plan van supermarkten om voedseletiketten door QR-codes te vervangen. Niet iedereen beschikt namelijk over een smartphone, aldus de Bond. Minister Beljaarts van Economische Zaken is wel voorstander. De bewindsman hoopt dat voedselproducenten en supermarkten producten zonder etiketten goedkoper kunnen aanbieden.

"Door het verplicht maken van 'EU-proof' etiketten, die voldoen aan eisen van alle EU-lidstaten, wordt het voor bedrijven eenvoudiger om hun producten in heel de EU te verkopen. Lokale taaleisen kunnen overbodig worden als consumenten productinformatie in hun moedertaal kunnen verkrijgen via de website of app van de retailer. Dit kan bijvoorbeeld door QR-codes of andere innovatieve vormen van communicatie, die consumenten direct naar de relevante informatie doorverwijzen", zo liet het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie van supermarkten, eerder al in een position paper weten (pdf).

"Een aanzienlijke groep ouderen kan niet mee met alle digitale ontwikkelingen", zegt een woordvoerder van ouderenorganisatie ANBO PCOB tegenover de NOS. "Dit is absoluut onwenselijk. Ook omdat onze doelgroep juist vaak moet opletten met ingrediënten vanwege een dieet. Het is dan vervelend als QR-codes een extra barrière opwerpen." De Consumentenbond is ook tegenstander. Niet iedereen heeft namelijk een smartphone. Eerder uitte de Bond al kritiek op mogelijke QR-codes op alcohol.

"Verplichte gegevens zoals voedingswaarden en allergenen moeten fysiek en in een begrijpelijke taal op het product staan", zo stelt het Voedingscentrum tegenover het AD. In Den Haag ziet men de QR-code wel zitten. "We zijn deze agenda al langere tijd actief aan het pushen in Brussel", aldus minister Beljaarts. "Meer landen hebben ons daarin gesteund." Nederland zou het pleidooi voor andere etiketten ook bij de VN en Wereldgezondheidsorganisatie op de agenda hebben gezet.

Reacties (26)
Vandaag, 09:47 door Anoniem
Privacy anyone?

Dan zien voedselproducenten straks mooi wie hun producten koopt, plus er wordt een samenleving gemaakt waarbij je dus altijd je smartphone bij je moet hebben...
Vandaag, 10:08 door Anoniem
Het hoeft geen groot probleem te zijn. Een heel eind stoppen met het kopen van gemengde en bewerkte produkten.
Koop een stuk kaas op de markt of de kaasboer, een pizza is snel en lekkerder gemaakt en zakjes met verschillende salades is dure snijafval.
Vandaag, 10:20 door Anoniem
Dus als je in de supermarkt voedingswaarden voor producten wilt vergelijken, moet je tussen tabbladen op je telefoon heen en weer schakelen. Lekker handig. En gegarandeerd dat er dan tracking op zit.
Vandaag, 10:30 door Anoniem
Wat ik mis in al de terrechte kritiek, is dat een QR code verwijst naar een website, die daarmee IPnummer / Device/ Browser en je daarmee ge¨vingerprint" kan worden door de beheerder van die websites.

En als je je dat realiseert, dan zijn daar allerlei marketing deskundigen in geïnterresseerd.
En dat in stap naar je ziektekostenverzekeraar niet zo heel denkbeeldig.

Als jij met je (spy)iphone die producten scant, dan is die informatie dus gedeeld met velen.
Vandaag, 10:31 door Anoniem
En dan te denken aan vegetariers; ik kijk altijd etiketten op voedingsstoffen, want dat veranderd nog wel eens. Van de ene op de andere dag kan er ineens gelatine (yoghurt bijv.) of dierlijke bouillon en vis in zitten.

Ik zit absoluut niet te wachten op alleen QR-etiketten: Dan sta ik een elke keer een uur langer in de winkel.... Nee dank je!
Vandaag, 10:33 door Anoniem
""We zijn deze agenda al langere tijd actief aan het pushen in Brussel", aldus minister Beljaarts. "Meer landen hebben ons daarin gesteund." Nederland zou het pleidooi voor andere etiketten ook bij de VN en Wereldgezondheidsorganisatie op de agenda hebben gezet."

Trots als een aap moet dat ministertje zijn. Je kan je slechts afvragen wie of welke partij dat onderdeurtje aan het lobbyen heeft gekregen voor zoiets belachelijks. Van mij mag hij die hele QR-malware steken waar de zon nooit schijnt.
Vandaag, 10:35 door Anoniem
Het gesjoemel met voedselinformatie gaat nu nog erger worden.

Wil je weten wat je eet? Dan moet je je laten tracken via je smartphone. Die straks bovendien gaat bijhouden wat jij eet en waar je dat kocht.

"We zijn deze agenda al langere tijd actief aan het pushen in Brussel", aldus minister Beljaarts. "Meer landen hebben ons daarin gesteund." Nederland zou het pleidooi voor andere etiketten ook bij de VN en Wereldgezondheidsorganisatie op de agenda hebben gezet.

We hebben criminelen aan het bewind. Die nu openlijk hun misdaden voorbereiden.
Vandaag, 10:37 door Anoniem
Je kan ook allebei doen.
De ingrediënten zijn vaak niet te herkennen omdat er een te klein lettertype gebruikt wordt of er weer een nieuwe naam bedacht wordt.
Dan pak je toch al je smartfoon om er een foto van te maken en die te vergroten.
Heb je geen smartfoon dan kan je een loep meenemen.
Vandaag, 10:46 door Anoniem
Verplichte gegevens zoals voedingswaarden en allergenen moeten fysiek en in een begrijpelijke taal op het product staan", zo stelt het Voedingscentrum tegenover het AD
Leesbaar en in voldoende contrast zou ook wenselijk zijn. Nu lijken de designers er alles aan te doen om de ingrediënten lijst met lichtblauwe letters op een donkerblauwe achtergrond (of lichtgroen op donkergroen) te zetten zodat het zelfs in een goed verlichte winkel niet leesbaar is. Ze weten wel hoe het kan, want de barcode wordt in voldoende contrast afgedrukt met een voldoende grote omgeving zodat de scanner hem vind.
Vandaag, 10:47 door Anoniem
Ik weiger om een mobiel mee te nemen naar een supermarkt, ik weiger te betalen met een mobiel, ik weiger om een app van een retailer op een mobiel te zetten het betreft namelijk mijn privacy en zo kan ik nog wel even doorgaan wat ik weiger digitaal te doen met een mobiel. Die Minister Beljaarts begrijpt totaal niet wat hiermee aangericht wordt en ik ga nu spontaan meedoen met de leus van iemand anders op dit forum, 'en maar digidrammen die digidrammers'

Het argument overigens dat hierdoor producten goedkoper worden is ronduit een fabel en wordt al jarenlang bewezen niet het geval te zijn. De grootgrutters worden rijker en de consument betaalt nog steeds die rekening.

We zijn 1 Europa dus hoe kan het zijn dat artikelen hier duurder zijn dan in bijv. Duitsland en ga daar nu eerst maar aan werken Minister Beljaarts en stop met hopen maar ga eisen dat het goedkoper wordt.
Vandaag, 11:00 door Anoniem
Laatst kruiden gekocht om kruidenboter te maken...moet je een QR-Code scannen voor de juiste mengverhoudingen.
Lijkt wel of we steeds gekker worden tegenwoordig.
Vandaag, 11:31 door Anoniem
Leuk! Dan kunnen criminelen hun malware nog sneller verspreiden aan vegans en diabeten etc!
Vandaag, 12:12 door Anoniem
Door Anoniem: En dan te denken aan vegetariers; ik kijk altijd etiketten op voedingsstoffen, want dat veranderd nog wel eens. Van de ene op de andere dag kan er ineens gelatine (yoghurt bijv.) of dierlijke bouillon en vis in zitten.

Ik zit absoluut niet te wachten op alleen QR-etiketten: Dan sta ik een elke keer een uur langer in de winkel.... Nee dank je!

Klopt, wij eten uitsluitend plantaardig en checken altijd de etiketten.
Bij AH is dat makkelijker voor ons want alle Terra producten zijn altijd plantaardig.
Vandaag, 13:05 door Anoniem
Door Anoniem: Wil je weten wat je eet? Dan moet je je laten tracken via je smartphone.

Binnenkort lezen we op Security.NL ook berichten over een hack door een pizza, een doos frikandellen of een zak patat.

Kijk uit voor valse QR-codes

Een QR-code is vaak niets anders dan een link naar een website, maar dan in een andere vorm. Je ziet niet naar welke site de code leidt, en dat maakt QR-codes interessant voor criminelen. Pas op voor qishing!

https://www.consumentenbond.nl/digitaalgids/digitaalgids-uitgelicht/kijk-uit-voor-valse-qr-codes
Vandaag, 13:47 door Reinder
De bewindsman hoopt dat voedselproducenten en supermarkten producten zonder etiketten goedkoper kunnen aanbieden.

Hahaha..oh my sweet summer child..

Is die bewindsman nu bewust naief, gewoon dom, of staat 'ie zo ver van de alledaagse realiteit af omdat hij al tien jaar niet meer zelf boodschappen heeft gedaan?
Vandaag, 14:20 door Anoniem
Echt een verschrikkelijk dystopisch idee. Ik kan nu al zo veel problemen voorzien. Denk aan de oude mensen... Iedereen moet een opgeladen mobiele telefoon dragen... Elke winkel moet gratis wi-fi aanbieden of mensen moeten een duur data-abonnement aanschaffen... Wat als de website van de voedingswaarden eruit ligt? Iedereen kan gefingerprint worden... Boodschappen zal veel meer tijd kosten... Enz...
Vandaag, 15:09 door Anoniem
Dan weet je ook het verschil niet meer tussen roomboter en roombeter.
Vandaag, 15:10 door Anoniem
Het is juist leuk! Kan je zelf stiekem de supermarkt ingaan en QR codes plakken op producten die wijzen naar malware en porno. Gegarandeerd lachen.

Ik bedoel, je kan een product tegenkomen dat afkomstig is uit Spanje uit een Spaanse supermarkt. Een aparte QR App per grootgrutter gaat dan niet werken. Er moet een algemene QR App gebruikt worden door consumenten.
Vandaag, 15:38 door Anoniem
Waarom toch altijd een QR?

Is een gewone korte link te lastig om te printen ofzo?
Vandaag, 15:59 door Anoniem
Door Anoniem: Privacy anyone?

Dan zien voedselproducenten straks mooi wie hun producten koopt, plus er wordt een samenleving gemaakt waarbij je dus altijd je smartphone bij je moet hebben...
Exact en dat vind ik crimineel en wel van de orde van een misdaad tegen de menselijkheid.
Mijn smartphone is 99% van de tijd thuis (ik had daarvóór een vaste telefoon en ik heb die manier van (telefoon)leven behouden); het ding gaat alleen mee als (ik vind dat) het echt moet. Is wel zo veilig ook.
Vandaag, 16:05 door Anoniem
Door Anoniem: Het hoeft geen groot probleem te zijn. Een heel eind stoppen met het kopen van gemengde en bewerkte produkten.
Koop een stuk kaas op de markt of de kaasboer, een pizza is snel en lekkerder gemaakt en zakjes met verschillende salades is dure snijafval.
Dat is een heel groot probleem als je een zoutloos/ -arm dieet hebt want bijna overal zit (toegevoegd) zout in - ik schat in 95% van wat in een supermarkt te koop is.
Vandaag, 16:12 door Anoniem
Een QRCode zal ik nooit scannen.
Als er gewoon tekst in het Engels op staat en ik wil die perse in Nederlands lezen richt ik mijn camera erop en vertaal de tekst klaar is klara.

Of je nou de (onveilige) QRcode scant of je scant de tekst zelf wat is het verschil?
Voor beiden heb je een mobiel nodig met internet en voor beiden moet je met die mobiel kunnen omgaan maar de tekst scannen en vertalen lijkt me een stuk privacy vriendelijker.

Ik zie die bedrijven al likkebaardend hun databases vullen en de data verkopen.
Ik doe daar niet aan mee.
Vandaag, 16:23 door Anoniem
Door Anoniem: Het gesjoemel met voedselinformatie gaat nu nog erger worden.(..)
Precies.
En vergeet het voedsel zelf niet, daar gaat ook meer mee gemanipuleerd worden.
De voornamelijk in economie/ handel geïnteresseerde EU (iets verkopen) is ook bezig om de vermelding van ingrediënten te ondergraven, zoals bijvoorbeeld met genetisch gemanipuleerd voedsel. Dat wil ze ook liever niet op het etiket hebben en daar worden alle beschikbare middelen voor gemobiliseerd, zoals wetenschappers die beweren dat genetische manipulatie helemaal oké is.
Vandaag, 16:30 door Anoniem
Door Anoniem: Je kan ook allebei doen.
De ingrediënten zijn vaak niet te herkennen omdat er een te klein lettertype gebruikt wordt of er weer een nieuwe naam bedacht wordt.
Dan pak je toch al je smartfoon om er een foto van te maken en die te vergroten.
Heb je geen smartfoon dan kan je een loep meenemen.
Ik gebruik dus een loep. Die is zeer privacyvriendelijk (ook voor andere mensen in de winkel), kost geen batterij, niemand wil die stelen, is veel sneller dan een smartphone en is stukken kleiner dan een telefoon.
Ik werk met mijn loep systematisch hele schappen in de supermarkt af.
Vandaag, 16:57 door Anoniem
Van een ofline gebeurtenis een online gebeurtenis maken, met alle mogelijkheden om je privacy te schenden. Een zeer slecht plan.
Vandaag, 17:15 door Anoniem
QR-codes in plaats van etiketten werpen een extra barrière op om de samenstelling van een voedingsproduct te achterhalen en dat is precies de bedoeling.
Wat niet weet, wat niet deert immers.
Hoofdzaak is dat klanten het kopen, niet dat ze wéten wat ze kopen.
Supermarkten vallen weer eens door de mand.
Minister Beljaarts niet echt natuurlijk want die is van Economische Zaken en daar is het enige principe dat er zoveel mogelijk ge/verkocht moet worden.
"Whatever it takes", zei Mario Draghi ooit (die had ook iets met geld).
Dat heb ik altijd een mooie uitdrukking gevonden. Vooral ook omdat die zo treffend beschrijft hoe in onze economie geld verdiend wordt.
Privacy van mensen? De veiligheid van mensen? Gezondheid van mensen? De waardigheid van mensen? Hun zelfbeschikking (ook wel vrijheid genoemd)?
Nee, let op wat Mario zei.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.